Marton Adrienn az argánolaj jótékony hatásairól

Forrás: Thinkstock -
argán argán olaj Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pár éve Marokkóban jártunk, ahol mindenképpen szerettem volna többet megtudni Marokkó aranyáról, az argánolajról. Már sok-sok jót hallottam róla, így azonnal ellátogattam egy helyi kisüzembe, hogy személyesen is megtudjam, mitől is olyan különleges.

Az argán avagy Argania spinosa egy olyan növény, melynek története közel 80 millió évvel ezelőttre nyúlik vissza. Ma szinte kizárólag csak Marokkó dél-nyugati részén terem, és a száraz talaj és éghajlat ellenére akár 200 évig is él. 1995-ben az UNESCO védett bioszféra-rezervátummá nyilvánította ezt a területet. Akár 30 méter mélyre érő gyökérzetével és hatalmas koronájával az argánfa hozzájárul az ökológiai egyensúly fenntartásához, és segít megelőzni a világ egyik legszárazabb térségének további elsivatagosodását. Az argánfa termését a helyi, berber nők válogatják. Egyetlen liternyi argán olaj kinyeréséhez közel 100 kg-nyi hibátlan termést préselnek ki, aminek során a gyümölcshús lefejtése a magról 12 munkaórát vesz igénybe.

Argania spinosa – argánfa Forrás: Marton Adrienn

Nagyon sok helyen hamisítják, így a minőségre ténylegesen a kóstolás a garancia. Csakis így lehet megállapítani az eredetiségét.

Különleges illata és bőrápoló, bőrfiatalító hatása miatt az argánolajból kitűnő kozmetikai termékeket készítenek, amelyek a problémás bőrnek is kiváló ellenszerei. A helyiek hagyományosan étrend-kiegészítőként és házi szerként is használják, szinte mindenre, főként gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt.

Marton Adrienn kedvenc természetes bőrfiatalító csodaszere az argán Forrás: Marton Adrienn, Thinkstock

A hidegen sajtolt, telítetlen zsírsavakban és vitaminokban gazdag magolajoknak fontos szerepük van egészségünk és szépségünk megőrzésében. Pozitív hatásukat szervezetünkre, külsőnkre és közérzetünkre már a tudomány is számtalanszor igazolta. Azonban mindez csakis abban az esetben igaz, ha 100%-ban természetes, szűretlen, finomítatlan és szigorúan ellenőrzött olajokat fogyasztunk.
Az aromás, diós-mandulás íz- és illatélményt tagadhatatlanul imádom benne, és azt is, hogy az argánolaj egy igazán sokoldalú házi kozmetikum is egyben. Kiválóan táplálja és kisimítja a vízhiányos bőrt, és a közhiedelemmel ellentétben nem zsírosítja. Fokozza a sejtek oxigénellátását, és a kollagéntermelést is serkenti.

Bőrápoló, bőrfiatalító hatása miatt az argánolajból kitűnő kozmetikai termékeket készítenek Forrás: Thinkstock

Kiválóan alkalmas arra, hogy hajpakolásként használjuk nedves hajon eloszlatva, de arra is, hogy akár otthon, házilag készítsünk belőle hidratálókrémet. A legegyszerűbb recept, ha 100 g patikai hidratálókrémhez 3 és fél evőkanál (25 ml) bio argánolajat keverünk, majd az így elkészült krémet száraz és hűvös helyen tároljuk. Használhatjuk akár mindennap, bőrünk szépségének megőrzése érdekében.

Olasz finomságok Gradóbanhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170328-olasz-finomsagok-gradoban-marton-adrienn-szemevel.htmlPár évvel ezelőtt a családommal Olaszországban, Gradóban jártunk. Ez a csodálatos kisváros, Észak-Olaszország keleti csücskében, a Trieszti-öbölben, az Adriai-tenger partján fekszik, és méltán híres a fürdőhelyeiről, meg persze az ételeiről, így természetesen ez az utazásunk is egy kulináris körutazássá vált... Privát séf--Minden, amit a kávéról tudni érdemeshttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170303-marton-adrienn-a-becsi-kavezokrol-es-kaverol-mesel.htmlA reggeli kávézás nálam igazi rituálénak számít, nincs olyan nap, amit ne így kezdenék. Ilyenkor összeszedem a gondolataimat és megtervezem a napomat. Napközben is szeretek beiktatni egy-két ilyen kávészünetet, hogy a forgatások között is újra erőre kaphassak. Privát séfThinkstockTunéziai gasztrokalandok Marton Adrienn-nelhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170303-marton-adrienn-tuneziaban-edessegeket-kostolt.htmlTunéziai utazásom alkalmából a keleti ízek teljes tárházát volt szerencsém kipróbálni. A konyhájuk igazán közel áll hozzám, hiszen szeretem a különleges fűszerezésű ételeket. Azonban a szívemet bizony a desszertek rabolták el igazán... Privát séf--Kedvencem: a bajai halászléhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170102-marton-adrienn-a-bajai-halaszle-szereteterol-meselt.htmlPécsett születtem, és sosem tagadtam, hogy a sok jobbnál jobb egészséges étel mellett az egyik kedvencem a mai napig a bajai halászé. Talán elsősorban azért, mert visszahozza a gyermekkorom ízeit, így ha bármikor Pécsre indulok a családomat meglátogatni, mindig teszünk egy kis kitérőt Baja felé, ahol legutóbb a férjemmel egy gyönyörű autentikus helyi csárdában kötöttünk ki, hogy újra megkóstoljuk a híres-nevezetes halászlét. Az étteremben sok-sok dolgot megtudtunk eme helyi különlegesség eredetéről. Privát séf--Ha egy Michelin-csillagos séf főz…http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170102-marton-adrienn-egy-michelin-csillagos-sef-menujet-kostolta-vegig.htmlMindig is bámulatba ejtettek a szakácsok, séfek, talán emiatt is tettem le a voksomat a főzés mellett. Tavasszal volt szerencsém egy Michelin-csillagos séf menüsorát megkóstolnom, és kicsit jobban megismerni a titulus mögötti embert és életét. Privát séf--Belugakaviár: az isteni finomság, amire 25 évet kell várnihttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161130-marton-adrienn-edvin-marton-felesege-a-beluga-kaviarrol-ir.htmlA férjem ukrán származásának köszönhetően az ukrán–orosz gasztronómia remekeit már mind végigkóstolhattam. Sokszor jártunk már Oroszországban is, így autentikus környezetben is kipróbálhattam őket. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.