privát séf gasztronómia Argentína argentin Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsonyi időszak bővelkedett a különleges helyek és ízek felfedezésében. Többek között meghívást kaptam az Argentin Nagykövetségre is, ahol egy igazán különleges vacsorán vettem részt.

Az ételeket egy budapesti, argentin étterem biztosította a rendezvényen, ahol finomabbnál-finomabb "finger food"-okat kóstoltam meg. Előételként, az argentin gasztronómiából is híres, bélszínből készült finomságokat szolgáltak fel nekünk. Ilyen ízelítő volt például - a nem rendhagyóan - chipsből kiöntött serpenyőforma, amit sóval és borssal fűszerezett bélszín szeletekkel töltöttek meg. Ennek a nemes húsféle fogyasztásának a kultusza eredetileg a pampákon kezdődött el, ami már akkor sem követelt magának intenzív fűszerezést, hiszen itt a hús és nem a fűszerek íze a számottevő. Az argentin konyha egyébként a baszk, a spanyol és olasz receptek keveréke, ezért folytatásként kicsit más vizekre eveztem és baconbe göngyölt tigrisrákokat kóstoltam egy fantasztikus ízvilágú coctail dresszinggel, ami után már nem tudtam és nem is akartam ellenállni a csábításnak, ezért a hagyma chutney-n tálalt kecskesajtnak is hagytam, hogy a bűvkörébe engedjen.

Az argentin nagykövetség vacsoráján csupa finomság volt a menü Forrás: Marton Adrienn

Szerintem mindenki egyetért, ha azt mondom, hogy a dél-amerikai gasztronómia elképzelhetetlen empanadas nélkül, amit én is nagy előszeretettel készítek el otthon. Most viszont furdalt a kíváncsiság, hogy lesz-e valami újdonság a töltelékben, vagy egy hagyományos (hússal, olajbogyóval, kemény tojással és mazsolával töltött, sült tésztatáska) változatot kóstolhatok-e meg!

Híres argentin étel az empanadas Forrás: Marton Adrienn

Igazán különleges íze volt! Spenóttal, csirkével és darált angus bélszínnel töltötték a kis tésztabatyukat, amiből nem voltam rest még jó sokszor repetázni.

A különleges ételek mellé, különleges bor illik. A francia, valamint argentin múltra visszavezethető Malbec (malbec kékszőlőfajtából készített bor) számomra is kihagyhatatlan volt ezen az estén.

"Marton Adrienn és férje az argentin nagykövettel Forrás: Marton Adrienn

Csodás dolgokat kóstoltam itt, és aki igazán ínyenc, az biztosan nem mond le ezekről az ételekről. Nem is kell messzire menni, hiszen Budapesten is számos helyen találkozhatunk tradicionális argentin éttermekkel, amelyek kínálata itthon legalább annyira jó, mint hazájukban.

Íme, a legjobb gourmet étterem vidéken - Marton Adri ajánljahttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171218-marton-adrienn-nyiregyhazan-jart-gourmet-etteremben.htmlElőző héten részt vettem egy új étterem megnyitóján, Nyíregyházán, amire Pataky Péter kollégám hívott meg, aki híres arról, hogy hagyományos ételeket modern köntösbe bújtat. Budapesten jobbnál jobb éttermek nyílnak, ám vidéki gourmet éttermet mindeddig nem nagyon volt alkalmam kipróbálni. Privát séf--Mérd az életed!http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171215-marton-adrienn-egeszseges-eteleket-keszit.htmlElőfordult már velem is, hogy nem tudtam, mit főzzek otthon a családomnak, ám szerencsés vagyok, mert igazán sok alapanyag közül válogathatok, így a lehetőségeim kevésbé korlátozottak, mint, mondjuk, azoknak, akik esetleg cukorbetegséggel küzdenek. Privát séf--Ilyen ételekhez ilyen sörök illenekhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171117-ilyen-etelekhez-ilyen-sorok-illenek-marton-adrienn-privatsef-tanacsai.htmlAki jártas a gasztronómiában az nagyon jól tudja, hogy csak jó alapanyagokkal lehet igazán különleges és emlékezetes fogásokat készíteni. Privát séfként ezt én is jól tudom, és fontos számomra, hogy mindig friss összetevőkkel főzzek, és álmodjak meg újabb és újabb ételeket. Nagy figyelmet szentelek a hazai újításoknak, így ellátogattam egy kézműves sörvacsorára, ami nagy meglepetéseket tartogatott számomra. Privát séfOrigoRecept: csokis-tofu moussehttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171130-csokis-tofu-mousse-marton-adrienn-receptje.htmlAz egyik kedvenc édességem, ami pillanatok alatt elkészül. Privát séfOrigoBurgonyaszuflé-recept Marton Adrienn konyhájábólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171117-burgonyaszufle-recept-marton-adrienn.htmlA burgonya az egyik legsokoldalúbb étel. Ezúttal egy burgonyaszuflé receptet mutatok nektek, ami igazi különlegesség lehet a vacsoraasztalon. Privát séfOrigoÉdesburgonyachips gyömbéres-datolyás mártogatóvalhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171030-edesburgonyachips-gyomberes-datolyas-martogatoval.htmlEgészséges és isteni finom nasi. Vajon mi kellhet még? Privát séf--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.