Rékasi Károly: "Értékén akarom kezelni azt a boldogságot, amire rátaláltam"

Fotó: Marton Szilvia/Origo -
színész Szily Nóra baleset Barátok közt Rékasi Károly
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Mikulás jövetele után pár nappal beszélgettünk, és rögvest az ünnepi készülődésbe és buktatóiba bonyolódtunk bele. Hogyan jó adni, ajándékozni? Milyen hibákat követhetünk el? Aztán persze túlléptünk az aktualitásokon, és beszélgettünk mindarról, ami volt, és főleg arról, ami lesz... Hite szerint másképp.

A visszaszámlálás elindult, közeledik a karácsony. Elég zaklatott időszak, főleg szülőként! Minden meglegyen és olyan legyen...

Szerintem rengeteget ártunk a gyerkőceinknek. Sok mindenre nem tanítjuk meg őket, mert a legjobb szándékkal igyekszünk mindent megadni nekik. Nem gondolunk bele, hogy ez néha hiba. Nem mutatjuk meg a „-tól -ig"-et, vagyis a határokat. Azt hisszük, hogy amit a gyerek akár csak el tud képzelni magának, azt oda kell tennünk, mert akkor vagyunk jó szülők. Pedig nem.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

De úgy sejtem, te is így működsz.

Így működtem, de ma már nem. A lányom esetében még ez volt jellemző rám is. Pontosan tudom, hogy ha egy ünnep kapcsán volt 10 egység, ami befektethető - akár a figyelem, törődés, utánajárás vagy bármi más -, akkor abból 8 egység fordítódott a gyerekre, egy-egy egység pedig az édesanyjára és magamra.

És most?

Mivel a fiam is nagyon sokat segített abban, hogy előrelépjek és fejlődjek, és a nyáron történt kis huncutság is besegített - már másképpen történik. Régen az okozott problémát a családi életünkben, hogy amikor még csak egy gyerekünk volt, és a mamája javaslatokat tett arra, hogy menjünk el kettesben valahova, éljünk át közös élményeket, akkor én a legtisztább hittel azt mondtam mindig, hogy nem, hisz hárman vagyunk, nekünk együtt kell mindent megélni. Ma már pontosan tudom, hogy hibáztam. Meg kell adnunk a társunknak és magunknak azokat a helyzeteket és pillanatokat, amik csak a kettőnké. Az elmúlt pár hónapban sok időm volt gondolkodni, és ez az időszak megerősített abban, hogy nem vágyak kellenek, hanem megélt pillanatok. És nem tárgyak kellenek, hanem élmények. Azokat kell gyűjtögetni, hogy aztán amikor majd egyszer az elmenetel előtt az ember fekszik az ágyban, sorjázhassanak az emlékei.

Erre jöttél rá most, a kényszerű pihenő alatt?

Igen, annak a csendjében. Ne azok a gondolatok gyűljenek össze és halmozódjanak, hogy milyen jó lett volna ezt meg azt megcsinálni, megnézni vagy megízlelni. Nem! Az a dolgod az életben, a Jóisten azért rakott ide a földre, hogy élményeket szerezz. Tudod, hogy miért? Azért, mert ha élményeid vannak, akkor van mit megosztanod a számodra legfontosabbakkal. Mindazokat a jó érzéseket, amik az élményekből fakadnak. A társaddal, a szülőddel, a gyerekeiddel, a testvéreiddel. Nem egy emberrel, hanem többel. Igenis élményeket kell összegyűjteni, mert az azokból fakadó jó érzések közös örömöt jelentenek.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

Élmények helyett miket hajtottál? Feladatokat, kihívásokat? Meg akartál felelni? Szeretném megérteni a változást.

Igen, megfelelni nagyon fontos volt nekem. Nézd, én egy alkalmazott vagyok. Az alkalmazott a sor végén áll. Ezzel semmi bajom nincs, nagyon örülök, hogy valamilyen sorhoz tartozhatok. De ha tovább gondolom, akkor motort is azért használtam, hogy mindenhova odaérjek, és el tudjam végezni mindazt, amit rám bíztak, mert leginkább ez számított. Valamennyi újabb megbízás visszajelzés is egyben. A József Attila Színházba annak idején egyetlen főszerepre hívtak, és most, ha nem következett volna be ez az autós-motoros találkozó, már tíz szerepet játszanék. Számomra ez elismerés. Hisz valószínűleg alkalmasnak tűntem arra, hogy feladatokat bízzanak rám. Mindenekfölött fontos volt az életemben a megfelelés. De ez is átrendeződött, megváltozott bennem.

Miszerint?

Minden feladatomat a szerint ítélem meg a továbbiakban, hogy abból valamilyen szegmensben tudok-e profitálni szakmailag, művészileg, vagy akár anyagilag. Kell, hogy találjak egy választ arra - miért csinálom? Miért veszem el az időt a gyerekemtől, a társamtól, miért veszem el az időt az anyukámtól vagy a tesómtól, bárkitől, akár önmagamtól? És nem kell hosszú magyarázat. Tudok-e tőmondatban válaszolni? Vagy legalább egy rövid bővített mondatban. A szakmámban, a karakterek meghatározásánál már régóta így gondolkodom, de azokon túl bebújtam a mögé a magyarázat mögé, hogy akkor végzem jól a munkámat, ha még több munkát adnak, aztán még többet. És nem volt megállás.

Ismerem ezt az érzést.

De ez egy önátverés! Le lehet élni így egy életet, de aztán mi lesz? Én inkább emlékezni szeretnék, ezért mondtam, hogy élményanyagot szeretnék gyűjteni.

Hohó, eljutunk a mágikus „nemet mondás képességéhez". Márpedig ez inkább elméletben szokott csak sikerülni.

Képzeld, már megy! És nagyon jó érzés! Kimondok egy nemet, és utána szép kényelmesen hátra dőlök.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

Állandó félelem – ha nemet mondok, legközelebb biztosan nem fognak hívni. Benned nem motoszkált?

De.

És hova tűnt?

Nem tudom. Ezt kiütötte belőlem az autó.

Most viccelsz?

Tényleg lehet, hogy ez történt. Nincs ilyen félelmem. Tudod, miért? Bízom benne, hogy ez alatt az 53 év alatt megismertem már magamat annyira, hogy tudom, nekem mi jó, és mi nem. Tudom, hogy mi az, ami előrevisz, és mi az, amit pedig csak úgy megcsinálok. Bízhatok már annyira saját magamban, hogy tudom, jól döntök.

Lehet, hogy ez a váratlan mozdulatlanság sok mindent megmozdított benned?

Képzeld, annyit kellett feküdnöm, hogy hátul kikopott a hajam, és egy darabig volt egy kis kopasz folt a fejemen. És amíg a hajad kihullik, kikopik, hát, jut időd gondolkodni bőségesen.

Egy indián mondás szerint van úgy, hogy az embernek lemarad a lelke. Vagyis a rohanásban nincs idő szinte semmit a helyére rakni. Mi mit ér? Mit jelent? Hova tart?

Nagyon jó magyarázatokat találsz. Az ember ámítja önmagát. Elmondom, hogy miért. Erre is most jöttem rá. Szerinted régen én el tudtam volna képzelni olyan életformát, mozgásmódot, amit most élek? Hogy alig tudok fölmenni a lépcsőn bot nélkül? Nem! Hogy nem tudok feküdni a jobb oldalamon? Nem! Most viszont örülök minden apróságnak – például amikor kétmankósból átminősültem egymankóssá. Aztán amikor egymankósból átminősültem egy görbe botossá. Most pedig már tudok menni bot nélkül! Na jó, még nem mindenhol van jó helyen a korlát. De mégis. Elképesztő, hogy mennyire lehet örülni ilyen apró, jelentéktelennek tűnő dolognak is. És milyen büszke tudok lenni rá! Képes vagyok elhitetni magammal, hogy ez mekkora nagy királyság.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

Egy férfi, aki mindig erős volt, fizikailag aktív, sportos, aki talán azt hitte, mindent bír és kibír, bármit meg tud csinálni. Aztán épp egy ilyen stop táblát rak ki elé az élet. Elgondolkodtató!

Most is képes vagyok megcsinálni, már azon dolgozom. Benne van a telefonomban a fotó, hogy milyen akarok lenni tavaszra. Ezen dolgozunk a személyi edzőmmel hetente négy alkalommal, mert vissza fogok kerülni a színpadra! Három évembe tellett, hogy elérjem azt, hogy tíz darabban játsszak. Tudod, milyen jó érzés volt ez Jászberényből, a lovas kocsiról? És tudom, hogy újra ott leszek teljes értékűen. Mert összerakom magam. Csak közben sok minden másban kell változtatnom. Arra jutottam, hogy ki kell tűzni fő irányokat. Nem apró elágazásokat, nem deltatorkolatot kell kialakítani, hanem egy tölcsértorkolatot. És abba kell az energiákat tenni, nem pedig szétforgácsolódni.

De ha újra a tíz szerepre hajtasz, akkor hol van az imént mondott szűrés? A nemet mondás? Az élmények gyűjtögetése?

Nem a 10 szerep kell nekem, hanem az a helyzet, amikor bíznak bennem, és számítanak rám. Jelen pillanatban én a színháznak problémákat okozó ember vagyok. „Be merjünk-e rakni egy előadást vagy ne? Kiírhatunk a következő hónapra, vagy még nem vagy olyan állapotban?" A cél tehát nem a tíz szerep, hanem hogy újra meglehessen a bizalom és a biztonság. És ehhez már nem akarok száguldani. Nem akarok egyik sorból rohanni a másik sorba. Tilos.

A határok feszegetésének vége?

Igen. Most már jóval higgadtabb vagyok. Ezt a figyelmeztetést nagyon komolyan vettem, ugyanis nem ez volt az első, de erre is csak közben jöttem rá. Januárban volt egy vállműtétem, egy szalagszakadásom. Akkor mondta egyik kollégám, hogy „Persze, mert sokat vállalsz". És ez akkor elment a fülem mellett. Most ugrott be, amikor kopaszra feküdtem a fejemet, hogy hülye Rékasi, ez el is hangzott! Az egyik kollégád mondta is, hogy sokat vállalsz. Érted? És azt én meg sem hallottam, hanem rohantam tovább. Ezek mára igenis átértékelődtek. Ezért nem fáj, amikor nemet mondok, sőt jó érzéssel tölt el. Nem az, hogy visszautasítok valamit, hanem az, hogy tudok úgy működni, ahogy hiszem, hogy kell. Mondok még egy példát. Egészen eddig úgy mentünk nyaralni, hogy elszaladtunk, amikor adódott rá idő. Most még csak a karácsony közeledik, de én már szóltam a nyaralásszervezőnknek, hogy nyáron mikorra tervezzen meg nekem két hetet. És már elküldtem a színházba, a stúdióba – mindenhova -, hogy mikor szeretnék szabadságra menni.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

Ez nem volt rád jellemző...

Soha. A másik, hogy egy hét lesz ebből a három gyerkőccel, tombolós, csúszdázós őrület, aztán pedig egy hetet kettesben töltünk a párommal, talán hajókázni fogunk egy francia csatornán.

Másként akarsz figyelni arra, amid van. A boldogságra, amit megtaláltál. „A boldogság" című kétszemélyes darabbal készültök januárban Gerdával egy magyarországi ősbemutatóra. Találó.

Igen, és abban mindent eljátszunk, amik és akik vagyunk, amilyen utat bejártunk. Azt hiszem hogy az életemben én már értékén akarom kezelni azt a boldogságot, amire rátaláltam. Ugyanis ez nem jár az embernek. Sokan soha nem találkoznak ezzel. És ha valaki abban a különleges helyzetben van, hogy a Jóisten vagy a sorsa jóvoltából megtapasztalhatja, akkor meg kell tanulnia.

Észnél lenni. Vagy inkább szívnél.

Igen. Sok minden változott. Ez a balettest rengeteg mindenre megtanított.

„Balettest"-nek hívod a balesetet?

Miért, jobb ha balesetnek hívom? Nekem egy dolgom van, és az nem az, hogy visszafelé jajgassak, és tudod miért? Mert akkor nem látok előre. Csak a tapasztalásokat viszem tovább. Nehezen viseltem, amikor Hévízen a rehabilitáción az emberek a sokéves panaszaikat hajtogatták, és szinte jól érezték magukat a betegségükben. Én képtelen lennék erre. A pszichológus azt mondta, hogy hagyjam magamban felnőni, megerősödni a betegségtudatot. Egy frászt! Nem beteg vagyok! Volt egy balettest – és slussz. Ennyi. Én nem azért voltam ott, mert beteg vagyok, hanem azért, mert meg akarok gyógyulni.

Lassan hegednek a sebek. Átvitt értelemben is. És nem kerülhetem ki a kérdést, hogy vajon a karácsony miként alakul majd. Felállt-e már egy új rendje?

Erről nem szeretnék beszélni. Emlékszel arra a mesére, amikor a farkas könyörög a kismalacnak, hogy csak az egyik lábát engedje be az ajtón melegedni? És abban a pillanatban, amikor a malac résnyire nyitotta az ajtót, elbukott. Némiképp én is így jártam, sokáig azt hittem, hogy nyitnom kell az ajtót. Aztán rájöttem, hogy magam is átjáróházzá váltam.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

Már védeni akarod a házikódat.

Igen, mert tudom, hogy mennyi fájdalmas élményt hozott. Tehát most azt mondom, hogy eddig, és ne tovább! Értem, és tisztellek, az a dolgod, hogy bizonyos dolgokat megkérdezz. De biztos vagyok benne, hogy már elhiszed: én tényleg újrarajzoltam a határokat.

Rendben. Azt azért elárulod, hogy az ajándékozás képlete hogyan módosult? Tudod, a tíz egység.

A felosztás úgy változott, hogy ma már négy a gyerekeké, kettő az édesanyámé, kettő a testvéremé és kettő a társamé. És hogy hol vagyok ebben én? Megteremtem azt a helyzetet, hogy örülhessek az örömüknek. És ezzel az égvilágon semmi baj nincs. Ez nem azt jelenti, hogy én magamat másod- vagy harmadrangba sorolom. Nem. Tudom, hogy az én mozgatóm az, hogy másoknak örömet tudjak szerezni, és ha ez sikerül, akkor én jól leszek.

Horgas Eszter: „Az életem soha nem erről szólt, és most fáj…”http://www.life.hu/sztarszerzok/szily-nora/20151118-szily-nora-interjuja-horgas-eszter-fuvolamuvesszel-aki-a-hungarys-got-talent-egyik-zsuritagja.htmlMindig rácsodálkozom, hogy mennyire ragyogó teremtés. Gyönyörű nő, klasszikus zenész, aki folyamatosan feszegeti a saját és műfajának határait, egyre több és több emberhez eljuttatva a muzsikát. Koncertezik, oktat, alapítványt vezet... 25 lemez, könyv, világsiker. Horgas Eszter, akit a Hungarian Got Talentben zsűritagként is láthatunk. Szily Nóra--Frei Tamás: „Nem lehet szépen, nyugodtan lemászni a tetőről. Ugrani kell!”http://www.life.hu/sztarszerzok/szily-nora/20151111-szily-nora-interjuja-frei-tamassal-nem-lehet-szepen-nyugodtan-lemaszni-a-tetorol-ugrani-kell.htmlAz Agrárbáró megjelenése kapcsán épp itthon van. Sok éve nem találkoztam már vele személyesen. Szikárabb lett, és látszik az arcán, sugárzik a lényéből a jó minőségű élet. Hát, igen. Ő megcsinálta, megteremtette, elérte. Szeretném megérteni – hogyan? Sok beszélgetést elolvasva vele, gyakran akadtam a „rendszer” kifejezésre. Hogy őt az izgatja és inspirálja. Szily Nóra--Gryllus Dorka és Simon Kornél: „Nem házaltunk azzal, hogy egy pár lettünk”http://www.life.hu/sztarszerzok/szily-nora/20150826-szily-nora-interjuja-simon-kornellal-es-gryllus-dorkaval.htmlSzeptember 10-én lesz Mátyássy Áron Víkend című filmjének bemutatója. Gryllus Dorka és Simon Kornél is főszerepet játszanak benne. Egy párt alkotnak a vásznon – bár kissé másként, mint az életben. Ritka ajándék, hogy egyszerre huppanhattam le kettőjükkel! Szily NóraFotó: Margitay Klára/Life.huMosolyka: „Jelen pillanatban egy járógép segítségével 4 percet egyedül állok!”http://www.life.hu/sztarszerzok/szily-nora/20151022-szily-nora-interjuja-mosolykaval-es-parjaval-sandorral.htmlMosolyka és Sándor. És a filmjük… Most még csak szavakban pereg. Közösségi finanszírozásban szeretnék elkezdeni, hogy megmutathassák a valóságukat. Ami messziről tényleg olyannak tűnik, mint egy mese. Olyan jó hinni benne! Szily NóraFotó: Szabó Gábor - OrigoZimány Linda: „A siker csodálatos, de a magány, ami sokszor vele jár, nem az”http://www.life.hu/sztarszerzok/szily-nora/20150812-szily-nora-interjuja-zimany-lindaval.htmlMár az élete felét ismert emberként élte – hisz 14 éves volt, amikor Britney Spears-hasonmásként feltűnt. Azóta dolgozott műsorvezetőként, modellkedett szerte a világban, szépségversenyekre, castingokra járt… Magánéletéről leginkább csak találgatásokat olvastunk, mígnem a hét elején felröppent a hír, hogy együtt van Kedves Ferenccel. De ezt megelőzően és ezen túl is oly sok hangzatos címre bukkantam, hogy azt gondoltam - rákérdezek.Szily Nóra--Csobot Adél: "Nélküle semmi nem menne így!"http://www.life.hu/sztarszerzok/szily-nora/20151015-szily-nora-interjuja-csobot-adel-enekesnovel-a-sztarban-sztar-szereplojevel.htmlLáttam az izgalmat az arcán, hogy vajon továbbjut-e a Sztárban sztár-ban, de egyelőre lelkesen készülhet a következő fordulóra. Majd három év telt el az X-Faktor óta... Mindig megtalálja egy újabb feladat – és nem csak énekesnőként. Pedig még mindig csak 21 éves ez a „csupa mosoly" lány! Szily NóraOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.