Marton Adrienn máltai ízélményei

Málta privát séf gasztronómia Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt években, rengeteg helyen jártam, ahol sok olyan emberrel ismerkedtem meg, akiknek a főzés az élete, de a szakmát sohasem tanulták. Rájöttem, azon kívül, hogy igen hasznos dolog könyvekből elsajátítani a főzés alapjait, korántsem elég ahhoz, hogy igazán mesterei legyünk a szakmának. A titok nem a könyvekben rejlik, hanem a szívünkben és a szeretetben, amit a főzés iránt érzünk.

Toszkán látogatásom és a hozzá kapcsolódó gasztroélményeim nagy hatással voltak rám, és olyan tanulási vágyat ébresztettek bennem, hogy elhatároztam, mostantól bárhol járok a világban, mindig keresni fogom az alkalmat arra, hogy olyanoktól tanuljak, akik a főzést és a helyi ételek elkészítését nem könyvekből vagy neves iskolákban, hanem több generáción keresztül, saját nagymamáiktól és dédnagymamáiktól tanulták meg. Legutóbb is így volt ez, amikor Máltára utaztam a férjemmel házassági évfordulót ünnepelni. A máltai konyháról érdemes tudni, hogy kicsit multikulti, ami az ízeket illeti.

Marton Adrienn helyi ételeket készített el Máltán Forrás: Marton Adrienn

Ezt azért mondom, mert ugyanúgy jelen van az angol ízvilág, mint az arab vagy az olasz is.

De, hogy miért mesélek erről? Képzeljétek, együtt főztem egy híres máltai szakáccsal, Pippa Mattei-vel, aki azon kívül, hogy fantasztikus receptíró, elhivatott amellett, hogy tanárként átadja a főzés örömét azoknak, akik szeretnék megtanulni a máltai ételek készítését. Nos, vele találkoztam én is.

Adrienn együtt főzött a híres máltai szakáccsal, Pippa Mattei-vel Forrás: Marton Adrienn

A piacon kezdtük a napot és megvásároltuk a paradicsomos, mediterrán rizzsel töltött kalamárihoz az alapanyagokat, úgy mint a tintahalat, szardellát, citromot, olívaolajat és friss paradicsomot. Ez abszolút egy olasz ízvilágú étel és mivel én imádom az olasz konyhát, nagyon lelkes voltam. Desszertnek egy autentikus édességet készítettünk Pippa-val, a zeppolit. Ez a helyi különlegesség, jellegében nagyon hasonló az olasz eredetű profiterolhoz, csak ebben az esetben az égetett tésztát nem sütik, hanem kirántják. A tölteléket házi ricottával, csokoládéval és citromhéjjal tettük izgalmasabbá, végül pedig mézzel és fahéjjal édesítettük.

Zeppoli Forrás: Marton Adrienn

Amíg Pippa-val belemerültünk a desszert készítésébe, addig a férje John kiment a kertbe és hozott nekünk pár gerezd fokhagymát, firss bazsalikomot és paradicsomot. Pillanatok alatt csodás előételt varázsolt ezekből az alapanyagokból és egy kis házi készítésű kenyérből. Külön figyelnem kellett arra, hogy a desszertnek és a kalamárinak is helyet kell majd hagynom.

Paradicsomos, mediterrán rizzsel töltött kalamári Forrás: Marton Adrienn

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha bárhová is utazik a nagyvilágban, ne csak a helyre, hanem a helyi emberek megismerésére is szánjon időt. Hiszen ők olyan dolgokat taníthatnak meg nekünk, amikre csupán könyvekből, aligha derülne fény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.