Unokáink is főzni fogják tízórai tojáskrém kifli UFF-blog muffin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az UFF-os lányok, azaz Galambos Dorina énekesnő és Péterfi-Nagy Évi újságíró barátsága a konyhában kezdődött, azóta elválaszthatatlanok - a konyhán kívül is. Eddig videoblogjukat láthattátok itt a Life.hu-n, most írott receptekkel jelentkeznek, miközben már lelkesen készülnek az októberi forgatásokra.

Nehéz minden nap változatos tízórait készíteni, de ha van egy kis időnk, akkor érdemes meglepni saját magunkat - vagy iskolába induló gyermekünket - néhány extra finom falattal. Mintaétrend 5 hétköznapra - imádnivaló falatok következnek hétfőtől péntekig.

1. Muffin

A muffin jó választás, rengeteg ízesítéssel el lehet készíteni. Tudtátok, hogy nem csak édes muffinokat készíthetünk?! Példának a klasszikus csokis mellé most egy fetás-olívásat választottunk.

Csokis muffin

280 g liszt
fél csomag sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál fahéj
3 evőkanál kakaópor
100 g étcsokoládé
1 db tojás
4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
80 ml olaj
250 ml tej

Forrás: UFF

180 fokra felmelegítjük a sütőt. Egy tálban a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a kakaót és a feldarabolt csokit összekeverjük. Egy másik tálban felverjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, az olajat és a tejet. A tészta száraz részeit belekeverjük a tészta folyós részeibe. A papírokat betesszük a muffinsütőformába. Belemerjük a tésztát. 25 perc alatt készre sütjük, villát belebökünk, és ha nem ragad a tészta a villára, akkor megsült.

Fetás-olívás muffin

250 g liszt
70 g olívabogyó
200 g feta
1 evőkanál tört rozmaring
3/4 teáskanál só, bors
2 teáskanál sütőpor
0,5 teáskanál szódabikarbóna
1 db tojás
80 ml olaj
300 g natúr joghurt

Forrás: UFF

180 fokra előmelegítjük a sütőt. A papírokat beletesszük a muffinformába vagy kivajazzuk. Az olivabogyót felkarikázzuk, a fetát pedig kis kockákra vágjuk. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a borsot és a rozmaringot összekeverjük egy tálban. Egy másik tálban a tojást felverjük, hozzákeverjük az olajat, a joghurtot és az olívát. A száraz alapanyagokat a folyékonyba öntjük, összekeverjük. A formát félig töltjük tésztával, majd feta, újra tészta és megint feta. 25-30 perc alatt megsül.

2. Tojáskrémes szendvics

10 db tojás
1 doboz vajkrém
fél fej vöröshagyma / 2 db újhagyma
1 evőkanál mustár

bors

Forrás: UFF

A tojásokat feltesszük főni, forrás után kb 7-8 perccel kész is. Hideg vizet engedünk rá, így könnyebben leválik a tojások héja. A főtt tojásokat egy tálban villa segítségével alaposan összenyomkodjuk. A hagymát megpucoljuk, megmossuk, felkockázzuk. A felét a tojásokhoz adjuk. (A másik felét tegyük a hűtőbe, jó lesz még valamire.) Hozzákeverjük a vajkrémet és a mustárt. Sóval, borssal fűszerezzük. Fél órára érdemes a hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek. (Ha este elkészítjük, reggel csak megkenjük a zsemléket.)

3. Kakaós csiga

A kakaós csiga minden gyerek kedvence, de megnyugodhatunk, ez akkora adag lesz, amiből a felnőtteknek is jut.

A tésztához:

400 g liszt
150 ml tej
25 g élesztő
100 g vaj/margarin
fél teáskanál só
2 evőkanál cukor
1 evőkanál mandulaaroma
1 db tojás

A töltelékhez:

100 g vaj/margarin
5 evőkanál cukor
3 evőkanál kakaópor
1 evőkanál mandulaaroma
1 db tojás (a tetejét megkenni)

Forrás: UFF

A tejet meglangyosítjuk és egy tálba öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, majd elkeverjük benne. Hozzákeverjük a megolvasztott vajat/margarint, a sót, a cukrot és a tojást. Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, és ehhez öntjük a tejes keveréket. Összekeverjük és elkezdjük dagasztani, ha szükséges, keverünk még hozzá lisztet. Konyharuhával letakarva minimum fél órát kelesztjük. Lisztezett deszkára tesszük, és kinyújtjuk. A vajat/margarint egy tálban a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport és a mandulaaromát, jól kikeverjük. Ezt a kakaós masszát egyenletesen a tésztára kenjük, majd jó szorosan feltekerjük. 1,5-2 cm széles szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csigákat. Ha van időnk, még 10-20 percig letakarva pihentetjük a tepsiben is. A tojást egy kis tálban felverjük, és ezzel megkenjük a csigákat. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

4. Sonkás kifli

Nálunk nem hiányozhat a karácsonyi asztalról, de biztosak vagyunk benne, hogy amikor az uzsonnás dobozból előkerül a sonkás kifli, a többiek is kérni fognak.

400 g liszt
100 g vaj/margarin
3 tojás sárgája (2 a tésztába, 1 pedig a kenéshez kell)
175 g tejföl
1 csomag élesztő
1 kk só

A töltelékhez:
200 g füstölt sonka
175 g tejföl

Forrás: UFF

Lágy tésztát gyúrunk az alapanyagokból, jól kidolgozzuk. Majd kinyújtjuk, kockákra vágjuk, és megtöltjük az apróra vágott tejföllel elkevert sonkával. Kifli alakúra csavarjuk, tetejét tojássárgájával megkenjük. Kivajazott tepsiben, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

5. Klasszikus szendvics

saláta, szalámi, sajt, uborka, paprika

Egymásra rétegezzük a hozzávalókat. Paradicsomot nem érdemes a szendvicsbe rakni, mert eláztatja a zsemlét.

Forrás: UFF

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.