Roberto konyhája: medvehagymás kenyér

2018.04.02. 16:00

Medvehagyma. Ez a tavaszi növény olyan színfolt a konyhában, amit érdemes különleges formában felhasználni. Nagyon finommá teszi a burgonyát, de önmagában is fogyasztható. Nyugtató hatása révén a tavaszi fáradtság és stressz leküzdésében is kiválóan alkalmazható. Én kenyérbe sütöttem, de számtalan módon el lehet készíteni!

Hozzávalók 4 személyre

• 10 dkg rétesliszt
• 30 dkg finomliszt
• 10 levél medvehagyma
• 1 evőkanál fenyőmag
• 6 evőkanál olívaolaj
• 1 teáskanál só
• 2,5 dl langyos víz
• 1 tasak instant élesztő

Medvehagymás kenyérForrás: Roberto konyhája

Elkészítése

1. Mossuk meg a medvehagymát, fogjuk csokorba, és szeleteljük apróra. Melegítsük fel az olajat, dobjuk rá a fenyőmagot és a medvehagymát, keverjük fél percig, majd húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a sót. Hagyjuk kihűlni.

2. Tegyük tálba a liszteket, keverjük hozzá az instant élesztőt, majd adjuk hozzá a langyos vizet, és a robotgép dagasztószáraival kezdjük el dagasztani. Mikor összeállt a tészta, adjuk hozzá a medvehagymás-olajos keveréket, és addig dagasszuk, míg elválik az edény falától.

3. Hagyjuk pihenni, míg a duplájára kel, majd alaposan lisztezett deszkán gyúrjuk át, és formáljunk belőle cipót, majd pihentessük 10 percig. Készítsünk kenyérformát belőle úgy, hogy bal kezünkkel a kerek cipó alsó részét a deszkához nyomjuk, majd jobb kezünkkel húzzuk a cipótészta tetejét másfélszeres nagyságúra. Hajtsuk vissza és tekerjük fel, így több levegő kerül a tésztarétegek közé.

4. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és letakarva hagyjuk kelni további 10 percig. A tetejét vágjuk be pár helyen éles késsel, és 180 °C-ra előmelegített sütőben légkeveréses funkción süssük 40 percig.
Közben szükség szerint fordítsuk meg a tepsit, hogy az elöl, illetve hátul lévő fele is egyenletesen megsüljön.

A sütőből kivéve egy megnedvesített konyharuhával terítsük le 5 percre, hogy a külseje finom puha legyen.

kenyérreceptmedvehagymaRoberto konyhája