Boldogság Minisztérium - Sütő Enikő: A kedvesség merészsége

Forrás: Shutterstock -
boldogság lelkierő Sütő Enikő kedvesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt gondoljuk, alapvetően kedvesek vagyunk, de nem az a kedvesség, amikor az ember a kedvesekhez kedves, hanem amikor a nem kedvesekhez is kedves mer lenni. Persze van, aki a kedvesekhez sem tud kedvesen viszonyulni. Pedig a kedvesség egyfajta megelőlegezett bizalom, azt sugallja: csak a jót szeretném látni benned. Ettől akár felszínes kapcsolataink is egy lelki biztonságot kapnak. A kedvesség gesztusai a mosoly, a másikra való figyelem, mindenesetben megteremti az emberi kapcsolatok komfortosságát. Ezért azt is lehet mondani, hogy kedvesek nemcsak a másikért, hanem saját magunkért is vagyunk. Felmerül a kérdés: ellenséges viselkedés esetén is merünk-e kedvesek lenni?

A Boldogság Minisztérium mindig egy új aspektusból vizsgál, megoldásokat keres, nézőpontváltást kínál. És valóban: a régi program szerint az arrogáns, bántó viselkedésre rendszerint ugyanolyan reakcióink vannak. Pedig már biztos mindenkivel megtörtént, hogy ha nem is tudatosan, de épp nem volt ereje vagy kedve ugyanazzal a reakcióval válaszolni, és ekkor az eredmény meglepő volt. Sőt, ha ennél tovább megyünk, és a minket támadót megkérdezzük, hogy rossz napja van-e, vagy éppen nagyon fáradt-e, azzal átugrunk az ő aspektusába. Az esetek nagy többségében ekkor a konfliktusok elsimulnak. Persze ehhez nem mindig van meg a kellő lelki erőnk vagy bátorságunk.

A kedvesség megelőlegezett bizalom, azt sugallja: csak a jót szeretném látni benned Forrás: Shutterstock

Miért kell bátorság a kedvességhez?

A kedves reakció szerintem olyan, mint a víz, hogy bele tud folyni a résekbe és sokkal előrébb visz. Ez egy új gondolkodás. Valójában a világ azt sugallja, ha nem ugyanúgy reagálunk, akkor elvéreztünk egy küzdelemben. Miközben sokkal többet kaptunk ennél, mert leküzdöttük saját magunkat. Lehet, hogy patetikusan hangzik, de azt gondolom, ennél nagyobb érték nincs. Ez azt jelenti, hogy belül is nézőpontot kell váltanunk. Nem gyávaságból tettünk így, hanem emelkedettségből. Nagyjából úgy, mint amikor az ember a gyermekét megsimogatja, mert feltétel nélkül elfogadja őt. Ahhoz , hogy békében és boldogságban éljünk egymás mellett – ami mindenki belső vágya –, lehet, hogy érdemes lenne eszerint élnünk. Ehhez persze a jóra való törekvésre, erőre és bátorságra van szükségünk. A kedvesség tulajdonképpen a szeretet és a boldogság előszobája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.