Roberto konyhája finom falat ízvilág bukta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyik kedvenc édességem a lekváros bukta. Szerintem szilvalekvárral a legfinomabb, de bármilyen lekvárral elkészítheted. 

Hozzávalók:

• 1 kg liszt
• 1 teáskanál só
• 15 dkg cukor
• 20 dkg vaj
• 1 csomag friss élesztő (5 dkg)
• 1 tojás
• szilvalekvár

Bármilyen lekvárral isteni finom lesz! Forrás: Roberto konyhája

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és készítsük el a kelt tésztát. Az élesztőt kevés langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Ezután a liszttel, a vajjal, a csipet sóval és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz (nekem ez 6 dl volt), egy közepes keménységű tésztát dagasztunk. Amikor már szép sima a tészta felülete, és elválik a kéztől, illetve az edény falától, letakarva egy órát kelesztjük.

Lekváros bukta Roberto konyhájából Forrás: Roberto konyhája

A megkelt tésztát jól meglisztezett deszkára borítjuk, két részre osztjuk, és az egyik felét körülbelül fél cm vastagra nyújtjuk. Vágjunk belőle 10 cm-es kockákat, és kanalazzunk a közepére a szilvalekvárból. A tészta felénk eső részét húzzuk magunk felé, tekerjük föl a két végét, nyomjuk le az ujjunkkal és hajtsuk a végeket a bukta alá. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, de ne túl közel egymáshoz, mert a tészta fog még kelni. A tetejét kenjük meg a felvert tojással, és 180 fokon süssük aranybarnára (körülbelül 40 perc). A tészta másik felét tölsük meg a kedvenc lekvárunkkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.