Marton Adrienn a szlovákok nemzeti ételeit kóstolta meg

privát séf gasztronómia Szlovákia Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napokban Szlovákiában, Nyitrán jártam a gyermekeimmel egy fotózáson, ugyanis én lettem a nagykövete egy prémium télikerteket forgalmazó cégnek. Noha nem sok szabadidőnk volt, de úgy gondoltuk összekötjük a kellemest a hasznossal és ebédre egy kimondottan szlovák menüvel lepjük meg magunkat.

A szlovákok legnépszerűbb alap élelmiszerei a tej, a burgonya és a káposzta. Én is szívesen dolgozom ezekkel az alapanyagokkal a hétköznapokban. Nyitrán szlovák finomságokat kóstoltam, többek között a legjellegzetesebb ételüket, ami az én egyik kedvencem is, a juhtúrós sztapacskát (bryndzové halušky). Ez az egytálétel olyan nagy jelentőségű a szlovákok körében, mint a pizza az olaszoknál, vagy a görögöknél a gyros. Ez a nemzeti étel, mely tulajdonképpen burgonyából készült nokedliféleség, amit bryndzával, azaz különleges juhsajttal készítenek, és általában a pásztorszállásokon terjedt el. Nekem személy szerint annyira ízlett, hogy még a gyermekeimnek is vittem, így azt a fotózás szünetében, tényleg festői környezetben ettük meg. Ezek után adott volt, hogy mindezt otthon is újra elkészítsem.

Marton Adrinak annyira ízlett a juhtúrós sztapacska, hogy még a gyermekeinek is vitt a fotózás szünetében Forrás: Marton Adrienn

Egyszerűnek tűnik, ám azért van munka vele rendesen. Olyannyira, hogy sztrapacska készítő világbajnokságot is rendeznek minden évben Tureckában.

Nagy hagyománya van a térségben a kelttésztából készült pomposnak is, amit a szlovákok lekvárral, mákkal vagy dióval töltenek meg. Érdekesség, hogy előszeretettel készítenek ebből a tésztából fánkot is karácsony idején, amit lekvárral ízesítenek. Magyarországon míg a kürtőskalácsot jellemzően cukorba, fahéjba, vagy kókuszreszelékbe forgatják, a szlovákoknál a káposztás, valamint a tepertős ízesítésű kalács is szerepet kap, amit borral vagy sörrel kínálnak. Ugyan bort és sört nem kértem, de annyira kíváncsi voltam az üreges belsejű sós kalácsok ízére, hogy mindkettőből vettem, és nem csalódtam egyikben sem. Nem mondom, hogy ezek diétás ételek, de úgy gondolom, hogy alkalmanként belefér az, hogy meglepjük magunkat egy-egy ilyen különlegességgel.

Magyarországon míg a kürtőskalácsot jellemzően édes hozzávalóba forgatják, a szlovákoknál a káposztás, valamint a tepertős ízesítésű kalács is szerepet kap Forrás: Shutterstock

Ami számomra is igen meghökkentő volt - bár szívesen megkóstolok mindent és semmi jónak nem vagyok az elrontója - az a hriatô, vagyis a szalonnás pálinka, amit egy kis vendéglőben vendégváró italként kínáltak nekünk.

Bevallom megkóstolni nem volt bátorságom, de mindenképp szót érdemel ez a furcsa párosítás. Amíg a többiek előszeretettel kóstolgatták a pálinkát, én rendeltem magamnak egy kapustnicát (káposztaleves), ami a második helyet érte el a szlovák konyha kedvenc ételei listámon. Meg is fogadtam, hogy amint hazaérünk, én is elkészítem otthon.

Marton Adrienn második kedvenc szlovák étele a kapustnica, vagyis káposztaleves lett Forrás: Shutterstock

Aki ismer, tudja, hogy nagyon szeretem a sajtokat. Otthon nem igazán számít különlegességnek a parenyica és az ostyepka, mivel nálunk is kapható, de ki tudna ellenállni ezeknek a füstölt juhsajtoknak, ha már Szlovákiban jár?! Aki errefelé szeretne utazni, mindenképpen kóstolja meg ezeket az ételeket, mert teljesen más ízvilágot tárnak elénk, mint az itthon kaphatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.