Steiner Kristóf: Nem az, aminek látszik

lélek sztereotípia pszichológia Steiner Kristóf
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világunk ostoba sztereotípiáinak köszönhetően létrejött egy még ostobább szó: "hitelvesztett". Arra mondják, aki nem szégyelli újraértelmezni a világot maga körül. Mert "hiteles" az, aki hallgat a nagyhangú hadvezérre, és amint szembesül egy új út térképével, bedarálja a lelki szemetesládába, nehogy már gondolkodni kelljen. Mi viszont nem vagyunk ilyenek. Ezért most - lemondva a hitelünkről - értelmezzünk újra pár alapfogalmat...

A hontalan sztereotípia

Nemrég egy kissé maszatos, de alapjában véve kimondottan jóképű hajléktalan srác lépett oda hozzám, és megkérdezte, adnék-e neki pár sékelt. A kezébe nyomtam egy ötöst, neki pedig felragyogott a szeme, és nekem akarta adni a nyakláncát. Nem fogadtam el, de a helyzet abszurditása felvetett egy kérdést bennem. "Miért vagy az utcán? Intelligens, helyes srác vagy." Rámmosolygott, és azt mondta: "Harcban állok magammal." Így, őszintén, a szemembe. Vajon hány magas beosztásban dolgozó, ebédre grillezett lazacot rendelő, órákat a tükör előtt tollászkodó bizniszvumen vagy pasi volna képes ezt így kerek-perec kimondani? A fiú ezzel befordult a sarki pizzériába, és vett két szelet margaritát, majd az egyiket a kezembe nyomta. "Köszöm, de vegán vagyok, nem eszem sajtot" - mondtam neki, és boldogságot kívánva továbbálltam. Ekkor született meg ennek az írásnak az ötlete.



Thinkstock
Thinkstock

A dzsihád nem véres mészárlás

Ha valaki elkiáltaná magát a reptéren: "Dzsihád!", másodpercek alatt körbevennék őt a biztonsági őrök, és a rendőrség is úton lenne. Ám ha "Halleluja!"-t kiáltana valaki, legfeljebb kissé túl lelkes üdvözült léleknek könyvelnénk el. Pedig a dzsihád sohasem nemzetek ellen irányuló hittérítő mészárlást jelentett, hanem a bensőnkben vívott szent háborút. Az egó, a negativitás, a harag, a féltékenység, az irigység és a szűklátókörűség ellen folytatott állandó küzdelmet. Ez egy szó azok közül, amelyek az emberiség ostoba viselkedésének köszönhetően valótlan jelentéssel tart rettegésben milliókat. Pedig a szívünk mélyén mind tudjuk, hogy arabok, muszlimok között épp annyi tisztességes, intelligens és igaz ember van, mint romák, zsidók, kínaiak, magyarok, melegek vagy szőkék közt: minden egyes "csoport" valójában maga a társadalom. A társadalom megváltozásának kulcsa pedig a saját kezünkben van: ömagunkat kell elsőként megváltoztatnunk.

Tipp! Exkluzív képek Détár Enikőről! Kattints a galériáért!



Az igazi hazaszeretet minden lény szeretete

Hasonló történt a mi magyar zászlónkkal is: kiskoromban ünnepi pillanatként éltem meg, mikor kiraktam a matróz-zakóm gallérjára a piros-fehér-zöld kokárdát. Az elmúlt évek eseményei azonban olyan mélyen megváltoztatták bennem e három szín feltüntetésének jelentését, hogy most, Izraelben élve sem tennék ki izraeli lobogót ünnepnapokon.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A vadnacionalizmus annyira megtépázta a magyarságtudatomat, hogy végül arra az álláspontra kellett jutnom: a világ polgára vagyok, mint minden ember, állat, virág és kavics, és ennél több "hovatartozásra" nincs is szükségem. Hiszen itt mind egyek vagyunk. A napokban Budapesten sétálva egy kislány rámkiáltott: "Kristóf, én vettem le a kendőt!" Eszembe jutott, hogy pár hónapja egy tinilány a tanácsomat kérte: a muzulmán mamája ragaszkodik hozzá, hogy viselje a kendőt, ő viszont nem érzi szükségét, hiszen a spiritualitást nem a külsőségek határozzák meg. Ma már ismét tudom szeretni a lobogónkat: azt látom benne, ami. Három csodaszép színt, ami nosztalgiával és szeretettel tölti el a szívemet. Amikor felimertem a lányt, spontán magamhoz öleltem. Ebben a pillanatban tudtam, hogy mindegy, ennek a kislánynak a szülei Szaud-Arábiából, Törökországból vagy Óz birodalmából valók, én épp olyan honfitársamnak érzem őt, mint bárki mást, aki bátran keresi a saját ösvényeit.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Lázadni egészséges, rombolni felesleges

Elveszítette valódi jelentését a "lázadó" szó is. Azok az emberek jutnak eszünkbe róla, akik kocsikat borogatva, kukákat égetve, molotov-koktélokat durrogtatva randalíroznak valamiféle mondvacsinált indokkal - amikor nyilvánvalóan a saját zavarodottságukat élik ki agresszióban. De valójában lázadni nem rossz dolog, cseppet sem. Lázadni a saját korlátaink ellen, lázadni az önző énünk ellen a legfontosabb munkánk, valójában. Nem enni húst, szabadúszóként dolgozni, a társadalom elvárásaira fittyet hányó ruhákat viselni - ez mind-mind egyfajta lázadás. Sőt, még az is lázadás, hogy nem veszünk új ülőgarnitúrát, csak azért, mert a reklám azt diktálja. Épületeket, ablakokat, autókat, embereket szétverni nem lázadás, hanem behódolás. Az egó hatalmának.

Thinkstock
Thinkstock

Egó - egy csepp is sok

És ezzel el is érkeztünk az utolsó félreértelmezett szóhoz: az egóhoz. A "taposs el másokat, különben eltaposnak" elve szerint ugyanis az egó visz minket előre. A valóságban viszont nem az a cél, hogy másokon uralkodjunk a saját céljainkért, hanem hogy magunkon uralkodjunk mások céljaiért, a közös boldogságunkért. Felejtsd el, hogy mit vársz a sorstól, és arra figyelj, mit adhatsz bele mások sorsába. A kemény munka után pedig arra eszmélsz majd, hogy megvan mindened, amire vágytál: "megérkeztek" az életedbe. Rohanj a céljaid elől, loholj a világ közös céljainak irányába, és meglátod, a sajátod üldözőbe vesz majd. A boldogságot nem lehet hajszolni. Megszelídíteni viszont igen. És ha már tudja, hogy biztosan nem futsz utána többé, a nyomodba szegődik, és veled marad örökkön örökké. Még a halál sem választhat el tőle.

Kedves olvasóim, drága barátaim!

Az elmúlt évek során rengeteget "beszélgettünk" itt az oldalon, és gyakran hosszas eszmecsere alakult ki néhányunk között. Sokan támogattatok, és sokan segítettetek, nagy ritkán pedig akadt, aki elbizonytalanított, és kicsit elkeserített. Úgy hangzik, mint egy család, nem igaz? Éppen ezért nélkületek nem lehetne teljes a ma este...

Bár az "esküvő" szó sokak számára egy férfi és egy nő egybekelését jelenti, és akadnak, akik szerint a "házasság" csak a heteroszexuálisok kiváltsága, én abban hiszek, hogy mindannyiunkat ugyanazok a jogok illetnek meg, köztük a szerelemhez, a családhoz való jog. Akár így gondolkodsz, akár másként, szeretettel várlak az esküvőmre, amelyet ma este 22.10-kor tűz műsorra a Viasat3 a Négy Esküvő című műsor keretében. Nászajándékot - köszönjük - nem kérünk, csak egy kis toleranciát.

Barátsággal,

Steiner Kristóf


Tipp! Exkluzív képek Janicsák Veca Szuperkoncertjéről! Kattints a galériáért!




Steiner Kristóf: Shoppingolni menő, imádkozni gáz?http://www.life.hu/sztarszerzok/20111111-steiner-kristof-shoppingolni-meno-imadkozni-gaz.htmlSteiner Kristóf: Mindketten férjek vagyunk!http://www.life.hu/tested-lelked/20111102-steiner-kristof-mindketten-ferjek-vagyunk.htmlSteiner Kristóf: Tanítóink, a sztárokhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20111104-steiner-kristof-tanitoink-a-sztarok.htmlSteiner Kristóf: Lélekbonbon-kóstolóhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20111024-steiner-kristof-lelekbonbonkostolo.htmlSteiner Kristóf: 15 perc hírnév Angliában - Egy filmforgatás kulisszatitkaihttp://www.life.hu/sztarszerzok/20111017-steiner-kristof-15-perc-hirnev-angliaban-egy-filmforgatas-kulisszatitkai.htmlSteiner Kristóf: Gyerekkori szerelmem, Szandihttp://www.life.hu/sztarszerzok/20111014-steiner-kristof-gyerekkori-szerelmem-szandi.htmlSteiner Kristóf: Téged is bekebelez a táskád?http://www.life.hu/sztarszerzok/20111003-steiner-kristof-teged-is-bekebelez-a-taskad.htmlSteiner Kristóf: Ahová nem kell útlevél - Képzeletbeli úti célokhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110920-steiner-kristof-ahova-nem-kell-utlevel-kepzeletbeli-uti-celok.htmlSteiner Kristóf: A legviccesebb szakítás történetehttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110912-steiner-kristof-szemelyes-cimlapsztorik.htmlSteiner Kristóf: Megmentőink, a mantrákhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110905-steiner-kristof-megmentoink-a-mantrak.html



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.