Marton Adri: titkok az ételfotózásról

fotós gasztronómia stylist Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Imádok főzni! Ezt sokan tudják rólam és talán azt is, hogy ebben a szakmában tudom a kreativitásom a legjobban megélni. Ám az ízek szeretetén kívül van egy másik szenvedélyem is, mégpedig az ételek esztétikus tálalása, azaz az ételstyling.

Művész családból származom, így az esztétikai megjelenés rendkívül fontos számomra. Sokan azt hihetik, hogy az ételkompozíciók összeállítása rendkívül egyszerű dolog, de ez koránt sem igaz. Ugyanis aki valóban ezzel foglalkozik, tudja jól, hogy nagyon sok mindenre kell figyelmet fordítani. Az alapanyagok megfelelő kiválasztása, a pontos arányok betartása és a hangulatok megválasztása mind-mind nagyon fontos elvárás a tökéletes ételtálalás művészetében.

Sokan azt hihetik, hogy az ételkompozíciók összeállítása rendkívül egyszerű dolog, de ez koránt sem igaz, mondja Marton Adri Forrás: Marton Adrienn

Ételfotósként igyekszem olyan miliőbe helyezni az elkészített tálakat, amelyek visszaadják a főzés iránti szeretetemet. Ez egy nagyon kreatív szakma, aminek csak a képzelet szab határt.

Marton Adri: „Ételfotósként igyekszem olyan miliőbe helyezni az elkészített tálakat, amelyek visszaadják a főzés iránti szeretetemet" Forrás: Marton Adrienn

Inspirálódni szinte bármiből lehet, mind az ételek, mind pedig a kellékek tekintetében. Volt olyan, hogy megláttam egy kerítést, és beleszerettem az anyagába. Elképzeltem, mit és hogyan tálalnék rajta, ahhoz, hogy amolyan country hangulatot idézzek elő. (Most nagyon nevetek, mert ebből a kerítésből később egy forgatáshoz szükséges asztal is készült nekem...). Ezt a művészeti ágat abszolút az érzések vezérlik. Az érzések pedig inspirálnak engem.

Inspirálódni szinte bármiből lehet, mind az ételek, mind pedig a kellékek tekintetében, vallja Adrienn Forrás: Marton Adrienn

Emlékszem, amikor kicsi voltam, és hazaértem az iskolából, belépve az ajtón megcsapott annak az isteni kakaós csigának az illata, amit nagymamám készített. Még most is látom lelki szemeim előtt a pöttyös terítőt, ami az asztalon volt és az ütött-kopott piros tepsit, amiben a kis tekercsek készültek. Valószínűleg, ha a közeljövőben tervezném ennek a süteménynek a fotózását, hasonló design elemek közé helyezném el ezt a finomságot.

„A lényeg egyébként a kompozícióknál, hogy megtaláljam azt a harmóniát, amikor ízekkel, színekkel, anyagokkal és textilekkel tudok kommunikálni egy képen" Forrás: Marton Adrienn

Jelenleg a piacon kétféle ételstylistról beszélünk. Vannak olyanok, akik például az újságok címlapjaira és reklámfilmekre készítenek igazinak tűnő ételeket. Elárulok például egy kulisszatitkot: ahhoz, hogy a müzli ne süllyedjen le a tejben, a tej helyett folyékony ragasztót használnak. Mondanom sem kell, hogy én a másik csoportba tartozom. Lefőzök egy ételt, letesztelem az ízeket, majd úgy fotózom be, hogy az a leggusztusosabb környezetben legyen, viszont ehető maradjon. Ily módon készítek ételeket hirdetésekhez, újságoknak gasztrofotókhoz, illetve honlapokra.

Marton Adri: „Lefőzök egy ételt, letesztelem az ízeket, majd úgy fotózom be, hogy az a leggusztusosabb környezetben legyen, viszont ehető maradjon" Forrás: Marton Adrienn

A lényeg egyébként a kompozícióknál, hogy megtaláljam azt a harmóniát, amikor ízekkel, színekkel, anyagokkal és textilekkel tudok kommunikálni egy képen. Ehhez rendkívül fontos a természetes fény, így a téli időszakban, amikor hamarabb sötétedik, nagyon kell sietnem, hogy időben végezzek az ételek előkészítésével. Ugyanis sosem használok mű alapanyagokat. A müzlis tálba tényleg tej kerül, folyékony ragasztó helyett és a tortákat sem hungarocelből vágom ki, majd kenem le csokimázzal. Ebből nem engedek, úgy mint a friss és minőségi alapanyagokból sem. Ez egy nagyon kreatív szakma, én pedig nap mint nap várom az újabbnál újabb kihívásokat.

Egészségmegőrzés, hidegen sajtolt olajokkalhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180108-meregtelenites-ev-elejere-vitalizalo-turmix.htmlHatalmas jelentőséggel bírnak a jó minőségű alapanyagok a gasztronómiában. Én igyekszem mindig körültekintő lenni ezzel a témával kapcsolatban. Ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, többek között érdemes ismernünk a hidegen sajtolt olajok pozitív élettani hatásait. Nem azt mondom, hogy minden egyes nap azzal kell foglalkozni, hogy folyamatosan csak egészséges termékeket fogyasszunk, de mindenképpen érdemes törekedni az egyensúlyra. Privát séfOrigo„Pampás“ vacsora az Argentin Nagykövetségenhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180105-marton-adrienn-az-argentin-nagykovetsegen-kostolt-argentin-eteleket.htmlA karácsonyi időszak bővelkedett a különleges helyek és ízek felfedezésében. Többek között meghívást kaptam az Argentin Nagykövetségre is, ahol egy igazán különleges vacsorán vettem részt. Privát séf--Íme, a legjobb gourmet étterem vidéken - Marton Adri ajánljahttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171218-marton-adrienn-nyiregyhazan-jart-gourmet-etteremben.htmlElőző héten részt vettem egy új étterem megnyitóján, Nyíregyházán, amire Pataky Péter kollégám hívott meg, aki híres arról, hogy hagyományos ételeket modern köntösbe bújtat. Budapesten jobbnál jobb éttermek nyílnak, ám vidéki gourmet éttermet mindeddig nem nagyon volt alkalmam kipróbálni. Privát séf--Mérd az életed!http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171215-marton-adrienn-egeszseges-eteleket-keszit.htmlElőfordult már velem is, hogy nem tudtam, mit főzzek otthon a családomnak, ám szerencsés vagyok, mert igazán sok alapanyag közül válogathatok, így a lehetőségeim kevésbé korlátozottak, mint, mondjuk, azoknak, akik esetleg cukorbetegséggel küzdenek. Privát séf--Vegyes saláta pirított tofukockákkalhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171113-vegyes-salata-piritott-tofukockakkal-marton-adrienn-receptje.htmlAz egyik kedvenc salátám receptjét mutatom most meg nektek. Privát séfOrigoÉdesburgonyachips gyömbéres-datolyás mártogatóvalhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171030-edesburgonyachips-gyomberes-datolyas-martogatoval.htmlEgészséges és isteni finom nasi. Vajon mi kellhet még? Privát séf--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.