Túrógombóc citromos édes tejföllel - egyszerű és nagyszerű

2018.06.30. 12:00

Nem hiszem, hogy van jobb befejezése egy magyaros ételsornak, mint a túrógombóc, és azt is elárulom, hogy miért. Számomra ez az a desszert, amit bármikor, bármilyen mennyiségben képes vagyok fogyasztani. Ha úgy érzem, már egy falat sem fér belém, de a pocakom azt mondja, jól esne valami édes desszert, rögtön a túrógombóc jut eszembe, hiszen nagyon gyorsan elkészül és nem kell hozzá sok alapanyag. Egy alkalommal csak azért főztem túrógombócot egy külföldi barátomnak, hogy bemutathassam, milyen fontos a magyaroknak a tejföl, és úgy vélem ez az az étel, amihez a legjobban illik.

Hozzávalók 6 főre:

  • 500 g félzsíros tehéntúró
  • 15 dkg búzadara
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja és a felének leve
  • 1 csipet só
  • 240 g tejföl 20%-os
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 0,5 dl étolaj vagy 1 evőkanál vaj
  • 10 dkg porcukor
Nehezebb ebéd után is tökéletes desszert a túrógombócForrás: Roberto konyhája

 Elkészítés:


1. Rakjuk magasfalú keverőtálba a túrót, üssük hozzá a tojásokat, adjuk hozzá a csipet sót, a búzadarát és a porcukor felét. Egy fakanállal keverjük alaposan össze és fóliával lefedve pihentessük 40 percet.
2. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben és rakjuk bele a zsemlemorzsát. Kislángon folyamatosan kevergetve pirítsuk aranybarnára és rakjuk félre hűlni.
3. Fogjunk egy sűrű lyukú szűrőt vagy inkább szitát és helyezzük egy kisebb tálra. Rakjuk a szitába a tejfölt és hagyjuk 10 perc alatt kicsöpögni a benne lévő savót. Ezek után, öntsük ki a savót a tálból és rakjuk bele a lecsöpögött tejfölt. Reszeljük hozzá a citrom héját és adjuk hozzá a citrom levének felét a porcukorral együtt. Keverjük alaposan össze és rakjuk hűtőbe a tálalásig.
4. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet, formázzunk tetszőleges méretű gombócokat a búzadarás-túróból és rakjuk a lobogó vízbe. Forrástól számítva főzzük 5 percig, amíg fel nem jön a víz tetejére, majd szedjük ki a pirított morzsára és forgassuk meg benne alaposan a gombócokat. Tálaljuk a citromos tejfölünkkel és porcukrozzuk meg alaposan. Én személy szerint nagyon szeretem házi baracklekvárral is!

túrócitromtúrógombóctejfölRoberto konyhájaételrecept