Steiner Kristóf: Felemás zokniban a temetésemen

élet temetés tökéletesség Steiner Kristóf változás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megtörtént. Nem hittem volna, de tagadhatatlanul megesett. Nem minden ember életében jön el a pillanat, amikor egyszeriben felfedezi: nem dől össze a világ, de még csak a vacsoraparti sem torkollik tragédiába attól, ha nem egyforma tányérokon kínálja a vacsorát. A kérdés csupán az: ezt a spirituális evolúciós mérföldkövet előrelépésként vagy visszalépésként értelmezzük?

Thinkstock
Thinkstock

Természetesen szándékosan sarkítok, de a kérdés korántsem költői, nagyon is profán. Hiszen legtöbben alighanem azonnal rávágják, hogy: "Naná, hogy előrelépés, kit érdekelnek a külsőségek, fedezzük fel a szépséget mindenben!". "Na jó, de a ronda tányérokban is?", vágtam volna rá erre a feleletre nem is olyan régen. Ám mostanra engem, Bree Van de Kamp másfél evőkanálnyi tesztoszteronnal gazdagabb változatát is utolért a "változás kora"...

Vagy mi is ez tulajdonképpen? A nosztalgikus élmények hatására rondácska tárgyakat előbb többletjelentéssel, majd egy szépségkirálynőnek kijáró tiarával felruházó... öregedés? Esetleg a materiális világ láncainak csörgése, amint felébredve évszázados álmomból - a fogyasztó csodaországából - letépem bilincseimet? Vagy netán a társadalmi és emberi felelősségvállalás vezérelt, és nem akarom a Földünk vizeit, földjeit és levegőjét azzal szennyezni, hogy minden költözéskor újat vásárolok mindenből - merthogy egykoron számomra ez természetes volt -, és kisebb vagyonokat költök faforgács-bútorokra, amelyeket alulfizetett dolgozók kalapálnak laposra? Egy kicsit tán mindegyik.

Thinkstock
Thinkstock

Akárhogy is, egy bizonyos: amikor a kedvesem szülei korábban vendégségbe érkeztek hozzánk, igyekeztünk előkaparni valahonnan azt a hiányzó csészealjat, és elérkezettnek láttuk az idejét, hogy vegyünk egy sörnyitót... korábban ugyanis az ajtózár vagy egy kulcs tökéletesen megfelelt a célnak. "Ám a szülők előtt? No nem. Dina előtt, aki történetesen főorvosnő, és Ofer szeme láttára, aki elismert ügyvéd? Ugyan!", gondoltam.

Hiszen - itt jön be a képbe az a lehetőség, hogy az efféle bűntett korántsem fejlődés, sokkal inkább visszalépés - egy egész bolygóravaló ember él abban a hitben, hogy ha fix állásunk-férjünk-kutyánk-macskánk-lakásunk van, akkor csatlakoznunk kell azoknak a táborához, akiknél a komód árnyalata szigorúan egyezik a könyvespolcéval, és van egy antik zongorájuk, amin sohasem játszik senki sem. Nos, akár spirituális érés, akár társadalmi és társasági rothadás, a legcsekélyebb mértékben sem foglalkoztat a konyharuhám színe. Jelzem, korábban képes voltam egy köteg vadiúj konyharuhát elajándékozni, mert nem illeszkedett a konyhám provence-i stílusába, vagy kitenni a kuka mellé 6 bögrét, mert a pöttyök Minnie Egérre emlékeztettek a régies-romantikus "pöttyös bögre imázs" helyett. Ma pedig élvezettel kortyolom vizespohárból a Cabernet Sauvignont, míg az abból galádul száműzött (csap)vizet dunsztosüvegből iszom. És imádom!

Thinkstock
Thinkstock

Ez pedig máris elrepít minket a válaszig, amely - szokás szerint - se nem fekete, se nem fehér. Se nem jó, se nem rossz. Azt jelenti: mindannyian képesek vagyunk a változásra. Még én is. És te is, aki azt vallod magadról, hogy notórius késő vagy, és te, aki harminc éve váltig állítod, hogy gyűlölöd a zellert. Mert a változás nem olyankor következik be, amikor nagy elhatározásra szánjuk el magunkat: "Holnaptól soha többé nem vizslatom a nevetőráncaimat a tükörben.", vagy "Hétfőtől nem hazudok a férjemnek.". A változás finoman lopakodva borítja rá csillámló kendőjét az életünkre, mint gyöngyvirág az illatát a tavaszi piacra. Erre mondják azt a buddhizmusban, hogy "beérett egy karma". Hát most beérett. Az sem érdekel, ha felemás zokni lesz rajtam a temetésemen. Sőt, az sem, ha nem lesz temetésem... még egy darabig.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.