Zöldségchips - egy igazán egészséges finomság Marton Adri konyhájából

2018.01.20. 20:16

Nagyon szeretek nassolni filmnézés közben a fiaimmal, vagy miközben kedvenc könyvemet olvasom. Erről sosem tudtam lemondani, de az igazság az, hogy nem is volt rá szükség. Az egészséges táplálkozás nem jelenti azt, hogy meg kellene vonnunk magunktól a nassolás élményét.

Egyszerűen csak annyit kell tennünk, hogy a boltban kapható snackek, chipsek helyett más alternatívát keresünk. Szerencsére sok finom recept közül válogathatunk. Én nagyon szeretem az olajos magvakat, gyümölcsöket és zöldségeket is. A különféle burgonyachipsek sajnos tele vannak olajjal, és rengeteg sót tartalmaznak, aminek túlzott fogyasztása nem túl egészséges. Ezzel szerintem mindenki tisztában van, mégis sokan megveszik ezeket a termékeket. Pedig a bolti burgonyatallérok helyett bátran fogyaszthatunk házi készítésű zöldségchipset is, ráadásul a pénztárcánk is hálás lesz érte. Mutatom is, hogy hogyan!

Egészséges nassolnivaló: zöldségchipsForrás: Marton Adrienn

Zöldségchips

Hozzávalók:

1 db sárgarépa
1 db lila édesburgonya
1 db cékla
250 g spenótlevél
1 db sárga édesburgonya
1 ek. szőlőmagolaj
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
2. A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk, és uborkagyalun (vagy szeletelőgéppel) vékony szeletekre gyaluljuk.
3. A zöldségeket egy tálban összekeverjük, megszórjuk sóval, borssal, majd az olajjal összeforgatjuk, hogy minden zöldségszeletet vékony rétegben bevonjon.
4. Egy tetszőleges méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a zöldségszeleteket vékony rétegben belepakoljuk. Fontos, hogy vékony legyen a réteg, hogy a szeletek ne párolódjanak, hanem süljenek. Illetve a szeletek ne feddjék egymást. Ezért lehet, hogy több körben kell majd sütnünk a zöldségeket.
5. A zöldségchipset a sütőben pirulásig sütjük (kb. 15-20 perc sütőtől függően, figyeljünk oda), majd a tepsiről egy tálra helyezzük, picit megsózzuk, 10 perce pihentetjük, majd tálaljuk.

Forrás: Youtube

Ez a recept sem vesz igénybe több időt 1 óránál, és pontosan tudom, hogy milyen alapanyagokat használtam, mennyi zsiradékot adtam hozzá, ami egészségmegőrzés szempontjából igencsak fontos. Én nagyon szeretem például a sült céklachipsnek az ízét, de ez a recept, majdnem minden zöldségfélével elkészíthető. Ugyancsak kiváló nassolnivalónak számítanak az olajos magvak. Ezek a magfélék (mandula, kesudió, pekándió, pisztácia) a szervezet számára hasznos olajokat tartalmaznak, természetesen mértékkel fogyasztva. És persze ha valaki valami édesebbre vágyik, a bolti gyümölcsjoghurtok helyett is készíthetünk friss gyümölcsökből, zöldségekből és natúr joghurtból házi változatot, ráadásul a cukor helyett kevés mézet használva, kedvünk szerint édesíthetjük.

Azt javaslom, kísérletezzünk bátran az egészséges alapanyagokkal, és a szervezetünk meg fogja hálálni az odafigyelést.

gasztronómiafinom falatchipsegészségzöldség