Bombera Krisztina: "Ha nem így csináltam volna, nagyon szégyellném magam"

interjú Szily Nóra Bombera Krisztina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyik legklasszabb csaj, akit ismerek – igen, vádolható vagyok elfogultsággal, de vállalom! Tavaly ősszel jött haza Amerikából, azóta az ATV Híradóját és időnként a reggeli műsorát vezeti. Februárban a szóvivők bálján sajtódíjat kapott, aztán március 15-én a Szabad Sajtó Díjat is átvehette. Így reagált: „Minden újságíró kollégának gratulálok, aki a (bármiféle, sokféle) nehéz körülmények ellenére is tisztességesen végzi a munkáját: vizsgálja a tényeket, nem dobja sutba az érvelés szabályait, nem öli meg magában az empátiát, nem gyáva, nem opportunista, szabad és szuverén.” 

Elbambultam azon, hogy egy mondatot sem mondtál a saját életedről, szemléletedről, a befektetett munkádról, éveidről, hanem rögvest a kollégákhoz szóltál…

Te észrevetted? Tipikus Szily Nóra…

Bombera Krisztina Fotó: Marton Szilvia/Origo

Feltűnt. Nem így szokás reagálni.

Egyrészt nem szoktam hozzá, hogy díjazzanak. Még majdnem kezdőként kaptam a MÚOSZ állatvédelmi díját egy riportomért, aztán soha többé egyet sem… De nem is tudom, mi kellett volna hozzá. Nem is pályáztam, olyan helyre sem jelentkeztem, ahol az lett volna a cél, hogy felfigyeljenek rám. Úgyhogy nagy élmény, hogy épp így jött össze, kettő egymás után!

De miközben a kollégákat méltattad – már akik az általad megfogalmazott csoportba tartoznak –, azért átélted a büszkeségét annak, hogy mégiscsak észrevették mindazt, amit és ahogyan csinálsz!

Inkább azzal vicceltem, hogy lehet, hogy „öregszem”!

Mondod mosolyogva! Én ezt úgy szoktam tréfásan nevezni, hogy „példakép korba értünk”…

Ez sokkal elegánsabban hangzik! Én arra gondoltam, hogy ugye nem terjed rólam egy pletyka, hogy nagyon beteg vagyok, úgyhogy ideje lenne díjazni.

Elkuncogtad a dolgot?

Elkuncogtam, igen, és tényleg az jutott eszembe, hogy nagyon kevés olyan kolléga van ma már, aki ezt a szakmát még úgy műveli, hogy – akár belső tartása, akár valamilyen szerencsés körülmény okán – meg tudott maradni nagybetűs ÚJSÁGÍRÓ-nak… És azokkal jó összetartani és azt mondani, hadd gratuláljak nektek is, hogy még létezünk így együtt! Vagyis ebbe a csapatba némiképp magamat is belesorolom. De tényleg sosem vágytam díjakra. Nem gondoltam, hogy díjazandó vagy díjazható amit csinálok. Nem is tudom, ebben nem vagyok jó.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

A klasszikus értelemben vett sztár önmagát tolja előre – te mindig másokért teszel. Soha nincs az az érzésem, hogy a megszólásaidban magadat tekintenéd elsőrendűnek.

Megfelelési kényszerem van, tehát a színvonalat hiúságból és az elvárások okán szeretem megugrani. De nem gondolom, hogy utána ezért taps járna. Inkább azt érzem, hogy ha nem így csináltam volna, nagyon szégyellném magam.

Tehát a természetes létezési forma az, hogy…

…teljesíteni kell. Én a mai napig izgulok minden adás előtt, és amikor a reggeli műsorba kilenc-tíz vendég is érkezik – alig alszom, mert annyira készülök.

Az éhség, a kíváncsiság nem csitul?

Hál’ istennek az nem. Ha nem érdekelne minden egyes ember, aki leül velem szembe, akkor lenne jobb dolgom, de szerintem neked is!

Ha téged faggatnak, a válaszaidban a leggyakoribb kifejezések – tisztesség, egymásra való figyelés, egyenrangúság, esélyegyenlőség és sorolhatnám. Szerinted mennyire bírnak még igazi tartalommal ezek a fogalmak? Nem koptak meg? Nem ürültek ki? Nem veszítettük el őket?

Elveszíteni elveszítettük, épp ezért nem koptak ki! A legnagyobb értékek, mert kevesebb van belőlük, mint kéne. Pont ezért éreztem a díjnál fontos lehetőségnek, hogy kimondjam – a legnagyobb kincs ma egy keményen dolgozó, szuverén újságíró.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

Számodra mit takar a tisztesség fogalma?

Magánerkölcsben és közerkölcsben is más, magánéletben és a közéletben is más. Nyilvánvalóan kontextusfüggő, és szakmánként is változik. Ha szakmai tisztességre gondolsz, a te szakmádban is más, mert te a lélekkel és személyiséggel többet foglalkozol, mint én, aki a politikára és a közéletre fókuszál. Soha nem felejtem el – erről már beszélgettünk egyszer, és akkor fogalmaztuk meg –, hogy téged az ember érdekel, engem meg az ügy, amit az ember képvisel. Vagyis a tettek, a külső megnyilvánulások, mindaz, ami a közéletben megmutatkozik. Mit tesz valaki, vagy mit nem tesz? Lop vagy nem lop? Megaláz, vagy nem aláz meg? Hazudik, nem hazudik, elnyom, vagy nem nyom el. Fekete-fehér…

Ezek mentén körvonalazódik a tisztesség?

Igen. Az újságírószakmában is. Szolga vagy, vagy nem vagy szolga, félsz a hatalomtól, vagy nem félsz – mert az a dolgod, hogy ne félj! Tisztességesen bánsz-e azzal, aki mást gondol a világról, mint te, vagy tisztességtelenül? Manipulatív vagy körültekintő módon teszed a dolgod? Tényleg némiképp szimplifikáltan, fekete-fehéren látom a szakmai tisztességet. De nem török senki felett pálcát, aki nem ezek szerint cselekszik. Nem ítélkezem. Még ha gondolok is valamit a saját erkölcsi mércém szerint, de nem minősítem senki döntését.

És a magánéletedben? Talán ott nem lehet minden fekete vagy fehér… Még akkor sem, ha sokáig azt hisszük!

Az egészen más, persze. Bonyolultabb. Jól vagy, nem vagy jól, kitartasz a másik mellett, vagy nem…

A férjeddel lassan negyedszázada ismeritek egymást!

Lassan régebb óta élünk együtt, mint külön!

Fotó: Marton Szilvia/Origo

Jöhet a tipikus kérdés – kissé rózsaszínbe csomagolva. Mi a titka…? Megfejthető?

Soha nem alázzuk meg egymást. Soha. Egyenrangúak vagyunk. Szabad emberek. Akik szabad döntésből szeretik a másikat. Nem megalkuvásból, nem kényszerből, nem félelemből, nem a vagyonért, a cégért, nem azért mert „jó lesz már így…” – hanem mert így döntöttünk.

Sokszor halljuk, hogy egy kapcsolatban kiürülnek a rítusok, és mintha egyik napról a másikra egymásnak idegen emberek ébrednének egymás mellett, különösen abban a hajtásban, amiben létezünk. Ezt elkerülendő, ti figyeltek?

Sokszor nem eléggé… Hónapok telnek úgy el, hogy instrukciókban élünk mi is, mint oly sokan. Ki megy a gyerekért, voltál-e bevásárolni, ki fizeti be a telefonszámlát. És nem megyünk ketten sehova. Az önkizsákmányolás és a kapcsolat elhanyagolása nálunk is időről időre jelentkező probléma. Van, hogy hetekig nem vagyok képes magamra és a férjemre figyelni – a gyerekekre persze eközben is muszáj, hisz nem lehet nem gondoskodni róluk. És ez a rovására mehet a párkapcsolatnak, hiszen azt hinnénk, arra ráér majd a jövő héten…

Hát ez az! Van benne veszély.

Igen, de eddig mindig megúsztuk. Például humorral. Egyébként is, a férjem nagyon szerencsés alkat. Derűs, kiegyensúlyozott, jó humorú és nagyon lojális. Igazi rohadt nagy szerencsém volt, de tényleg! Azért mondom, hogy a magánélet más, mert azt már árnyaltabban látom. Például, hogy mennyire tudok esendő lenni, vagy akár mélyponton lenni úgy, hogy közben a másik bízhat abban, hogy ha kibírjuk, akkor egy idő után megint könnyebb lesz. Vagy amikor minden rendben van, akkor nem szabad elhinni, hogy most már mindig így lesz. Hisz minden hullámzik, és dinamikusan változik. A gyerek is annyit tanít! Hogy nem olyan, amilyennek álmodtam, hanem olyan, amilyen ő maga – és én megkaptam ajándékba. Azért, hogy vigyázzak rá addig, ameddig ez a dolgom. Csak szeretni tudom, de többet nem nagyon tudok tenni. Tehát a magánéletben már nem fekete-fehér viszonyokban gondolkodom, ahogy anno kamaszosan tettük. De a közéleti és szakmai dogmatikusságom egyre durvább. Mindinkább úgy érzem, hogy valaki vagy tisztességes, vagy nem – és pont.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

A segítségnyújtás vágya munkál benned inkább, vagy az igazságtalanság elleni harc heve?

Sokáig a kettő együtt, de ahogy múlik az idő, egyre kevesebb erőt érzek magamban a világ megváltásra, és egyre több önkritikával vizsgálom, hogy mire vagyok képes. Nem tartom már magam olyan fontosnak, és nem gondolom, hogy olyan sokat tehetek én a világért. Úgyhogy azokat a pici területeken tett apró lépéseket, amiket meg tudok tenni, ma már többre értékelem, mint ha lánglelkűen lobognék a forradalom élén. Tehát kicsi vagyok, és kevés – és ez rendben van így. De emellett az igazságérzetem egyre durvább és erősebb, talán attól, hogy a közélet egyre keményebb és igazságtalanabb lett. És ez mégis csak összefügg az elesettekkel, mert az én lényegem az, hogy nem bírom elviselni a világban a hierarchiákat. Azt gondolom, hogy egyenlőnek születtünk, és a hierarchiák szabad vállaláson alapulnak. A főnökömet akkor tartom sokra, amennyiben ő egy arra méltó ember. Minden utasítását végre fogom hajtani – és szabad akaratomból –, ha sokra tartom, és többet tud, mint én. És be fogom tartani a közélet szabályait, hogyha a köztisztviselők és a közszolgák, azok a köz szolgái, akik a közös értékeinket képviselik.

Akik méltóak arra, hogy a szabályaikat kövessük.

Pontosan. Nem becsülök semmit és senkit pusztán önmagáért. Se a koráért, se a neméért, se a pozíciójáért. De boldogan hajtok fejet az emberi nagyság és az elért eredmények előtt. Tehát szerintem is hierarchiába rendeződik az életünk, de az a szabad akaraton és a szabad belátáson kell hogy alapuljon. Nem lehet kierőszakolt. Az agressziót nagyon rosszul viselem. Az önmagáért való tisztelet senkinek se jár.

Nem lehet olyan könnyű neked…

Sokat vagyok paprikás, bosszankodós.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

Tudod, mit vettem észre magamon? Elkezdtem becsukódni. Óvom a lelkem a zajtól. Neked minden antennád folyamatosan kint van!

Igen, sajnos, és érzem, ahogy rombol. Egyre rosszabbul viselem én is, de közben meg a közélet az, ami foglalkoztat. A Magyar Közlönnyel kezdem a napot… El tudod képzelni?

Nem tudom, hogy szeretném-e… Mindeközben hogyan vigyázol magadra? Hogy ne emésszen fel mindaz, ami körülvesz?

Rendben van a családom, ami óriási segítség, és el sem tudnám képzelni mi lenne nélkülük… Sokat sportolok, rengeteget utazunk, világot látunk, ami a létszükségletünk, és újra és újra feltöltődve jövünk haza. Úgyhogy nekem igazán nincs okom panaszra. Elhiszed?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.