Debrecen, a hazai gasztronómia fellegvára

Debrecen gasztronómia Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Debreceni kolbász, mézeskalács, töltött káposzta, szürkemarha-gulyás. Ha a város jut eszünkbe, rögvest csupa-csupa finomságot társítunk hozzá, így nem meglepő, hogy a legautentikusabb magyar konyha otthonának is szokták nevezni. A családdal mi is meglátogattuk a várost, ahol bizony végigkóstoltuk az összes helyi ételkülönlegességet.

Debrecenben az ételek íze és tálalása nagyon egyedi. Lehet szó bográcsozásról, prémiumkategóriás étteremről, street foodról vagy akár gasztronómiai fesztiválról, mindenhol nagyon különleges fogásokat kóstolhattunk, különleges köntösben felszolgálva. Ételstylist révén nagyon örültem az egyedi, olykor rendhagyó tálalásoknak.

A debreceni református Nagytemplom Forrás: Thinkstock

A város azon túl, hogy igazi gasztrofellegvár, fesztiválokban sem szenved hiányt. Májusban a debreceni mézeskalács, a pulyka, a rozé és a habzóbor, júniusban a gulyás, a fröccs, a kézműves sör és a debreceni páros kolbász, augusztusban pedig a magyar bor köré szerveződik egy-egy jó hangulatú szabadtéri rendezvény. Amikor ott jártunk nem volt ugyan fesztivál, de ez nem tántorított el minket attól, hogy végigkóstoljuk a helyi finomságokat.

Debrecen a hazai gasztronómia fellegvára Forrás: Marton Adrienn

Elsőként a méltán világhírű debreceni kolbászt kóstoltuk meg az egyik helyi bisztró teraszán. Szaftos, ropogós és elképesztően finom volt. Úgy éreztük, már ezért megérte ideutazni... Persze ezután még nagyobb lett bennünk a kíváncsiság, így betértünk egy helyi étterembe, ahol páratlan vendégszeretet és jobbnál jobb ínyencségek fogadtak minket.

A szürkemarha-gulyással kezdtük a sort, ami hagyományos pusztai étel, mely a marhákat őrző pásztorokról kapta a nevét. A felszolgálótól megtudtuk, hogy ami az asztalunkra került, a Hortobágyon nevelkedett jószágokból készült, így tényleg igazi, hamisítatlan helyi fogásnak számít. Nagyon ízlett mindannyiunknak.

Szürkemarha-gulyás Forrás: provertes.hu

Ezután megkóstoltuk a debreceni töltött káposztát, ami egészben savanyított káposztalevélből készül, melyet aprókáposztán tálalnak, és a végén debreceni páros kolbásszal koronáznak meg. Különleges ízek jellemezték, így biztosan otthon is elkészítem majd.

Debreceni töltött káposzta Forrás: Marton Adrienn

A gasztrotúrát a debreceni mézeskaláccsal zártuk. Méghozzá egy tányér formájúval! Az eredeti, kizárólag Debrecenben és ütőfával készült mézeskalács nemcsak finom, de szép ajándék is, így elcsomagoltunk néhányat a díszes édességekből.

A sok-sok finomság után nekivágtunk egy kis városnézésnek, majd visszafelé még ellátogattunk a Hortobágyi Nemzeti Parkba, aminek a fiaim különösen örültek. Hazánk első nemzeti parkja a világ kulturális és természeti örökségének része. Hatalmas élmény volt körbejárni és látni a csodálatos élővilágát. A gyermekeim imádták, ide még biztosan visszatérünk!

Látogatóban a lajosmizsei szamócaföldekenhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170511-marton-adrienn-es-edvin-marton-a-lajosmizsei-szamocafoldeken.htmlElérkezett az eperszezon, így én is útra keltem és egy igazi, magyar eper-, pontosabban szamócaföldet látogattam meg Lajosmizsén. De mi is a különbség az eper és a szamóca között?Privát séfMarton Adrienn Egerben járt a családjávalhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170502-marton-adrienn-egerbe-latogatott.htmlA hazai városok közül nemrégiben Egerbe utaztunk a családdal, ahol a történelmi helyszínek bejárása mellett természetesen egy kis gasztronómiai kitérőt is tettünk. Privát séfThinkstockMarton Adrienn és férje Dubajban jártak a tavaszi szünetbenhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170424-marton-adrienn-dubaj.htmlA tavaszi szünetben Dubajba utaztunk a családdal, ahová már harmadik alkalommal térünk vissza. Imádjuk a lenyűgöző környezetet, a meleg időjárást és kedves, régi barátaink is itt élnek. Az első estét az ő társaságukban töltöttük, ahol egy igazi grillpartit rendeztünk. Privát séf--Falatnyi Itália Miskolc szívébenhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170406-marton-adrienn-miskolcon-friss-tengeri-halat-ebedelt.htmlEgy napsütéses, tavaszi hétvégén a családommal kirándulni voltunk. Akármelyik hazai városba, faluba is vigyen az utunk, előszeretettel látogatjuk meg a helyi éttermeket, hiszen az országunkon végigsöprő gasztronómiai fejlődés bizony vidéken is nyomot hagy. Ezen a hétvégén Miskolcra látogattunk, ahol igazi olasz hangulat tárult elénk. Privát séf--Marton Adrienn az argánolaj jótékony hatásairólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170406-marton-adrienn-az-arganolajrol.htmlPár éve Marokkóban jártunk, ahol mindenképpen szerettem volna többet megtudni Marokkó aranyáról, az argánolajról. Már sok-sok jót hallottam róla, így azonnal ellátogattam egy helyi kisüzembe, hogy személyesen is megtudjam, mitől is olyan különleges. Privát séfThinkstockAz USA nemzeti ételei http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170102-marton-andrienn-amerika-gasztronomiajarol-meselt.htmlTöbb évig éltünk az Egyesült Államokban, így volt tapasztalatom megkóstolni az ország nemzeti ételeit. Sokan a gyorséttermekkel azonosítják az USA gasztronómiáját, vagy azt mondják, nincsen saját konyhaművészete, de ezt több év tapasztalatai alapján meg kell cáfolnom. Privát séfThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.