A lagzin kötelező a hús? Dehogy! Íme egy vegán esküvői menü

esküvő Gréta konyhája húsmentes vegán Stőhr Gréta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vegán esküvő hallatára bizonyára sokan felkapják a fejüket, hiszen a vegán életmód ma még önmagában is különlegesnek számít, főként, ha egy esküvői menüről van szó. Ha mégis ilyenre vágysz, jó, ha tudod, hogy nincs lehetetlen - Stőhr Gréta vegán szakácsnő, a Life.hu sztárszerzője mutat is egy menüsort, ami nemcsak finom, de egészséges is. 

A növényi életmódot követők közül nagyon sokan környezettudatosak is, hiszen a vegánság nem egy divatos diéta - ahogy sokan tévesen gondolják -, hanem egy több lábon álló megalapozott döntés az élet mellett. A környezettudatosság vonzza a kellemes zöld helyszínt, a kellékeket, az egészséges reform alapanyagú fogásokat, figyelembe véve a húsevők igényeit. Hidd el, hús-, tej- és tojásmentesen is jól lehet lakni isteni növényi ételekkel.

Egy teljesen vegán ifjú pár a házasságkötésük alkalmából sem a megszokott ételek mellett fog dönteni, hiszen életük legboldogabb napját megosztanák másokkal is. Nagyon fontos szempont ilyenkor a hagyományos magyar esküvői ételek vegán köntösbe bujtatása, vagy ha valaki szeret kockáztatni, bevállalhatja a teljesen új, különleges ízvilágú ételek kavalkádját is. Ez a vendégsereg étkezési szokásaihoz mérten változhat. Talán a legjobb megoldás, ha az esküvői menü éppúgy tartalmaz hagyományos, mint különleges, a násznép számára egyedi ízesítésű fogásokat, desszerteket is.

Forrás: Thinkstock

A vegán esküvő előnyei:

- saját magad állíthatod össze az esküvői ételeket, akár saját kedvenc receptjeid alapján,
- az alapanyagokat a helyi piacról, kosár-közösségektől, de akár közvetlenül a termelőktől is beszerezheted, ellenőrizve az élelmiszerek minőségét,
- végre lehetőséget kapsz, hogy bebizonyítsd az olykor szkeptikus rokonságnak, hogy bizony ti is finom, ízletes és kreatív ételeket esztek, amivel nagyon is jól lehet lakni,
- rengeteget lehet spórolni,
- ezen a napon is kitarthatsz az elveid mellett, hiszen ez a ti napotok, így a szeretteitek is bepillantást nyerhetnek különlegesnek számító életmódotokba,
- kijelölhetsz egy témát, ami alapján kreálod az esküvői menüt, ilyen lehet pl. ázsiai, olaszos, indiai vagy akár magyaros vonal is, ezeket fogásonként is variálhatod,
- Ha nyáron szervezitek az esküvőt, a friss zöldségek és szezonális gyümölcsök egész tárházából válogathattok, ami jócskán csökkenti a kiadásotokat.

Íme egy kis ízelítő a saját magam számára öszeállított esküvői menümből:

Előétel/Büfé: rukkolás sült tofutekercsek avokádókrémmel

Hozzávalók:

1 csomag (300 g) füstölt tofu
fél dl teriyaki- vagy szójaszósz
1 dl szójajoghurt
1 db félérett avokádó
1 dl kókuszolaj
150 gr rukkolasaláta
4 db közepes méretű torillalap

Forrás: Gréta konyhája

Elkészítés:

1. A füstölt tofut felkockázzuk, majd kókuszolajon aranybarnára sütjük egy teflonserpenyőben szójaszósz hozzáadásával. Ha kész, félretesszük.
2. Az avokádót félbevágjuk, kivesszük a magját és vékony csíkokra szeljük.
3. A tortillalapokat megkenjük szójajoghurttal, majd széltében kirakjuk egy sor sült tofuval, a következő sorba rukkolasalátát rakunk, majd a következőbe avokádószeleteket. A felénk eső részétől elkezdjük szorosan feltekerni a tekercseket, majd ha készen van, a közepétől kezdve kb. 4-6 ujjnyi vastag tekercsekre vágjuk.
4. Felállítva tálaljuk, tűzdeljük meg fogpiszkálóval.

Leves: minestrone leves (olasz zöldséges-gazdag zöldfűszeres leves)

Hozzávalók:

3 gerezd fokhagyma préselve
1 fehér hagyma apróra vágva
1 szál póré vékonyan karikázva
1 szál halványító zeller vékony karikákra vágva
3-4 szál sárgarépa szeletelve
2 bögre zöldségleves-alaplé
4 ek olívaolaj
3 bögre víz
3 bögre natúr paradicsompüré
3 paradicsom kockázva
2 cukkini negyedelve, majd karikázva
2 dl vörösbor
150 g bébispenót
1 bögre fejtett bab
1 ek oregánó
2 ek friss bazsalikom
1 kisebb csokor friss petrezselyem apróra vágva
1 bögre durum (tojásmentes) kagylótészta
friss bors

Forrás: Gréta konyhája

Elkészítés:

1.Egy fazékba olívaolajat hevítünk, majd a préselt fokhagymát rádobjuk, nagyon alacsony fokozaton 1 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a kétféle hagymát. Kb. 5 perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zellerszárat és a sárgarépát. Kb. 5-10 percig pároljuk együtt.
2. Felöntjük a zöldségleves-alaplével, a vízzel, hozzáadjuk a vörösbort és a paradicsompürét meg a friss paradicsomot. Összeforraljuk, majd levesszük takarékra.
3. Hozzáadjuk a maradék zöldséget és a fűszereket (petrezselyem felét). Lassú tűzön kb. 40-50 percig főzzük.
4. Azalatt feltesszük a sós tésztavizet, kifőzzük al' dentére a tésztát, leszűrjük, majd kisebb leveses tányérokba porciózzuk. Ha a leves kész, rászedjük a tésztákra, és megszórjuk friss petrezselyemmel, vegán parmezánnal. Rusztikus ciabatta pirítóssal isteni finom.

Főétel/Büfé: vörösboros szejtán stroganoff gnoccival

Hozzávalók:

400g szejtán (búzahús) csíkokra vágva
1 dl száraz minőségi vörösbor (cuvéé)
½ bögre aprított ecetes gyöngyhagyma
1 bögre zsülienre vágott csemegeuborka
350 g barna csiperkegomba szeletelve
fél dl szójaszósz
1 tk füstsó
5 ek borecet vagy balzsamecet
2 ek dijoni mustár
4 dl növényi szójatejszín
1 bio leveskocka
kókuszolaj

Forrás: Gréta konyhája

Elkészítés:

1. A szejtáncsíkokat elkeverjük a füstsóval és a szójaszósszal, félretesszük pácolódni (előző este az ideális).
2. Kókuszolajon megpirítjuk a gombát.
3. Egy nagyobb, tapadásmentes serpenyőben szintén kókuszolajon megsütjük aranybarnára a szejtánt, majd félretesszük.
4. Ugyanazt a serpenyőt, amiben a szejtánt sütöttük felhevítjük, beleöntjük a gyöngyhagymát, a borecetet és a száraz vörösbort. Közepes lángon folyamatosan kavargatva addig főzzük, míg el nem kezd sűrűsödni.
5. Ha eléggé besűrűsödött, hozzáadjuk a mustárt, kevergetjük pár percig, majd belekerülhet a növényi tejszín is. Kevergetjük tovább, míg a szószunk újra besűrűsödik.
6. Hozzáadjuk a leveskockát, a félretett sült gombát és a sült szejtánt is, beleöntjük a csemegeuborkát. 5 percig lassú tűzön kevergetve sűrítjük, ha túl sűrű, adhatunk hozzá még vörösbort. Elzárjuk a gázt, lefedve pihentetjük kb, fél óráig, hogy a szejtán beszívhassa a szósz egy részét.
7. A gnoccit kifőzzük, majd tálaláskor rászedjük a szejtános Stroganoff-mártást.

Desszert: őszibarackos pite

Hozzávalók:

2 bögre fehér tönkölyliszt
1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 bögre nádcukor vagy xilit
1 csomag sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
fél bögre olvasztott kókuszolaj
2 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
1 csipet friss szerecsendió
1 tk vanília aroma
2 ek almaecet
1 ½ bögre rizstej
1 kg érett sárgabarack megmosva, megszárítva, kimagozva és megfelezve

Forrás: Gréta konyhája

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 185 fokra. Egy szilikon tepsibe gyümölcshúsos felükkel lefelé kirakjuk az őszibarackokkal a tepsi alját.
2. A száraz anyagokat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, nádcukor és fűszerek) és a nedves anyagokat (ecet, olaj, vanília aroma, rizstej) külön összekeverjük, majd adagolva hozzáöntjük a nedves anyagokat a szárazhoz, és csomómentesen elkeverjük.
3. A masszát ráöntjük a felezett barackokra, majd 35-40 perc alatt tűpróbáig sütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd kifordítjuk és kockákra vágva tálaljuk.

Még több receptet itt találtok: Gréta konyhája - vegán életmód- és szakácskönyv.

Csípős-pikáns ebéd, húsmentesen!http://www.life.hu/sztarszerzok/stohr-greta/20131108-greta-konyhaja-csiposcurrys-karfiolpuffancsok.htmlA rántott karfiol finom, de az olajban sütés nem a legegészségesebb dolog. De lehet ezt másképp is csinálni!Stőhr Gréta--Beyoncé pár napra vegán lett - mire jó ez a diéta?http://www.life.hu/ez-zsir/20140206-beyonce-vegan-lett-par-napra-stohr-greta-elmondja-errol-a-velemenyet.htmlEgyre többen tartanak „veguár" hónapot, amikor teljesen mellőzik az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását a test méregtelenítése érdekében. A módszer népszerűsége azután kezdett növekedni, hogy Beyoncé és Jay-Z beszámolt a 22 napos vegánságáról, amelyet kifejezetten egészségügyi célból választott. Venus Williams és Leona Lewis is hisz az ideiglenes „detox-diétában".Ez Zsír!OrigoÍncsiklandozó olasz finomság, húsmentesen!http://www.life.hu/sztarszerzok/stohr-greta/20131105-greta-konyhaja-zsalyastofuricottas-cannelloni.htmlHa valami egészséges, de nagyon ízletes olasz finomságra vágysz, a következő receptet mindenképp ki kell próbálnod.Stőhr Gréta

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.