Marton Adrienn Amerika legfinomabb édességeit kóstolta

Forrás: Marton Adrienn -
Amerika fánk édesség Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egyesült Államok gasztronómiája nagyon változatos, hiszen a bevándorlók mind-mind magukkal hozták gasztrokultúrájukat, fogásaikat, amelyeket a századok során az éghajlathoz, az adott termőföld sajátosságaihoz igazítottak. Így van ez természetesen a desszertek terén is.

Az amerikai sütemények, amelyeket lehetőségem volt megkóstolni, a mexikói, az olasz és a francia desszertek tökéletes egyvelege. Az egyik nagy kedvencem a mexikói churros, mely egy fánktésztából készült desszert, fahéjjal és cukorral, amit szinte minden sarkon lehetett kapni, akármerre is jártunk. Ráadásul, hogy felejthetetlen legyen, forró, olvasztott csokit adnak hozzá.

Az amerikaik nagy kedvence a fánk Forrás: Marton Adrienn

A francia édességek messze földön híresek, így nem csoda, hogy Amerikában lépten nyomon találkozni lehet velük. Az éclair fánk, a mille-feuille, vagyis a franciák krémese, a nálunk is népszerű macaron vagy a tarte citron meringuée, a citromtorta tojáshabbal a tetején is mind-mind megtalálható itt. Egyszerűen imádják a francia konyhát.

Az olasz édességek közül a tiramisu, profiterol, olasz citromtorta és panna cotta a legnépszerűbbek. Az amerikaiak amúgy is szeretik az olasz ételeket, bár néha kicsit „újragondolják", ami nem feltétlenül felel meg az olasz gasztronómiai hagyományoknak. Gondoljunk csak a pizzaimádatukra, ami korántsem hasonlít az ismert, hajszálvékony tésztájú változatokhoz.

Miután azonban beléptem, és láttam, milyen bőséges a választék, cseppet sem tiltakoztam tovább Forrás: Marton Adrienn

Az amerikaiak nagy kedvence a hamburger és a fánk.

Ez utóbbit tényleg olyan imádat veszi körül, amin én is megdöbbentem. Grecia Parra, mexikói barátnőm, akivel Kaliforniában a Splendid Chefs privát séf közvetítő céget vezettük, egyszer elvitt a híres Dunkin Donuts fánkozóba. Nem vagyok nagyon édesszájú, így először picit szkeptikus voltam. Miután azonban beléptem, és láttam, milyen bőséges a választék, cseppet sem tiltakoztam tovább.

A francia édességek messze földön híresek Forrás: Marton Adrienn

Én mindenesetre figyelek arra, hogy a desszertjeim mindig egészséges alapanyagból készüljenek, de ez a kulináris kalandozás is nagy élmény volt.

Kedvencem: a bajai halászléhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170102-marton-adrienn-a-bajai-halaszle-szereteterol-meselt.htmlPécsett születtem, és sosem tagadtam, hogy a sok jobbnál jobb egészséges étel mellett az egyik kedvencem a mai napig a bajai halászé. Talán elsősorban azért, mert visszahozza a gyermekkorom ízeit, így ha bármikor Pécsre indulok a családomat meglátogatni, mindig teszünk egy kis kitérőt Baja felé, ahol legutóbb a férjemmel egy gyönyörű autentikus helyi csárdában kötöttünk ki, hogy újra megkóstoljuk a híres-nevezetes halászlét. Az étteremben sok-sok dolgot megtudtunk eme helyi különlegesség eredetéről. Privát séf--Ha egy Michelin-csillagos séf főz…http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170102-marton-adrienn-egy-michelin-csillagos-sef-menujet-kostolta-vegig.htmlMindig is bámulatba ejtettek a szakácsok, séfek, talán emiatt is tettem le a voksomat a főzés mellett. Tavasszal volt szerencsém egy Michelin-csillagos séf menüsorát megkóstolnom, és kicsit jobban megismerni a titulus mögötti embert és életét. Privát séf--Az USA nemzeti ételei http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170102-marton-andrienn-amerika-gasztronomiajarol-meselt.htmlTöbb évig éltünk az Egyesült Államokban, így volt tapasztalatom megkóstolni az ország nemzeti ételeit. Sokan a gyorséttermekkel azonosítják az USA gasztronómiáját, vagy azt mondják, nincsen saját konyhaművészete, de ezt több év tapasztalatai alapján meg kell cáfolnom. Privát séfThinkstockMarton Adrienn: "Mindez, bár a szakmám velejárója, akkor is nagyon megviselt"http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170102-edvin-marton-felesege-marton-adrienn-a-kemeny-pancelu-rakrol-irta-blogjat.htmlLos Angelesben, a főzőiskolás éveim alatt a tengeri állatok feldolgozására és elkészítésére is nagy figyelmet fordítottunk, így sokszor került valamilyen kemény páncélos a tányérra. A legnehezebb feladatom ezek elkészítésénél mindig az volt, hogy ezek az állatok élve érkeznek a konyhába. Mindez, bár a szakmám velejárója, akkor is nagyon megviselt. Nem véletlen, hogy itthon nagyon ritkán készítek ilyen tálakat, ennek nem csak az az oka, hogy nincs tengerpartunk. Privát séf--Spanyol finomságok: a krumplis ételektől a cukorsokkighttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161130-marton-adrienn-edvin-marton-felesege-spanyol-finomsagokrol-ir.htmlBarcelonában családostul jártunk, és mindannyiunkat azonnal megfogott az ott tapasztalt életvidámság, élet- és ételszeretet. Természetesen a városnézések mindig egy-egy ebédbe vagy vacsorába torkollottak, ahol megkóstoltuk az összes nemzeti ételt. Privát séfOrigoA híres belga csokoládéhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-marton-adrienn-edvin-marton-felesege-privat-sef-a-hires-belga-csokoladerol-mesel.htmlBelgium a habzsolás fellegvára. Sörök, sajtok, édességek kifogyhatatlan tárháza várja az odalátogatókat. Amikor ott jártam, bizony én is végigkóstoltam minden finomságot, és sok-sok ötlettel, és persze csokoládéval felpakolva tértem haza. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.