Íme, az idei Nemzeti Szörp- és Lekvárverseny győztesei

Forrás: Shutterstock -
privát séf lekvár gasztronómia szörp
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ebben az évben számos lehetősége adódik a hazai kistermelőknek arra, hogy termékeiket versenyre bocsássák a tavaszi időszak beköszöntével. Annyi jobbnál jobb különleges élelmiszer van, hogy szerintem nagyon büszkék lehetünk a magyar termelők munkájára. A hazai szörpnél és lekvárnál pedig állíthatom, hogy biztosan nincsen finomabb. Már csak azért is, mert kóstoltam.

Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy Magyarországon, Soltvadkerten a másodjára megrendezett Nemzeti Szörp- és Lekvárversenyen a zsűri tagjaként értékelhettem a hazai különlegességeket. A hagyományos, jól bevált receptúrák mellett akadtak olyan érdekességek is, mint a kakukkfű szörp, fenyőrügy szörp vagy például a híres koktél ihlette mojito szörp. Itt tényleg csak a képzelet szabhatott határt az ízesítések megválasztásánál. Mindenesetre, rengeteg fajta került tesztelésre olyan szempontokat figyelembe véve, mint a csomagolás, címke, íz vagy éppen az állag. Ezek alapján kettő, a bodzából és annak bogyójából készült finomság is aranyérmet szerzett az Év Gyógynövényszörpje és Gyümölcsszörpje kategóriákban.

Marton Adrienn a Nemzeti Szörp- és Lekvárversenyen zsűrizett Forrás: Marton Adrienn

A 2018 Év Szörpje díjat egy igazán különleges homoktövisből megálmodott szörp nyerte el, ami személyes kedvencemmé is vált.

A klasszikus lekvárok - a dió, az eper, az alma, a barack és a málna - mellett olyan ízekkel találkoztam, amikkel a „lekvárvilág" Mekkájában éreztem magam. Mézes vadkörte, csokoládés szilva és étcsokis-konyakos meggy lekvár is szélesítette a repertoárt. Sokan választották a csokoládé ízt, mint különleges összetevőt, nem is csoda, hogy a külön díjazottak között is szerepelt egy rumos-csokoládés cseresznye változat. A dobogón egy klasszikusnak mondható, ám ettől függetlenül nagyon különleges csipkebogyó lekvár végzett. Több kedvencem is akadt a kategóriában, például a Vörös és Fekete névre keresztelt ribizli lekvár, megbolondítva a bor, gyömbér és a citrushéjak ízjegyeivel, ami rendkívül jól illik a különféle húsételekhez.

Csokoládés szilvalekvár Forrás: Shutterstock

Nagyon jó érzés volt látni és tapasztalni, hogy a gasztronómia területén a hazai termelők ilyen klassz termékeket alkotnak, amik azon kívül, hogy nagyon finomak, egyben látványosak is. Ezúton is gratulálok a győzteseknek és az összes résztvevőnek. Remélem, jövőre ismét a zsűri tagjaként lehetek jelen a versenyen.

Gasztrokalandozás és borkóstolás Mádon http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180322-marton-adrienn-madon-jart-csaladjaval.htmlNégynapos hosszú hétvége: a családomra jellemző, ha épp nem külföldre utazunk, akkor Magyarország szebbnél szebb rejtekhelyeit, ékszerdobozait kutatjuk fel. Ezúttal az a bizonyos ékszerdoboz, a Tokaji hegyvidék részeként, Mádon volt elrejtve. Privát séfOrigoMagyar Ízek Tavaszi Vásárahttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180320-magyar-izek-tavaszi-vasaran-jart-marton-adrienn.htmlA korábbi évekhez hasonlóan, idén tavasszal is megrendezésre került a Magyar Ízek Tavaszi Vására, amin nagy örömömre én is részt vettem. Idén nem mint látogató, hanem mint gasztroműsorvezető. Az esemény fő alapanyagából, a sertéshúsból egy szuper finom fogást készítettem a nagyközönség számára. Privát séfOrigoKávéklasszikusok a költészet világnapjánhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180312-kavekisokos-melyik-kave-micsoda-a-kolteszet-vilagnapja-alkalmabol.htmlIllatok, melegség, színek, változatosság - ezek a fő jellemzői a klasszikus bécsi kávérecepteknek, amelyek szó szerint már több száz éve léteznek. Sok recept híres osztrák íróról, zeneszerzőről vagy épp egy arisztokratáról kapta a nevét. Napjainkban egyre több kávéház, étterem és specialty kávézó kínál egyre többféle kávékülönlegességet. Népszerű lett a baristák képzése, a különböző pörkölésű kávék fogyasztása, a minőségi alapanyagok megválogatása és a szervirozás. Így valami olyasmi történt a gasztronómiban a kávéval, mint anno a borral. Privát séfOrigoGasztroélmények Koh Phangan szigetén http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180226-marton-adrienn-koh-phangan-szigeten-jart.htmlA földi paradicsomból Koh Samui-ról azt hittem már nem vezet további út az ázsiai mennyországba, de körülbelül 40 perc hajózás után kikötöttünk Koh Phangan szigetén, ahol egyszerre található meg a fehér homokos életérzés és a buja dzsungel hangulata. Sokan látogatnak ide épp ezért, hiszen itt mindenki megtalálja azt, amit keres, legyen szó luxusszállodáról vagy egyszerű bungalóról, elegáns étteremről vagy egy hangulatos streetfood helyről. Privát séf--Koh Samui - A megvalósult álmok szigetehttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180222-marton-adrienn-es-edvin-marton-koh-samui-szigeten-jartak.htmlÁzsiai kalandozásomat Bangkokban kezdtem, ahol kirándultam, kóstoltam, felfedeztem... Új ízeket és új helyeket. Viszont mindenképp szerettem volna megtapasztalni az igazi tradicionális thai életérzést is, amivel aztán Koh Samui szigetén találkoztam. Privát séfOrigoHavas álom Ausztriábanhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180206-marton-adrienn-ausztriaban-jart-csaladjaval-sielni.htmlMinden évszaknak megvan a maga csodálatos varázsa, így a hűvös téli időnek is. A napokban ellátogattam a családommal Ausztriába, ahol a fiaim snowboardoztak, amíg én síeltem. Privát séf--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.