fogszuvasodás szájápolás fogápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyors fogmosás, néha egy kis szájvíz, nagy ritkán fogselyem, és évente rettegve felkeresed a fogorvosodat, az újabb lyukas fogaktól félve. Ahhoz azonban, hogy a fogaid erősek, egészségesek és vakítóan fehérek legyenek, ennél alaposabb ápolásra van szükséged!

Fogmosás és más

A mindennapi kétszeri-háromszori fogmosás a fogápolás alapja, de korántsem elég. Fogkrémmel és fogkefével a szájüreg 25 százaléka érhető el, a maradék 75 százalékban pedig lepedék, fogkő, szuvasodás és fogínybetegségek alakulhatnak ki. Emellett naponta egyszer tisztítsd ki a fogak közötti réseket fogselyemmel. Emellett naponta kétszer, reggel és este használj szájvizet is, ami elpusztítja a szájüregben tanyázó baktériumokat. De a fog- és fogínygyulladást is megelőzheted speciális öblítővel.

Thinkstock
Thinkstock



Fogkefekérdés: manuális vagy elektromos?

Kézzel vagy géppel, ez itt a kérdés! Ami mindkét esetben érvényes szabály: az ideális fogkefefej kicsi, a sörték lekerekített végű műanyagból készüljenek, és közepesen erősek legyenek. Az elektromos változat mellett szól, hogy kevésbé erőteljes mozdulatokkal kell vele fogat mosni, ezért időseknek, betegeknek, gyerekeknek és türelmetleneknek tökéletes választás. Míg az elektromos kefével kis mozdulatokkal kell haladni, a hagyományos fogkefével a hagyományos, fogtőtől induló mozdulatokkal szabadulhatsz meg a legalaposabban a lepedéktől. Az ideális időtartam mindkét esetben 3 perc. És mindenféle fogkefétől szabadulj meg két-három hónap használat után, mert elszaporodhatnak benne a baktériumok.

Mindig minden étkezés után?

Tényleg szükséges minden étkezés után alaposan fogat mosni? A legújabb fogászati kutatások szerint: nem. Az alapos - de tényleg alapos - reggeli és esti fogmosás elvileg elég. A túl gyakori csutakolás ugyanis szájon belül eróziót okozhat, azaz károsodhat a fogzománc. Sőt, vannak olyan savas ételek és italok - például gyümölcsök, szénsavas üdítők, gyümölcslevek, melyek fogyasztása után várnod kell 30 percet a fogmosással a fogaid védelmében! Ennyi idő kell ugyanis a savas hatás semlegesedéséhez. Ha nem akarsz annyit várni, igyál egy pohár tejet, és 10 perc után már készítheted a fogkefédet.

Thinkstock
Thinkstock



Milyen fogpasztát válassz?

A megfelelő fogkrémet kiválasztani nehezebb, mint gondolnád. Mert más paszta kell, ha érzékeny a fogínyed, ha rossz a leheleted, ha sárgák a fogaid, de sorolhatnánk még. A fogszuvasodás ellen korábban általában fluoridos fogkrémet ajánlottak, de ezek körül egyre több kétely merül fel. Tudnod kell, hogy a fluor egy ásványi anyag, amely ellenállóbbá teszi a fogakat a savas hatások ellen. Tehát, ha hajlamosak a fogaid a szuvasodásra, ne válassz fluormenteset. Ha erősíteni szeretnéd az ínyedet és a fogadat is egyszerre, próbáld ki a fluoridgélek egyikét, ezeket azonban nem napi, hanem heti használatra fejlesztették.

Hollywoodi fehérség, de hogyan?

Mindenki fehér és egészséges fogakra vágyik, mindenki egészséges mosolyt szeretne. Az erősebb lepedék, amelyet okozhat a tea, a kávé, a cigaretta vagy a vörösbor is, sárgásra, barnásra színezheti a fogakat. Szerencsére manapság számtalan fehérítő fogkrém kapható. A fehérítő hatású fogpasztákban koptató és súroló hatású részecskék vannak, hogy erőteljesebben lépjenek fel a lepedék ellen, ezzel visszaadva a fogak szép, fehér színét, emellett fogkövesedést megelőző, gátló szájvizek is kaphatók, amik szintén segítenek megőrizni a fogak fehérségét . Ha azonban ezek nem hatnak, fordulj fogorvoshoz, aki professzionális módszerekkel tünteti el az elszíneződéseket.

Thinkstock
Thinkstock



A nyelvedet is

A nyelved tisztítása legalább olyan fontos, mint a fogaké, ezért soha ne felejtsd el azt is megcsutakolni. A nyelv felülete ugyanis nagyon kedvelt lakóhelye a kellemetlen szájszagot és rossz leheletet is okozó baktériumoknak. Ezek eltávolításához speciális, nyelvdörzsis fogkefe kell. De a fertőtlenítő, baktériumölő szájvizekkel, szájöblítőkkel is felveheted a harcot a káros baktériumokkal. A nyelved tisztításával természetesen a fogaidat is védheted!

Rágózz!

A rágógumi csak az iskolában tilos, a fogorvosok kifejezetten ajánlják, hogy minden étkezés után elrágcsálj egy rágót. Az ideális, fogbarát rágógumi cukormentes, nincsenek benne sem tartósítószerek, sem mesterséges színezőanyagok. Kutatások bizonyítják, hogy már 20 perc rágózás után háromszorosára nő a szájban a nyálmennyiség, a nyálnál jobb fogvédő és fogtisztító pedig nem létezik. A nyál ugyanis semlegesíti a savas kémhatást a szájüregben, és segíti az ásványi anyagok fogakba való visszaépülését. A rágógumi utazáshoz is jó választás!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.