Szarvasgomba-vadászat, márványóriások és a lardo otthona

Forrás: Shutterstock -
San Miniato Olaszország Toszkána Édes élet Toszkánában Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Toszkánai kalandjaimat Viareggio és Livorno után San Miniatoban folytattam tovább, ahol egy szarvasgomba-vadászaton vettem részt, majd ellátogattam a márványbányáiról híres Carraraba is, ami bevallom, egy izgalmakban bővelkedő kirándulás volt.

Ha őszinte szeretnék lenni, a hivatásomból kifolyólag a San Miniatói szarvasgomba-vadászatot vártam a legjobban, mert ezzel a nemes gombafélével, amit egyébként a csúcsgasztonómiában is előszeretettel használnak, nem mindennap találkozik az ember természetes környezetben. Az idő nekünk kedvezett, és hétágra sütött a nap. A vadászkutya, Pepító hihetetlen szaglásának segítségével pár száz méter után meg is találtuk az első gombánkat az erdőben. Egyébként nem minden kutya alkalmas erre a feladatra. Komoly kiképzésen kellett részt vennie Pepének is, aki idős kora ellenére még mindig nagyon jónak számít a „szakmában”. Hála neki, nem maradtunk gomba nélkül, így kóstolásra is volt lehetőségünk.

Szarvasgomba Forrás: Shutterstock

Ezzel a különleges gombával bármilyen étel elkészíthető, legyen szó előételről, főételről vagy akár desszertről.

Előételnek pecurinóval (olasz kemény sajt) töltött tortellinit ettünk törökmogyoróval és szarvasgombával. Főételnek, ricottával ízesített „tortácskákat” próbáltunk, buggyantott tojással. Desszertnek pedig mennyei fehércsokoládés szarvasgombás bonbont kóstoltunk. Elképesztő, hogy egyetlen hozzávaló is képes megbolondítani az ételek ízét. Ez a kis kirándulás pedig örök élmény marad számomra hála Pepének és San Miniato környezeti adottságainak.

Következő úti célunk Carrara volt, ahova kora reggel indultunk busszal, alagutakon és völgyeken keresztül. Amikor megérkeztünk a márványbányák lábaihoz, már olyan magasan voltunk, hogy az volt az érzésem, a felhőket akár meg is tudnám érinteni, de még ennél is volt feljebb, mint kiderült. Ide a busz már nem volt elég, úgyhogy szigorúan csak ottani terepjáróval mehettünk tovább.

Adrienn a márványbányák lábainál Forrás: Marton Adrienn

Mindenki kapott egy „csinos” láthatósági mellényt, valamint bukósisakot a biztonság kedvéért. Félúton a stáb tagjai közül ketten már nagyon nehezen viselték az utat, és bevallom, én is ijesztőnek találtam a magasságot. Valóban hihetetlenül félelmetes volt, hogy gyakorlatilag olyan széles úton mentünk felfelé a bányákhoz, mint amekkora az autó szélessége volt, ráadásul a nagy esőzés miatt méterenként legalább fél métert vissza is csúsztunk. Félelmeinket leküzdve megérkeztünk úti célunkhoz, ahol megtudtuk, hogy Michelangelo híres Dávid szobrát is az itt fellelhető különleges márványból készítette, de ide köthető a Pantheon és a Pieta is. De nem csak ezek a nevezetességek készültek márványból. Mikael, a házigazdánk elmondta, hogy ugyan sokan nem tudják, de találkozhatunk carrarai márványporral például fogkrémekben vagy mosóporokban is.

Mindenki kapott egy „csinos” láthatósági mellényt, valamint bukósisakot a biztonság kedvéért Forrás: Marton Adrienn

Egy biztos: mindenért kárpótoltak bennünket a hatalmas márványóriások és a „fehérarany” porfelhők, amik természet feletti látványt tártak elénk. Visszafelé ismét nagy levegőt kellett vennünk, mert újra át kellett élnünk az ide vezető utat. A rutinnak köszönhetően ezt az akadályt már könnyebben vettük, és megérkeztünk Colonnatába, egy tipikus bányászfaluba, ami a lardo (zsírszalonna) otthona is egyben. Az olaszok a lardót sóval, rozmaringgal és egyéb fűszerekkel ízesítik, ami annyira finom volt, hogy otthon el is készítettük a gamberi con lardót, ami egy lardo szalonnába tekert garnélarák. El kell ismerni, az olaszoknak valóban nagyon jó érzékük van az ízek párosításához.

Az olaszok a lardót sóval, rozmaringgal és egyéb fűszerekkel ízesítik Forrás: Marton Adrienn

A további szuper élményekkel később jelentkezem, mégpedig San Gimignanóból, ahol akár a Zwack gyárba is betekinthettek velem.

Mézes sárgarépa-krémleves sárgarépachipsszelhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170929-mezes-sargarepakremleves-sargarepachipsszel-marton-adrienn.htmlAz egyik kedvenc levesem: egy igazán rendhagyó együttállás eredménye. Privát séfOrigoCsúcsgasztronómia és a kávé találkozása Budapestenhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170929-marton-adrienn-a-meggyes-kaverol.htmlPrivát séfként, mindig igyekszem új információkat megtudni a gasztonómia fejlődéséről és újításairól. Nagyon jól tudom, hogy ez az ágazat hihetetlenül kreatív tud lenni, és szinte napról napra képes megújulni. A gasztronómián belül, a kávékultúra az egyik, amely mindig tartogat meglepetéseket. Erről egy szakmai rendezvényen nem is olyan rég, személyesen is meggyőződhettem. Privát séf--Édes Élet Toszkánában Marton Adriennel: Ciao, Viareggio e Livorno!http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170918-edes-elet-toszkanaban-marton-adriennel.htmlÉdes Élet Toszkánában című új műsoromban megmutatom az igazi toszkán életérzést, amit valószínűleg soha nem fogok elfelejteni. Az a szabadság és az a mentalitás, ami ott fogadott, örökre a részemmé vált. Éppen ezért arra gondoltam, hogy életemben először írok egy kis útinaplót, melyet veletek is meg szeretnék osztani. Privát séfThinkstockA legfinomabb banánkenyér recepthttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170821-a-legfinomabb-banankenyer-recept-marton-adrienntol.htmlAz egyik kedvencem az isteni, mézédes banánkenyér. Én így készítem el, most megmutatmom nektek a titkot, amitől garantáltan finom lesz. Privát séf--Egyéjszakás zabkása – 5-féle változatbanhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170821-egyejszakas-zabkasa-5-fele-valtozatban-marton-adrienn-receptje.htmlA chia a babhoz, a kukoricához és az amaránthoz hasonlóan a maják és az aztékok mindennapi eledele volt. Neve a maják nyelvén erőt jelent, ami nem véletlen: a chiamag igazi energiabomba. Koncentrált szuperélelmiszer, amely nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat, fehérjéket, rostokat és omega-3 zsírsavakat. Ezeken kívül a chiamag rendkívül gazdag antioxidáns összetevőkben. Ez az egyik alapja annak az öt zabkásareceptnek, amit ezúttal elhoztam nektek. Privát séf--Mediterrán gasztronómia fahéjjal fűszerezve http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170908-marton-adri-ciprusrol.htmlNem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom: szeretek utazni. Szívesen látogatok meg olyan helyeket, ahol még nem jártam, de gyakran előfordult már velem, hogy annyira megszerettem egy országot vagy szigetet, hogy ismét visszatértem oda. Ciprus az egyike ezeknek a „szerelemhelyeknek”, hiszen életem egyik legfontosabb eseménye is ide köt, a férjem ugyanis itt kérte meg a kezemet. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.