Steiner Kristóf: Ahová nem kell útlevél - Képzeletbeli úti célok

lélek utazás képzelet Steiner Kristóf
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Beszélhetünk arról, milyen inspiráló az Akropolisz tövében harapni a szuvlakit, milyen spirituális Bodgayan, a bódhifa alatt ülve szemlélni, hol világosodott meg a Buddha. Minden bizonnyal egy tunéziai all inclusive nyaralás is meglehetősen menőnek számít egyes körökben, ám lássuk be: semmiféle utazási iroda, repülő vagy vonat nem repít minket a fantázia birodalmába. És még vízumot sem kell kérnünk előre...

Thinkstock
Thinkstock

"Jártam már Georgiában és Kaliforniában, kortyoltam pezsgőt görög szigeteken, de még sosem jártam a saját világomban" - énekelte Charlene, az egyslágeres csoda valamikor a hetvenes években. Való igaz: bejárhatjuk a világot, de ha nem fedezzük fel önnön tündérországunkat, az utazásaink semmivel sem érnek többet, mint egy gyors rohanás a sarki boltba egy kiló kenyérért. A világirodalom és a filmtörténelem remekei szerencsére számos olyan útikalauzt adtak a kezünkbe az évszázadok során, amelyek segíteken abban, hogy magunk is ráeszméljünk Anatole France híres felismerésére: egy igazán nagy utazás nem visz minket sehová, ám visszaállítja az eredeti egyensúlyt az Ember és az Univerzum között.

Tipp! Ijesztő fotósorozat a híres színésznőről! Kattints a képgalériáért!


Sohaország




Forrás: AFP
Forrás: AFP

Pán Péter varázslatos világa legalább annyi filmet, dalt és bugyuta folytatást megihletett, mint ahány szingli produktumot szült a Bridget Jones naplójának megjelenése. Ám ami igazán pregnánsan megkülönbözteti a kettőt, az nem más, mint hogy a Pán Péter felnőtteknek szól. Nem, nem elírás kérem szépen: míg korunk ponyváiban a főhősök fogyókúrákkal és csalfa pasikkal küzdenek - mi ez, ha nem infantilis ostobaság - , addig Wendy, Péter és Giling-Galang megértették, és megértettették a világgal: a bennünk rejtőző szabad gyermeki lélek csak akkor szabadulhat meg az általunk felépített börtönétől, ha a bizonyosság fáklyáját megragadva semmitől sem félve vágtatunk át hetedhét országon.

Helyszín: A Cseresznyefa utca
Hol található: Pamela L. Travers képzeletbeli Londonában
A legjobb idegenvezető: A Csudálatos Mary-könyvek és Walt Disney Oscar-díjas musicalje, a Mary Poppins
Látogassunk el, ha: kételkedni kezdtünk a csodákban

Forrás: AFP
Forrás: AFP

"Jónapot! A Cseresznyefa utca 17-et keresik?" - kérdezte Berti, a gyufaárus fiú a Park bejáratánál, és zenés-táncos mulatságot prezentálva elővezetett minket Banks papa, Banks mama, Michael és Jane otthonáig. Ez az a ház, ahol a plafonon teázni épp olyan természetes, mint érteni, mit jelent a "szuperkálifredzslisztikexpiálidózus", és a csillagokat süteményes dobozokba zárni sem meglepőbb, mint elcsevegni a parkban időző, életre kelt szoborral. És bár a brit főváros számtalan Mary Poppins túrát kínál a turistáknak - no azért közel sem annyit, ahány "Járd végig Carrie Bradshaw összes kedvenc vintage butikját" körút akad New Yorkban -, a Cseresznyefa utcába csak a képzeletünk szárnyán látogathatunk el: ezen a néven a Goolge Earth-ön is csak távol a Banktól és a Szent Pál-székesegyháztól, London külvárosában akad találat.

Tipp! A Life.hu fotósának pózolt Brad Pitt! Kattints a képgalériáért!



Helyszín: Csodaország
Hol található: Csak kövessük a fehér nyulat
A legjobb idegenvezető: Lewis Carroll - Alice Csodaországban, Walt Disney klasszikus meséje, Tim Burton 3D-s filmváltozata és a Hungaroton meselemez, amelyen Alice-t Domján Edit játszotta
Látogasssunk el, ha: bizonyosak akarunk lenni benne, hogy az élet álom, melyből bármikor felébredhetünk

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Alice épp olyan kislány volt, mint a többi száz és százezer: iskolába járt, földrajzot és történelmet kellett magolnia, és folyton a nővére okoskodását kellett hallgatnia, miközben ő szíve szerint reggeltől estig körbe-körbe forgott volna, és ha lehetséges, tótágast állva. Ám - ő azt hitte - erre a mi világunkban nincs lehetőség, ezért aztán átálmodta magát Csodaországba, ahol egy fehér nyuszi és egy pakli kártya örökre megváltoztatta az életét. Csodaországban ugyanis a virágok dalolásznak, az állatok mélyenszántó pszichológiai elemzésekbe kezdenek, az országot pedig egy kissé elmeháborodott királynő uralja, akinek hobbija az alattvalók lefejezése. Lewis Carroll finom intrikával csempészett társadalom- és politikai kritikát egy sokak által máig félreértelmezett klasszikusba, ám ami igazán nagyszerűvé teszi ezt a desztinációt, az nem más, mint a tény kinyilatkoztatása: ha bárki megelégeli a demokráciának nevezett szervezett elmebajt, bármikor megrázhatja magát, és öntudatára ébredhet.

Helyszín: Smaragdváros
Hol található: A szivárványon túl
A legjobb idegenvezető: Frank L. Baum Óz könyvei (A széles körben ismert Dorothy Gale meséjét elregélő kötet mellett több tucat látott napvilágot) és a Judy Garland főszereplésével készült hollywoodi musical
Látogassunk el, ha: ideje szembenéznünk a félelmeinkkel

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ez az a helyszín, amelyet a legkönnyebb megtalálni: csupán követnünk kell a sárgaköves utat. Ez az út azonban olyan veszélyeket rejteget, amelyet a legsötétebb sikátor vagy egy minden hétvégén a telt háznál háromszor "teltebb" budapesti diszkó sem. Dorkának ugyanis minden tulajdonságával szembe kellett néznie: a gyávaságával - az oroszlánnal, az oktondiságával - a madárijesztővel, a szívtelenségével - a bádogemberrel, a gonoszságával - a nyugati boszorkával, és természetesen a jóságával - a keleti boszorkával is. Ő volt az, aki a kalandos utazás végén azt mondta a lánynak: érintsd össze háromszor a rubincipőd sarkait, és már otthon is vagy. Amikor pedig a lány azt kérdezte: "Akkor miért kellett keresztülmennem az összes küzdelmen?", a jóboszorkány így felelt: "Mert úgysem hitted volna el nekem, hogy ilyen egyszerű." Smaragdvárosban tehát megtanulhatjuk, hogy ha a boldogságunkat nem találtuk meg a kertünk kerítésén belül, akkor valószínűleg el sem veszítettük: a kívánságteljesítő rubincipő mindig is a lábunkon volt.

Tipp! Borzasztóan néznek ki: túlplasztikázott sztárok! Kattints a képgalériáért!



Helyszín: Roxfort Varázsló és Boszorkányképző Intézet
Hol található: A vonatok a londoni Kings Cross 9 és 3. vágányáról indulnak.
A legjobb idegenvezető: J.K. Rowling hét Harry Potter-kötete és az ez alapján készült kasszasikerek
Látogassunk el, ha: megingott a bizalmunk a barátság erejében

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Harry Potter törött szemüveggel az orrán, Hedvig nevű hóbaglyával a vállán egyszer és mindenkorra beírta magát a popkultúra és az irodalom történetébe. Hogy melyikbe jobban, arról lehet vitatkozni - meg is teszi ezt nap mint nap rengeteg fórumon számtalan "hápés" és "gyűrűkurás". Akárhogy is, a brit tanítónő regénye saját világot teremtett, melyben muglik - azaz varázstalan emberek - és bűbájokat mormoló mágusok élnek együtt, sajnos korántsem békében és harmóniában. Harry Potter földjét az olyan nevezetességek, mint a szárnyas hüllők, hányás ízű cukorkák, láthatatlanná tévő köpönyegek teszik színessé és mulatságossá, ám többet ad ennél: az árva kisfiú, akinek szülei minden idők leggonoszabb varázslójának áldozatai lettek megismerkedik két baráttal, a hebehurgya Ronnal és a stréber Hermionével, ettől kezdve pedig semmi sem tűnik lehetetlennek... még az sem, hogy leszámoljon a gonosszal.

Helyszín: A B612-es kisbolygó
Hol található: Egyedül egy török csillagász tudta, ám öltözéke miatt nem hitt neki senki, mert ilyenek a felnőttek
A legjobb idegenvezető: Antoine de Saint-Exupery Kisherceg könyve - lehetőleg franciául
Látogassunk el, ha: a felelősségeink elől menekülünk

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A történet egy meglehetősen valóságos helyszínen: a Szaharában veszi kezdetét. Itt szenvedett repülőgépbalesetet a pilóta, és ennek a szerencsés szerencsétlenségnek köszönhetően ismerkedett össze egy aranyszőke fiúcskával, aki elmesélte kalandjait az emberekkel, akik "szó ami szó, fölöttéb furcsák". Ám nem csak őt láthatjuk vendégül a Kék Bolygón a könyvet olvasva: ő maga is meginvitál - mindenféle értelemben - kis bolygójára, ahol a kialudt vulkánokról is gondoskodik, "hiszen sosem lehet tudni", és ahol egy nap 43-szor láthatjuk lemenni a napot. Ám a kisherceg azt is megmutatja nekünk, miként mondunk búcsút e kötelezettségeknek, amint azok kellemetlenek kezdenek lenni: őt egy hiú rózsa egészen a sivatagig űzte. És bár száműzetéséhez a vadmadarak húzását alkalmazta, visszafelé sokkal nehezebb volt az útja: egy sárga kígyó kevesebb mint harminc másodperc alatt végzett vele ahhoz, hogy lelke felemelkedhessen. Bár a B612-ről hazatérve saját valóságunkba azonnal a "jól csak a szívével lát az ember" frázis jut majd eszünkbe, azért emlékezzünk a szavakkal le nem írt, ám rendkvül fontos tanulságra: ha úgy érezzük, ideje átlépni a saját határainkat - szó szerint és metaforikus értelemben egyaránt -, ideje felismernünk, hogy csupán a fizikai világhoz való ragaszkodásunk teszi lehetetlenné azt.

Lépj át egy másik dimenzióba!
Csodaország benned él: a Kabbala Központ magyarországi tanfolyamai során megismerkedhetsz a racionális világon túli dimenziókkal, túlléphetsz saját határaidon, és elsajátíthatod azokat a módszereket, amelyeknek segítségével képes leszel új irányt adni az életednek. Regisztráció itt.


Tipp! Kirstie Alley hihetetlen fogyása, 20 évet fiatalodott a 60 éves színésznő! Kattints a képgalériáért!


Steiner Kristóf: A legviccesebb szakítás történetehttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110912-steiner-kristof-szemelyes-cimlapsztorik.htmlSteiner Kristóf: Megmentőink, a mantrákhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110905-steiner-kristof-megmentoink-a-mantrak.htmlSteiner Kristóf: Gyerekkorom szellemeihttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110826-steiner-kristof-gyerekkorom-szellemei.htmlSteiner Kristóf: Az élősködő félelemhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110822-steiner-kristof-az-eloskodo-felelem.htmlSteiner Kristóf: Szeresd a tested!http://www.life.hu/sztarszerzok/20110808-steiner-kristof-szeresd-a-tested.htmlSteiner Kristóf: Csókból születik a boldogsághttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110804-steiner-kristof-harcra-fel.htmlSteiner Kristóf: Mássz meg minden csúcsothttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110725-steiner-kristof-massz-meg-minden-csucsot.htmlSteiner Kristóf: Szellemi szeretők, filozofikus flörtökhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110721-steiner-kristof-szellemi-szeretok-filozofikus-flortok.htmlSteiner Kristóf: Az utazó naplójahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110711-steiner-kristof-az-utazo-naploja.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.