Marton Adrienn: ilyen egy igazi hagyományos karácsonyi menüsor

2018.12.05. 11:00

A tökéletes karácsonyi menü szerintem mindenkinek mást jelent, de azért itthon is megvannak azok a hagyományok vagy éppen aktuális trendek, amelyek alapján összeállítjuk az ünnepi asztal ételeit. Készítettem nektek egy listát arról, szerintem melyek a legtrendibb karácsonyi fogások, és hoztam is pár különleges receptet, amiből inspirálódhattok az ünnepekkor.

Kezdjük a levesekkel. Számomra halászlé nélkül elképzelhetetlen az ünnepi asztal, így a jól bevált receptemet idén is elkészítem a családom legnagyobb örömére. Mostanság azonban egyre divatosabb valami különleges levessel is előrukkolni. A céklás, a gesztenyés vagy éppen a narancsos krémlevesek is felbukkannak már az ünnepi menük sorában, hiszen az alapanyagok és a fűszerek is abszolút visszaadják a karácsony meleg és szeretetteljes hangulatát.

A főételek tekintetében a hagyományosnak számító hal, kacsa vagy éppen egy szaftos töltött káposzta a legelterjedtebb fogások itthon, és bizony mindenkinek megvan a féltve őrzött receptje ezekhez az ételekhez. 

A tradicionális fogások mellett én rendhagyó módon bárányt is szoktam készíteni ilyenkor, az ünnepi jellegét a narancsos-almás máz adja meg. A családom egyik kedvence lett az évek során, így mostanra a szokásos menü nélkülözhetetlen részévé vált. 

Narancsos-almás bárányForrás: Marton Adrienn

A köretek szerintem a legváltozatosabban elkészíthető részei az ünnepi ételeknek. Lehetnek könnyedek, laktatóak, fűszeresek, krémesek vagy éppen ropogósak. A legnépszerűbbek persze a krumpliból készült variációk, de a rizsből vagy éppen zöldségekből készített fogások is egyre elterjedtebbek. Nálunk is a burgonya az abszolút befutó, ám egyik évben kísérletezésképpen sütőben sült édesköményt sütöttem parmezánforgáccsal a kacsa mellé. 

Azóta több barátunk is elkészítette a receptet, és beiktatta a karácsonyi menübe, hiszen az ízvilága kifejezetten ünnepi jellegű, és szuperül passzol a legtöbb húsétel mellé. 

A desszert az, aminek tényleg csak a fantáziánk szabhat határt. Karácsonykor mindenkinél előkerül a nagyi féltve őrzött receptkönyve, amiből a majd 100 éves süteményreceptek sem hiányozhatnak. Kislányként gyakran sütöttem együtt a nagymamámmal, így a desszertkészítés fortélyait tőle tanultam el. Az egyik kedvencem a zserbó volt, amit viszont egy kicsit újragondoltam, és egészségesebb változatban készítettem el, kreatív tálalással. Így születtek meg a rénszarvaszserbók, amit a fiaim egyszerűen imádnak.

RénszarvaszserbókForrás: Marton Adrienn

Nagy kérdés szokott lenni nálunk, hogy milyen ünnepi reggelit készítsek karácsonykor, ugyanis szeretem, ha az ebéden és vacsorán kívül a napkezdő étkezés is különleges. Sütöttem már kalácsot, banánkenyeret is, de idén úgy gondoltam, a cukkinis kenyér krémsajtbonbonnal lesz a legjobb választás. A cukkinitől a tésztának nagyon könnyed és zamatos állaga lesz, a krémsajtos bonbonok pedig nemcsak szuperül mutatnak az asztalon, de nagyon finomak is. Az előző napi nagy lakomázás után pedig pont egy ilyen könnyű reggeli az, amire szerintem a leginkább vágyunk.

Krémsajtos bonbonokForrás: Marton Adrienn

Recept: Sütőben sült édeskömény parmezánforgáccsal

Hozzávalók:

4 evőkanál szőlőmagolaj + kikenni a tepsit

1 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva

2 darab közepes méretű édesköménygumó 0,7-1 cm-es karikákra vágva, és a torzsáját ék alakban kivágva

1 teáskanál só

1 teáskanál reszelt citrom héja

4 evőkanál gránátalmamag

50 g reszelt parmezán sajt

1 kis ág rozmaring

bors

Sült édeskömény parmezánforgáccsalForrás: Marton Adrienn

Elkészítése

1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Olajozzuk ki a sütőtál belsejét, majd helyezzük az édeskömény-karikákat egymás után, úgy, hogy megtöltsük a tál alját.

2. Szórjuk meg sóval, borssal, fokhagymával, citromhéjjal, parmezánnal. Locsoljuk meg szőlőmagolajjal.

3. Tegyünk a tetejére 2,5 ek. gránátalmamagot és 1 szál rozmaringágat. Süssük addig, míg az édeskömény megpuhul, és aranybarna színe lesz a tetejének. Amikor tálaljuk, az édeskömény felvágott, zöld levelét és a megmaradt (1,5 ek. gránátalmamagot) szórjuk a kész ételre. Takarás nélkül süssük nagyjából 45 percig.

Marton Adriennmenükarácsony