mézeskalács mogyorókrém cake pop gasztronómia Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsonyi ajándékozás során mindig saját készítésű dolgokkal lepem meg a családomat. A főzés szeretete és a szakmám pedig egyre inkább arra ösztönzött, hogy különleges és ehető ajándékokat készítsek a szeretet ünnepére. Idén is sok-sok ötlet van a tarsolyomban, amelyekből szeretnék egy párat megosztani veletek.

Házi szaloncukor

Az egyik nagy kedvencem a házi szaloncukor, amely nemcsak a karácsonyfa éke lehet az ünnepek alkalmával, hanem remek vendégváró desszert is. Idén a saját fánkat biztosan ezzel díszítem fel, sőt a gyermekeim Mikulás-csomagjába is elrejtettem párat belőle. Nagyon sokféle recept fellelhető az interneten, az enyémet - amely egy egészséges megoldás - itt találjátok:

Hozzávalók:

király datolya
mandula
karobpor (szentjánoskenyérfa terméséből készülő kakaópótló), vagy kakaópor

Házi szaloncukor Forrás: Marton Adrienn

Elkészítés

Magozzuk ki a datolyákat és a magok helyébe tegyünk mandulát. A datolyaszemeket forgassuk meg karobporban vagy kakaóporban. Ezután csomagoljuk be, kétoldalt szalaggal kössük el.

Házi készítésű mézeskalács

Ha már az édességeknél tartunk, akkor a házi készítésű mézeskalács sem maradhat ki a sorból. Erre is mindenkinek megvan a tökéletes receptje, én az eredeti hozzávalóktól eltérően egy egészségesebb változatot szoktam készíteni a barátaimnak. Formák tekintetében is szeretek elrugaszkodni a megszokottól, így tavaly például absztrakt, geometrikus formájúak készültek. A cukormáz díszítéssel pedig szuperül feldobhatjuk ezeket a cuki kis finomságokat.

Hozzávalók

150 g mandulaliszt

130 g finomszemű zabkorpa

2 csipet só

1 darab vaníliarúd kikapart belseje

1 darab tojás

11 evőkanál méz

1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék

65 g kókuszolaj

1 csipet szódabikarbóna

60 g étcsokoládé (min. 75%-os) + 1 tk. kókuszolaj

DÍSZÍTÉSHEZ CUKORMÁZ:

tojásfehérje

porcukor (tojásfehérjénként 15-20 dkg porcukor)

természetes színező anyagok: kakaó, céklapor, répapor

cukormáz-adagoló vagy nejlonzsák

fogpiszkáló

Házi készítésű mézeskalács Forrás: Marton Adrienn

Elkészítés

Keverjük össze az átszitált mandulalisztet a zabkorpával, a sóval, a szódabikarbónával és a mézeskalács-fűszerkeverékkel egy nagyobb tálban.

Egy kisebb tálkába tegyük a tojást, és keverjük össze a fehérjét a sárgájával. Tegyük hozzá a kókuszzsírt, a mézet és a vaníliarúd kikapart belsejét. Az így kapott keveréket öntsük bele a száraz hozzávalókat tartalmazó tálba. Alaposan dolgozzuk egybe a tésztát. Kézzel is gyúrhatjuk a ragadós masszát. Ha úgy érezzük, hogy a tészta nem áll egybe kellőképpen, adjunk hozzá még mézet.

Helyezzük a tésztát 2 sütőpapír közé, és nyújtsuk ki, addig amíg 3-5 mm vastag téglalap alapot kapunk belőle. Az így kapott mézeskalácstésztát a hűtőben 1,5 órát (folpackkal letakarva) pihentetjük.

A pihentetés után a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és 10-12 percig sütjük 175 fokon, addig, míg látjuk, hogy a szélük elkezdett barnulni. Mielőtt díszítenénk a tetejét, várjuk meg, míg teljesen lehűl a sütemény.

Addig a csokoládét olvasszuk fel vízgőz felett a kókuszzsírral.

A mézeskalács-téglalapot vágjuk félbe átlósan, és az egyik felét vonjuk be étcsokoládéval, majd várjuk meg, míg megdermed.

Ez alatt díszítsük fel cukormáz hóemberekkel a tésztalap másik felét.

Ha a csoki megdermedt, ezt a felét is díszítsük fel.

Díszítés után vágjuk el a hóemberek mellett a tésztát, hogy aszimmetrikus darabokat kapjunk, majd tálaljuk.

Cukormáz készítése

Egy tojásfehérjét habbá verünk, és hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Annyit teszünk hozzá, hogy sűrű anyagot kapjunk. Miután habverővel felvertük, az állagának sűrűtejföl-szerűnek kell lennie.

A mázból vegyünk ki 1-1 evőkanállal, és tegyük őket külön kis edényekbe. Az egyikbe szórjunk kakaóport, a másikhoz répaport. Ebből lesz a hóember szeme, szája és orra.

Használhatunk díszítéshez cukormáz-adagolót, vagy egy nejlonzacskó egyik sarkát levágva + fogpiszkálót az apró részletek (szemek, orr, száj) kialakításához.

Cake Pop

A cake pop nem más, mint egy nyalókának álcázott sütemény. Szinte bármilyen tortából elkészíthető, a receptek száma pedig szinte végtelen. Tavaly és azelőtt is már került egy-egy sütinyalóka a gyerekek Mikulás-csomagjába, és ez idén sem volt másként. Az abszolút befutó náluk a rénszarvasos zserbós változat volt, amelyet megreformált változatban készítettem el. Tálaljátok a kedvenc sütiteket nyalóka formában, és díszítsétek fel hóembernek, gömbnek vagy akár Mikulásnak. Minden gyerek imádni fogja, sőt szerintem a felnőttek is.

Hozzávalók

2 db tojás

75 ml habtejszín

100 g eritrit

25 ml tej (vagy növényi tej)

25 g sima liszt

25 g kókuszliszt

50 g étkezési keményítő

½ csomag sütőpor

100 g darált dió

Sütigolyóhoz:

50 g darált dió

2 ek. cukrozatlan baracklekvár

1 ek. eritrit

Csokoládémáz:

95 g étcsokoládé

1 tk. kókuszzsír

Díszítés:

színes szívószálak

szaténszalag

1 csomag sós perec

5 g olvasztott csokoládé

+ oázis a dermesztéshez

díszítő toll (piros, fehér)

Cake Pop Forrás: Marton Adrienn

Elkészítés

Alaptészta: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A lisztet, 100 g darált diót, keményítőt és a sütőport keverjük össze egy mélyebb falú tálban.

A tojásokat keverjük habosra egy kézi mixer segítségével, majd adjuk hozzá a tejszínt és a tejet (vagy növényi tejet). Keverjük egyneművé.

Az elkevert szárazanyagokhoz adjuk hozzá a tojásos masszát, és keverjük össze, amíg piskótatészta-állagot nem kapunk.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd öntsük bele a tésztát. Tűpróbáig kb. 40-50 perc alatt süssük készre. Ha a tésztánk megsült, hagyjuk kihűlni.

Sütigolyó elkészítése:

A kihűlt tésztát morzsoljuk darabokra. Fogjunk egy elektromos asztali aprítót, és helyezzük bele a morzsát. Adjunk hozzá 1 ek. eritritet és 2 evőkanál baracklekvárt, majd 50 g darált diót.

Aprítsuk addig, amíg az összetevők egy gyúrható masszát nem alkotnak. (Ha túl lágy a tészta, adjunk hozzá még darált diót. Ha összeállt, vegyünk ki belőle kis darabokat, és a két kezünk között gyúrjunk/formázzunk közepes méretű golyókat, és szúrjunk bele színes szívószálat.

A félkész golyókat tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a csokimázat. Ehhez 100 g étcsokoládét vízgőz felett olvasszunk fel kókuszzsírral.

A lehűlt sütigolyókat a szívószál segítségével mártsuk az olvasztott csokoládéba, szúrjuk egy oázisba és tegyük vissza a hűtőbe, hogy megdermedjen. Addig tördeljünk perecet a szarvasok díszítéséhez.

Díszítés: Kb. 15 perc után vegyük ki a golyókat a hűtőből, és a tetejükön két oldalra szúrjunk 1-1 összetört perecet.

Egy díszítő toll segítségével alakítsuk ki a rénszarvasok szemét és orrát (fehér díszítőtollal a szem fehér részét, pirossal az orr részt, olvasztott csokoládéval a szemgolyót), majd helyezzük vissza az oázisba, és tegyük vissza a hűtőbe tálalásig.

Tálaláskor a szalagokból kössünk masnit a rénszarvasok nyakába.

Házi mogyorókrém

Édességből sosem elég, így egy szuper receptötletet osztok meg veletek, ami szerintem a legtöbbetek nagy kedvence lesz. Ez pedig nem más, mint a házi mogyorókrém, ami jobb, mint az eredeti! Én kis csatos üvegekbe öntöm ki, majd készítek egy szép, díszes matricát hozzájuk, és egy nagy szalaggal kötöm át őket. Különleges ajándék, ami pillanatok alatt elfogy.

Hozzávalók

Palacsintához: 150 g mandulaliszt, finomra őrölve
2 ek. nyírfacukor
1 tk. őrölt fahéj
3 db tojás
1,5 dl mandulatej
kókuszzsír, kisütéshez
Nutellához: 20 dkg Pödör Piemonti Mogyoró
1 csipet só
4 ek. kakaópor
3 ek. Pödör Piemonti Mogyoróolaj
20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
150 g tejcsokoládé

Házi mogyorókrémes palacsinta Forrás: Marton Adrienn

Elkészítés

Egy tálban alaposan összekeverjük a mandulalisztet 1 evőkanál nyírfacukorral, fahéjjal, mandulaolajjal és a tojásokkal.
10 percig pihentetjük a masszát, majd hozzáöntünk a mandulatejből annyit, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Ha besűrűsödik, akkor még öntsünk hozzá.
Egy felhevített serpenyőben, kókuszzsíron kisütjük a palacsintatésztákat. Nagyjából 13-15 cm-es kör alakú tésztákat süssünk. Oldalanként 3-4 percig lassú tűzön.
Időközben készítsük el a házi Nutellát. A piemonti mogyorót 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megpirítjuk, egy tiszta konyharuhával ledörzsöljük a héját, majd konyhai robotgép segítségével krémes állagúra daráljuk.
Hozzáadjuk az 1 evőkanál nyírfacukrot, sót, mogyoróolajat és a kakaót.
Vízgőz felett felolvasztjuk a kétféle csokoládét, és a robotgépbe töltjük, majd az összes többi hozzávalóval krémes állagúra daráljuk.

Sós finomság

A sok-sok desszert után pedig egy sós finomsággal is készültem nektek, ami szerintem az igazi gasztrofanok lenyűgözésére hivatott. A recepthez mindössze két összetevőre van szükség, de a hatás így sem marad el. Szerezzetek be jó minőségű vajat, nekem a belga az egyik kedvencem, illetve egy kevés szarvasgombát. A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit megolvadni, majd a megtisztított, lereszelt gombát keverjük el benne. Az így elkészült masszát tegyük befőttes vagy csatos üvegekbe, majd tároljuk a hűtőben. Érdemes pár nappal előbb elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek, így mikor az ajándékozásra kerül a sor, egy fenséges, illatos krémmel tudjuk meglepni a szeretteinket. Friss kenyérre kenve vagy egy egyszerű tésztához adva is elképesztő ízélményt nyújt.

Remélem, tudtam egy kicsit segíteni a karácsonyi ajándékötletekben, és mindenkinek kellemesen telnek az ünnepek! Boldog karácsonyt kívánok nektek!

Forrás: Marton Adrienn

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.