Koh Samui - A megvalósult álmok szigete

Forrás: Marton Adrienn -
Edvin Marton privát séf Koh Samui gasztronómia Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ázsiai kalandozásomat Bangkokban kezdtem, ahol kirándultam, kóstoltam, felfedeztem... Új ízeket és új helyeket. Viszont mindenképp szerettem volna megtapasztalni az igazi tradicionális thai életérzést is, amivel aztán Koh Samui szigetén találkoztam.

Thaiföld harmadik legnagyobb szigetére érkezve a landolást követően láttam, itt bizony jó helyen járunk és amit keresek, azt meglelem. Nem túlzok, ha azt mondom, ez maga a földi paradicsom! Ha visszagondolok, még most is beleborzongok, hogy micsoda ízek, alapanyagok és környezet fogadott minket Edvinnel.

Edvin Marton a koh samuin-i piacon Forrás: Marton Adrienn

Az emberek kedvesek és segítőkészek, de hát itt minden adott a boldogsághoz... Az én boldogságomat viszont a helyi piacok felfedezése adta, ami mára minden utazásom elengedhetetlen részévé vált. Sosem láttam még egy helyen ennyi ''izgalmas, fura, kiábrándító, de egyben szerethető'' dolgot, kezdve a békákon és kígyókon át, egészen a bikavérben áztatott, majd rostlapon megsütött csótányokig. Sokan idegenkednek ezektől az ételektől és bevallom, szokatlan látvány volt számomra is, de ez itt teljesen természetes.

A piacon kapható gyümölcsök íze össze sem hasonlítható az otthon kaphatókéval Forrás: Marton Adrienn

Azért ismerős dolgokkal is találkoztam, például mézédes ananásszal, mangóval, banánnal, amiknek az íze össze sem hasonlítható az otthon kapható gyümölcsökkel. Az éghajlat miatt ugyanis itt minden él és virul. A frissen kifogott halak és kagylók ízletesek, de a fáról szedett gyümölcsök is csábítóak. Ennek tudatában egy csepp kétségem sem volt afelől, hogy nyugodt szívvel kóstolhatom végig a piac ,"teljes" kínálatát. Az elegáns éttermek, de még az utcai árusok is innen szerzik be az alapanyagokat.

Nyugodt szívvel kóstolhatom végig a piac ,"teljes" kínálatát Forrás: Marton Adrienn
Egy főzőtanfolyamon én is elsajátítottam a thai konyha fortélyait Forrás: Marton Adrienn

Elképesztő az a szín-, és ízvilág, amit a fogások elkészítésénél használnak. Azt vettem észre, hogy a köretek választéka kicsit háttérbe szorul, mert gyakorlatilag mindenhez rizst esznek és nem gondolják tovább ezt a témát. Ez nem baj, mert az ételek intenzitását, fűszerességét remekül ellensúlyozza a rizs semleges íze. Megfigyeltem azt is, hogy a thai-ok imádják a levest (szerintem ebben mi, magyarok, rokonlelkek vagyunk velük). Mellette előszeretettel készítenek különféle ragukat is, leginkább halból, csirkéből és kacsából, megspékelve valamilyen gyümölcsös hozzávalóval. Ami meglepetés volt, hogy a zöldségeket még desszertek elkészítésénél is használják. Legyen szó édesburgonyáról, táró gyökérről (,"trópusok burgonyája") vagy sárgarépáról.

Ennyi csoda után nem gondoltam volna, hogy láthatok még újdonságokat Koh Phangan szigetén, ahova tovább utaztunk, de ott is sok-sok élménnyel gazdagodtam, amit a következő részben meg is osztok veletek...

Bocuse d’Or, avagy a ’’gasztronómia Oscar-ja’’http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180212-marton-adrienn-a-bocuse-dorrol-gasztronomia-oscarjarol.htmlAki jártas a gasztronómiában, vagy valahogyan kapcsolódik annak szakmai oldalához, az biztosan nyomon követte az idén februárban megrendezésre került Bocuse d'Or magyar döntőjét. Én is ellátogattam a szakmai zsűri tagjának, és egyben kedves barátomnak, Sárközi Ákos séfnek a meghívására. Privát séf--Havas álom Ausztriábanhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180206-marton-adrienn-ausztriaban-jart-csaladjaval-sielni.htmlMinden évszaknak megvan a maga csodálatos varázsa, így a hűvös téli időnek is. A napokban ellátogattam a családommal Ausztriába, ahol a fiaim snowboardoztak, amíg én síeltem. Privát séf--Marton Adrienn kedvenc egészséges turmixreceptjehttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180124-marton-adrienn-kedvenc-egeszseges-turmix-recept.htmlGyermekként anyukám gyakran mondogatta: „Lányom, egyél sok gyümölcsöt és zöldséget, hogy egészséges maradj". Igazából nem nagyon kellett noszogatnia, már akkor is szívesen fogyasztottam ilyen finomságokat, azonban elsősorban nem jótékony hatásuk miatt, hanem egyszerűen azért, mert zamatosak. Felnőttként azonban nemcsak az élvezeti értékét figyelem az alapanyagoknak, hanem a szervezetemre gyakorolt hatását is. Privát séf--Egészségmegőrzés, hidegen sajtolt olajokkalhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180108-meregtelenites-ev-elejere-vitalizalo-turmix.htmlHatalmas jelentőséggel bírnak a jó minőségű alapanyagok a gasztronómiában. Én igyekszem mindig körültekintő lenni ezzel a témával kapcsolatban. Ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, többek között érdemes ismernünk a hidegen sajtolt olajok pozitív élettani hatásait. Nem azt mondom, hogy minden egyes nap azzal kell foglalkozni, hogy folyamatosan csak egészséges termékeket fogyasszunk, de mindenképpen érdemes törekedni az egyensúlyra. Privát séfOrigoBurgonyaszuflé-recept Marton Adrienn konyhájábólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171117-burgonyaszufle-recept-marton-adrienn.htmlA burgonya az egyik legsokoldalúbb étel. Ezúttal egy burgonyaszuflé receptet mutatok nektek, ami igazi különlegesség lehet a vacsoraasztalon. Privát séfOrigoBortúra és libalakoma Villánybanhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171117-marton-adrienn-es-edvin-villanyban-jartak-marton-napon.htmlMárton-nap alkalmából idén mi is részt vettünk a férjemmel és a gyerekeimmel az évek óta megrendezésre kerülő, híres magyar borászat rendezvényén, az Újbor ünnepén Villányban, ami fantasztikus hangulatban telt. Volt itt minden, ami a Márton nap megünnepléséhez szükséges. Rengeteg bor, lenyűgöző szőlőültetvények és persze liba minden mennyiségben és változatban. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.