Házi Club szendvics avokádóval és édesburgonya hasábbal

2018.05.19. 12:00

Számomra az avokádó puhasága és lenyűgözően selymes ízhatása teszi teljessé minden alkalommal ezt a szendvicset. Tessék vigyázni, így nyár előtt, ugyanis ha belelendül az ember, félő, hogy nem fogja tudni abbahagyni. Ne felejtsétek el, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ez az energiában gazdag étel pedig biztosan legalább annyira felpörget majd benneteket is, mint amennyi erőt nekem ad reggelente.

Hozzávalók 2 főre

• 4 szelet barna házikenyér
• ½ érett avokádó
• 5 dkg érlelt füstölt sonka
• 2 db tojás
• 3 dkg cheddar sajt
• 1 db paradicsom
• ¼ sárga kaliforniai paprika
• pesztó
• 3 evőkanál olívaolaj
• 5 dkg vaj

Az édesburgonya hozzávalói 2 főre

• 1 db édesburgonya
• olívaolaj
• só

Házi Club szendvics avokádóval és édesburgonya hasábbalForrás: Roberto konyhája

Az édesburgonya elkészítése

1. Mossuk meg az édesburgonyákat és szeleteljük hasábokra, majd rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe.
2. Locsoljuk meg olívaolajjal és 185 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre 35 perc alatt. Én a sütés felénél át szoktam forgatni, mert nagyon szeretem, ha minden oldala megpirul.

A serpenyőben készülő szendvicseknek a vajon és olívaolajon való sütés az alapja. Az így sütött kenyérszeletek kívül ropogósra pirulnak, sokkal ízletesebbé válnak, a kenyér belső része pedig olyan puha lesz, mintha éppen csak egy pár perce vettétek volna ki a forró kemencéből.

A szendvics elkészítése

1. Készítsünk tükörtojást a tojásokból egy kevés olajon és rakjuk félre kihűlni.
2. Szeleteljük fel a cheddar sajtot és a paradicsomot, csíkozzuk fel a kaliforniai paprikát és kezdjük el összeállítani a szendvicset.
3. Kenjük meg a kenyérszeleteket pesztóval és az egyik szeletre kezdjük el halmozni a hozzávalókat.
4. Először a sonkát helyezzük a szendvicsbe, folytassuk a paradicsommal, az avokádóval, a paprika szeletekkel és a cheddar sajttal zárjuk.
5. Helyezzük a tetejére a tükörtojást és fedjük be a kenyérszelet másik felével.
Szúrjuk át egy hosszú bambusznyárssal (vagy akár egy hurkapálcával/fogvájóval) és rakjuk félre.
6. Melegítsük fel a vajat és az olívaolajat egy serpenyőben és rakjuk bele a szendvicseket. Közepes lángon süssük három percig az egyik oldalát majd fordítsuk meg a következő módon: lapátkanállal nyúljunk be a szendvics alá, húzzuk ki a bambusznyársat és a kezünkkel a szendvics tetejét lenyomva, fordítsuk át. Szúrjuk vissza a bambuszt és süssük újabb három percig.

Nem kell megijedni attól, hogy ennyire nagyon egyszerű, a lényeg, hogy figyeljünk a szép szeletelésre és bőségesen kenjük meg a kenyereket pesztóval, a jó tapadás végett.

Tálaljuk a frissen kisült édesburgonyával, és ha szeretjük a tejfölt, készítsünk hozzá ínycsiklandó fokhagymás mártogatóst.

gasztronómiareceptszendvicsédesburgonyaRoberto konyhája