privát séf sör gasztronómia Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki jártas a gasztronómiában az nagyon jól tudja, hogy csak jó alapanyagokkal lehet igazán különleges és emlékezetes fogásokat készíteni. Privát séfként ezt én is jól tudom, és fontos számomra, hogy mindig friss összetevőkkel főzzek, és álmodjak meg újabb és újabb ételeket. Nagy figyelmet szentelek a hazai újításoknak, így ellátogattam egy kézműves sörvacsorára, ami nagy meglepetéseket tartogatott számomra.

A rendezvény aperitiff-fel kezdődött, így már az első fél órában volt alkalmam megkóstolni kétféle különlegességet olyan nem mindennapi sörkorcsolyákkal, mint a fehér bundás jalapeno vagy a savanyú káposztás burgonyás pirog. A köszöntő italok egyike egy ízig-vérig bajor sör volt, ami a Shatzi nevet kapta, a másik pedig az illatában és ízében is trópusi gyümölcsökre emlékeztető Flying Rabbit, ami a sörök teljesen új arcát mutatta meg nekem. A kesernyés, gyümölcsös ízek hatására egyre inkább kíváncsi lettem, hogy a fogásokhoz milyen további ,,sörremekeket" szolgálnak majd fel nekünk.

Fehér bundás jalapeno és savanyú káposztás burgonyás pirog volt a sörkorcsolya Forrás: Marton Adrienn

Első fogásként pácolt pisztrángot ettem narancshomokkal, búzasörhabbal, amihez a White Ipa elnevezésű sört kóstoltuk. Nagyon érdekes, hiszen az Ipa sörökre jellemző keserű íz mellett egy

citrusos, korianderes fűszeresség is megjelent ebben a fajtában.

Nem meglepő a választás, hiszen a citrusos jegyek mindig jól működnek a különféle halakkal. Imádom a tésztaételeket, így a következő fogásra nagyon kíváncsi voltam. A cheddar sajttal töltött tészta szezámolajos bazsalikompestóval és a hozzá illő, 100 százalék Pale Ale malátával készülő sör az ígérteknek megfelelően, illatával és könnyedségével az ujjai köré csavart.

A steak húsokhoz karakteres aromájú sörök passzolnak Forrás: Shutterstock

De elérkezett a húsok ideje is! Az amerikai filmekben mindig sört isznak a steak mellé, amit bevallom még soha nem próbáltam ezelőtt. A következő fogás tehát egy sült borókás marhabélszín volt borsmártással és a kedvenc zöldségemmel, az édesburgonyával. Ehhez a fogáshoz, egy „Black Alligator" névre hallgató sört szolgáltak fel. A neve hallatán, az ugrott be elsőre, hogy ez biztosan valami nagyon férfias sörfajta. Nem tévedtem, ez a fajta nekem már túl erős aromájú volt. A sör fűszeres karakterét a háromfajta élesztő mellett a boróka és az Alligator Pepper teszi egyedivé. Utóbbi egy különleges nyugat-afrikai borsfajta, amely egyszerre ad enyhén csípős és citrusos ízeket.

A színe sötét, mint az aligátor bőre, de a klasszikus pörkölt malátás ízjegyeket mellőzi.

A vacsora végén elérkeztünk egy nőiesebb vonalhoz, a desszerthez, ami egy karamellizált csokoládé ganache volt kávékrémmel, amihez egy kellemes barnasört ittam, mely az „Invisible bikini" névre hallgatott. Különlegessége volt az enyhén érződő kávés aroma, mely kiválóan passzolt a kávékrémhez. Elmondták, hogy a sörrecept megalkotásakor a maláták királynőjére, a Maris Otterre támaszkodtak, amihez a stílus klasszikus összetevőit adagolták, úgymint a hántolt pörköltmaláta, a Brown Malt, a karamellmaláta és az angol Fuggle komló.

A barnasörhöz remekül illet a karamellizált csokoládé ganache kávékrémmel Forrás: Marton Adrienn

Összességében elmondhatom, hogy a söröknek legalább akkora kultusza van, mint a boroknak a gasztronómia terén, csupán még itthon gyerekcipőben jár. Aki kicsit is nyitott az újdonságokra, azok számára mindenképpen ajánlom!

Cantuccini, házi tészta és a friss gamberihttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171113-marton-adrienn-toszkan-kalandozasai-befejezo-resz.htmlSan Gimignano után tovább kalandoztunk, de most nem jutottunk messzire, csupán a konyháig, ugyanis egy híres olasz finomságot, cantuccinit készítettünk. Privát séf--Marton Adrienn toszkán kalandozásai Bolgheriben és San Gimignanóbanhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171106-marton-adrienn-privatseg-bolgheriben-es-san-gimignanoban.htmlToszkán felfedezésem következő állomása Bolgheri volt. Ez a kis „ékszerdoboz” többek között arról híres, hogy itt készül az igazi sassicaia, ami a világ legdrágább borainak egyike. Privát séfOrigoÚjabb gasztronómiai magyar siker Kölnben: díjazták a hidegen sajtolt meggymagolajathttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171030-ujabb-gasztronomiai-magyar-siker-kolnben-dijaztak-a-hidegen-sajtolt-meggymagolajat.htmlNemrég Németországban, Kölnben jártam a világ legnagyobb és legjelentősebb élelmiszeripari vásárán, az ANUGÁN. Az eseményen közel 110 ország, több mint 7400 kiállítója vett részt. Privát séf--Marton Adri Top 10-es ételeket kóstolthttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170915-marton-adrenn-top-10-es-eteleket-kostolt.htmlPontosan 10 éve nyitotta meg kapuit az egyik kedvenc éttermem, mely a XII. kerület egyik jól ismert bevásárolóközpontjában található. A helyszín fantasztikus gasztronómiai menüvel ünnepli a jeles alkalmat, szeptember 21 és október 1 között, Zorván Róbert séf és csapata közreműködésével. Természetesen nem tudtam nemet mondani a telefonhívásra, amikor megkértek arra, hogy az elmúlt 10 év legsikeresebb étel kreációit kóstoljam végig. Gondoltam, hogy élményeimről, tapasztalatomról nektek is beszámolok. Privát séf--A legfinomabb banánkenyér recepthttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170821-a-legfinomabb-banankenyer-recept-marton-adrienntol.htmlAz egyik kedvencem az isteni, mézédes banánkenyér. Én így készítem el, most megmutatmom nektek a titkot, amitől garantáltan finom lesz. Privát séf--Egyéjszakás zabkása – 5-féle változatbanhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170821-egyejszakas-zabkasa-5-fele-valtozatban-marton-adrienn-receptje.htmlA chia a babhoz, a kukoricához és az amaránthoz hasonlóan a maják és az aztékok mindennapi eledele volt. Neve a maják nyelvén erőt jelent, ami nem véletlen: a chiamag igazi energiabomba. Koncentrált szuperélelmiszer, amely nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat, fehérjéket, rostokat és omega-3 zsírsavakat. Ezeken kívül a chiamag rendkívül gazdag antioxidáns összetevőkben. Ez az egyik alapja annak az öt zabkásareceptnek, amit ezúttal elhoztam nektek. Privát séf--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.