Roberto konyhája: mennyei foszlós kalács recept

2018.04.01. 16:00

Az igazi húsvéti hangulat elengedhetetlen része a házilag készített foszlós kalács. A torma és a sonka íze, a kaláccsal együtt lesz teljes és teszi igazán ünnepivé húsvétunkat. Ha emlékeztek még, milyen a nagyi szeretettel készített kalácsa, és szeretnétek egy hasonlóan finom élményt újra átélni, készítsétek el ti is ezt az egyszerű receptet, én erre esküszöm.

Hozzávalók 5 főre

• 20 dkg rétesliszt
• 20 dkg finomliszt
• 1 tasak instant élesztő
• 5 dkg porcukor
• 10 dkg puha vaj/margarin
• 2 dl langyos tej
• 4 tojás
• 2 csipet só

Mennyei foszlós kalácsForrás: Roberto konyhája

Elkészítése

1. Szórjuk egy nagy tálba a liszteket, a sót, az instant élesztőt és a porcukrot, majd keverjük össze. Adjunk hozzá 3 egész tojást majd kezdjük el keverni a robotgép dagasztó száraival, és fokozatosan öntsük hozzá a langyos tejet.

2. Alaposan dagasszuk meg a tésztát, és amikor elválik az edény falától, adjuk hozzá a feldarabolt, puha vajat. Dolgozzuk lassan addig, amíg újra elválik az edény falától.

3. Tiszta konyharuhával lefedve szobahőmérsékleten kelesszük kb. 45 percig, vagy addig, amíg a duplájára nő.

4. Lisztezett deszkán gyúrjuk át a tésztát, majd öklünkkel alaposan gyúrjuk át, és osszuk 4 részre. Mindegyik részből formázzunk cipót, majd kissé megnyújtva ovális darabokat.

5. Tegyük kivajazott kenyérsütő formába, szorosan egymás mellé a darabokat, és a tetején a közepüket egyenként vágjuk be egy éles késsel, így összesül, majd kalácsszerűen nyílik szét, és nem kell fonni.

6. Kelesszük további 15 percig a formában, majd kenjük meg a maradék felvert tojással, és légkeveréses funkción 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig.

Ha szükséges, sütés közben egyszer forgassuk meg a sütőben a formát, hogy egyenletesen süljön készre a kalács minden oldala. Borítsuk ki a formából, hagyjuk kihűlni a deszkán és szeletelve kínáljuk. 

húsvétreceptkalácsRoberto konyhája