Túrógombóc citromos édes tejföllel - egyszerű és nagyszerű

Forrás: Roberto konyhája -
Roberto konyhája citrom recept túrógombóc túró tejföl étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem hiszem, hogy van jobb befejezése egy magyaros ételsornak, mint a túrógombóc, és azt is elárulom, hogy miért. Számomra ez az a desszert, amit bármikor, bármilyen mennyiségben képes vagyok fogyasztani. Ha úgy érzem, már egy falat sem fér belém, de a pocakom azt mondja, jól esne valami édes desszert, rögtön a túrógombóc jut eszembe, hiszen nagyon gyorsan elkészül és nem kell hozzá sok alapanyag. Egy alkalommal csak azért főztem túrógombócot egy külföldi barátomnak, hogy bemutathassam, milyen fontos a magyaroknak a tejföl, és úgy vélem ez az az étel, amihez a legjobban illik.

Hozzávalók 6 főre:

  • 500 g félzsíros tehéntúró
  • 15 dkg búzadara
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja és a felének leve
  • 1 csipet só
  • 240 g tejföl 20%-os
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 0,5 dl étolaj vagy 1 evőkanál vaj
  • 10 dkg porcukor
Nehezebb ebéd után is tökéletes desszert a túrógombóc Forrás: Roberto konyhája

Elkészítés:


1. Rakjuk magasfalú keverőtálba a túrót, üssük hozzá a tojásokat, adjuk hozzá a csipet sót, a búzadarát és a porcukor felét. Egy fakanállal keverjük alaposan össze és fóliával lefedve pihentessük 40 percet.
2. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben és rakjuk bele a zsemlemorzsát. Kislángon folyamatosan kevergetve pirítsuk aranybarnára és rakjuk félre hűlni.
3. Fogjunk egy sűrű lyukú szűrőt vagy inkább szitát és helyezzük egy kisebb tálra. Rakjuk a szitába a tejfölt és hagyjuk 10 perc alatt kicsöpögni a benne lévő savót. Ezek után, öntsük ki a savót a tálból és rakjuk bele a lecsöpögött tejfölt. Reszeljük hozzá a citrom héját és adjuk hozzá a citrom levének felét a porcukorral együtt. Keverjük alaposan össze és rakjuk hűtőbe a tálalásig.
4. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet, formázzunk tetszőleges méretű gombócokat a búzadarás-túróból és rakjuk a lobogó vízbe. Forrástól számítva főzzük 5 percig, amíg fel nem jön a víz tetejére, majd szedjük ki a pirított morzsára és forgassuk meg benne alaposan a gombócokat. Tálaljuk a citromos tejfölünkkel és porcukrozzuk meg alaposan. Én személy szerint nagyon szeretem házi baracklekvárral is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.