Isteni húsvéti menü hús nélkül - próbáld ki!

Forrás: Stőhr Gréta -
húsvét 2014 recept húsvét Stőhr Gréta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem csak sonkából és kolbászból állhat ám a húsvéti menü! Bár a magyar konyha és a hagyományok pontosan ellentétesek ezzel, a vegán konyha is tartogat meglepetéseket. Annyira kreatívan lehet helyettesíteni az egyes alapanyagokat, hogy egyszer csak azt veheted észre, a vendégsereg nagy része a te húsmentes finomságaidból falatozik a roskadozó ünnepi asztalnál. 

A legtöbb, jól felszerelt bioboltban kapható az úgynevezett gabona gömböc, mely búzahúsból készült, és a füstölt sonkára ízében és küllemében is a megszólalásig hasonlít. Ebből nyugodtan szeletelhetsz egy tányérra, a közepét pedig hamis tojássalátával is díszítheted. De húsvétkor mindig készítek vagdaltakat, gabona- vagy zöldségfasírtokat és az elmaradhatatlan veganézes (növényi majonéz) krumplisalátát, ami nélkül nem ünnep az ünnep. Édesség gyanánt epres cobbler és kölesből készült sárgatúró kerül az asztalra.

A vegán hús-vét a növényi étrenden élők esetében valóban húsmentes és egészséges, a legjobb pedig az, hogy a családunkban senkinek sem lesz emésztési problémája, sem bűntudata az ünnepek elmúltával. Megmutatom, én milyen finomságokkal készülök az ünnepre.

Húsvéti vagdalt

Forrás: Stőhr Gréta

Hozzávalók:

1 kisebb cukkini
2 db közepes reszelt répa
1 fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
1 bögre zabpehelyliszt
1 mk füstölt paprika
3 ek paradicsomsűrítmény
4 szelet tönkölypirítós
himalaya só, bors
1 bögre csicseriborsóliszt
1 tk majoránna
1 tk római kömény
1 tk tárkony
2 tk kurkuma
1 bögre darált dió és mandula keveréke

Így készítsd el:

1. A sütőt előmelegítjük 185 fokra.
2. A cukkinit, répát megtisztítjuk és lereszeljük. A cukkinit megsózzuk és várunk kb. negyed órát, míg levet ereszt. Közben apróra vágjuk a hagymákat.
3. A cukkinit jól kinyomkodjuk, és egy aprítóba helyezzük. Így járunk el az összes többi hozzávalóval.
4. Összedolgozzuk a géppel, majd egy teflon őzgerincformába rakjuk, végül lefedjük alufóliával. A sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 15 percben lekerülhet róla a fólia.
Ha a teteje nagyon pirul, egy alufóliával letakarhatjuk. Kihűlve feldaraboljuk a gerincek mentén.

Hamis tojássaláta (avokádóba töltve, pirítósra kenve, vagy gabonasonka mellé)
Forrás: Stőhr Gréta

Hozzávalók:

fél blokk tofu
1 halványító zeller szára
2 szál újhagyma
3 ek veganéz (tojásmentes majonéz), de helyettesíthető növényi tejföllel, amit nagyáruházakban lehet kapni
2 ek mustár
1 tk currypor
1 tk kurkuma
1 mk fekete só (bioboltokban beszerezhető, kénes íze tojásra emlékeztet)
2 ek inaktív étkezési élesztőpehely (bioboltokban kapható)
só, bors, vegamix
3 közepes savanyú uborka felkockázva
magvas pirítósok
aprított friss petrezselyem

Így készítsd el:

Egy üvegtálba morzsolom a tofut, majd hozzáadom a fűszereket, a veganézt, a mustárt és jó alaposan elkeverem. Hozzáadom a felkockázott hagymát, zellerszárat és uborkát, majd krémes állagúra keverem. A pirítósokat háromszög alakúra vágom, megkenem a tojássalátával, majd megszórom aprított friss petrezselyemmel, végül egy csepp paprikakrémmel díszítem.

Sárgatúró kölesből

Hozzávalók:

1 bögre köles
3-4 bögre rizstej
1 bögre nádcukor vagy xilit
3 ek kókuszolaj
1-2 tk kurkuma
1 bio citrom leve és héja
1 dl növényi joghurt
vaníliarúd
fél bögre mazsola
csipet himalaya só
1 tk fahéj

Így készítsd el:

1. Egy fazékba feltesszük főni az előző este beáztatott, megmosott kölest a rizstejjel, a nádcukorral, a vaníliarúddal, csipet sóval, kurkumával és a mazsolával. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük, míg a köles ki nem fordul. Kb. 20 perc.
2. Levesszük a tűzről, összekeverjük, majd lefedjük újra, és még 10 percig hagyjuk párolódni, de már nem a tűzön.
3. Hozzáadjuk a joghurtot, a citrom levét és héját, összedolgozzuk, majd ha langyosra hűlt, egy sűrű lukú anyagba (géz) tekerjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Hűtőbe tesszük.
4.Tálalás előtt ujjnyi szeletekre vágva tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.