Marton Adri: „Titkos kapcsolatom az orosz gasztronómiával”

Oroszország gasztronómia konyha Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orosz gasztronómia nagy kedvencem! Nem csoda. A férjem, bár Ukrajnában született, 5 éves korától Moszkvában nevelkedett, így az orosz gasztronómia meghatározó szerepet töltött be már gyerekkorától kezdve az életében. Ahogy megismertem Edvint, az én mindennapjaimba is szép lassan „beosontak” ezek a különleges ételek, amelyeknek végérvényesen a rajongója lettem.

Hatalmas családi kedvencünk a hajdina (grecska), mely gyakran használt alapanyag mind az ukrán, mind az orosz konyhában. Előszeretettel fogyasztják köretként rizs vagy krumpli helyett, így én például a csirkepaprikás mellé gyakran grecskát készítek otthon, ami szuperül passzol hozzá. Emellett édesen is nagyon finom, lekvárral vagy tejföllel összekeverve fenséges reggeli vagy desszert varázsolható belőle. A hajdina értékes vitaminforrás, nagyon magas az élelmirosttartalma, így gyógyító étrendekhez is ajánlott. Igazi szuperfood!

Előszeretettel fogyasztják a hajdinát köretként, rizs vagy krumpli helyett az orosz konyhában Forrás: Shutterstock

A másik ismert orosz finomság, amit nagyon gyakran készítek otthon, a blini vagy blincsiki, palacsinta vagy palacsintácska. Az utóbbi szinte tenyérnyi méretű, kaviárral és tejföllel felszolgálva pedig a karácsony vagy szilveszter elmaradhatatlan előétele.

Blini Forrás: Marton Adrienn

Rendszeres fogás még nálunk a pelmenyi, az oroszok tortellinije. Ez egy darált hússal, hagymával töltött tészta, melyet ecettel meglocsolva, akár egy kis tejföllel tálalva fogyasztanak a leginkább.

Jól ismert levesük a borscs, ami valójában egy céklaleves, melyet zöldségekkel és marhahússal készítenek. Nagyon népszerű és nem utolsósorban finom étel, melyet az egész család imád nálunk.
Alapvetően azért is áll hozzám közel az orosz gasztronómia, mert, hasonlóan a magyarhoz, a levesek szintén fontos szerepet töltenek be a mindennapokban. Ők is előételnek tálalják és náluk is a gazdag, tartalmas levesek a jellemzőek.

Pelmenyi, az oroszok tortellinije Forrás: Marton Adrienn

Valószínűleg az ottani nagy hidegek is hozzájárultak ahhoz, hogy a forró, laktató levesek ennyire jelen vannak a konyhájukban, ugyanis Oroszországban nem ritka a téli mínusz 25 fok körüli átlaghőmérséklet sem.

A „Marton-féle" gasztrokultúra szintén fontos eleme a halupci, az ukrán konyha töltött káposztája. Nem olyan szaftos, mint nálunk, így akár előételként is sokszor fogyasztják.

Halupci, az ukrán konyha töltött káposztája Forrás: Marton Adrienn

Az alma ugye nem esik messze a fájától, így ha megkérdeznéd a gyermekeinket, mi a kedvenc ételük, akkor biztosan szerepelne köztük valamilyen orosz fogás. Noel például nagyon válogatós, de szinte mindennap eszik hajdinát. A szirnyiki – ami lényegében egy túrós palacsinta – pedig mindkettejük nagy kedvence. Ezt porcukorral és tejföllel gazdagon megszórom, és szinte minden héten elkészítem nekik, annyira imádják.

A szirnyikit imádják Marton Adrienn gyerekei Forrás:Marton Adrienn

Úgyhogy azt mondhatom, az orosz konyha nemcsak a szívünkhöz, de a hasunkhoz is igazán közel áll. Próbáljátok ki ti is, mert nagyon szerethető ételeik vannak.

Reggelik a világ különböző pontjainhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20181017-reggelik-a-vilag-kulonbozo-pontjan.htmlSokan úgy tartják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Én is ezeket az elveket vallom, éppen ezért igyekszem egészséges és változatos finomságokat készíteni a családomnak. Szeretek kísérletezni, új recepteket kipróbálni, így körbenéztem a világ más tájain, hogyan is kezdik a napot az emberek. Van, ahol teljesen hétköznapi, míg másutt egészen szokatlan és érdekes ételek kerülnek az asztalra. Na lássuk, hogyan reggeliznek a különböző országokban! Privát séfOrigoMarton Adrienn a thai konyha titkárólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20181017-marton-adrienn-lerantja-a-leplet-a-thai-konyha-titkarol.htmlA thai konyha a legkedveltebb az ázsiai régió konyhái közül. Ennek oka az ételek harmonikus ízében és fűszerezésében rejlik. Nekem is a kedvenceim közé tartozik, így egy kicsit kutakodtam, mitől is olyan különlegesek és magával ragadóak a thai fogások. Privát séfOrigoMarton Adrienn: Máltai kalandokhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20181017-marton-adrienn-maltai-gasztronomiarol.htmlTavaly már volt szerencsém elutazni a mesés Máltára, ahol egy híres helyi szakáccsal főzhettem együtt. Idén újra eljutottam erre a különleges szigetre, ám ezúttal Edvint kísértük el a koncertjére a fiaimmal együtt. Természetesen idén sem maradt ki a kulináris kalandozás, így a szabadidőnkben bátran vetettük bele magunkat a máltai gasztronómia világába. Privát séfOrigoKulináris kalandozások a mesés Ciprusonhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180813-kulinaris-kalandozasok-a-meses-cipruson-marton-adrienn.htmlAz idei nyár igazán különlegesre sikerült. Mindig is Mallorca szerelmese voltam, ezért mindenképp szerettem volna kettesben oda elutazni Edvinnel. Nálunk már bevált szokás, hogy a nagy családi nyaralás mellett szakítunk időt arra is, hogy csak mi ketten romantikázzunk valamerre. Idén Cipruson, Ayia Nappa-n voltunk a gyerekekkel, ami annyira magával ragadott minket, hogy Mallorca helyett inkább ide tértünk vissza kettesben. Privát séfOrigoMagyar ízek Marton Adrienntőlhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180802-marton-adri-magyar-izekrol-tipikus-magyar-etelekrol.htmlA magyar konyha nagyon sok olyan étellel kecsegtet, aminek egyszerűen nem lehet ellenállni. Privát séfOrigoIgazgyöngy Capri szigeténhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180802-marton-adrienn-capri-szigeten-jart.htmlOlaszországot nem lehet megunni! Mindig az az érzésem, amikor hazatérek innen, hogy bizony még nem láttam mindent. Ez az oka annak, hogy ha bármikor visszamegyek, az olasz ''csizma'' mindig valami újjal kecsegtet. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.