rejtély eltűnés UFO település ufó földönkívüli legenda
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1930 novemberében egy Joe Labelle nevű prémkereskedő közeledett a kanadai Angikuni-tó partján fekvő inuit település felé. Gyanúsnak találta a csendet, de az igazi meglepetés akkor érte, amikor megérkezett a településre, ugyanis egyetlen lelket sem talált, a kétezer fős lakosságot mintha a föld nyelte volna el. Kunyhóik és holmijuk érintetlenül állt, mintha hirtelen távoztak volna. A későbbi hatósági vizsgálat azt is kiderítette, hogy nemcsak az élőknek veszett nyoma, hanem a temetőben pihenő holtaknak is.

Pislákoló parázs, kutyatetemek

Labelle jó kapcsolatot ápolt az inuit falu lakóival, régóta kereskedett már velük. Egy-egy látogatása alkalmával több napot töltött a településen, és azon a novemberi napon is ez volt a szándéka. Ám amikor megérkezett, egy árva lelket sem talált a faluban. Úgy tűnt, hogy a lakók hirtelen hagyták el az otthonukat, mintha a puszta életüket mentenék, hiszen minden használati tárgyukat hátrahagyták. Támadásnak, fosztogatásnak azonban nyoma sem volt, ugyanis a kunyhók és a tárgyak érintetlenül álltak, ahogy gazdáik hagyták őket, és holttestek, sebesültek sem voltak. Volt olyan kunyhó, ahol pislákolt még a parázs, a tűz fölé tett edényből azonban elforrt már a készülő étel. Egy másik kunyhóban egy félig kész kabátot talált, melyben benne állt a tű, mintha készítője öltés közben tette volna le a munkáját. Ahogy alaposabban körülnézett, a hó alatt fagyott kutyatetemeket talált. A kikötött, magukra hagyott állatok éhen pusztultak, majd belepte őket a hó. Labelle a faluban töltötte az éjszakát, majd másnap értesítette a hatóságokat.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A holtak is eltűntek

A csendőrség egy különítménye kiszállt a faluba, ám épp olyan értetlenül álltak az eset előtt, mint Labelle. Miután alaposan átvizsgálták a helyszínt, megállapították, hogy nincs semmi nyoma a kétezer főnyi lakosságnak, és semmilyen ésszerű magyarázatot nem találtak az eltűnésükre. Ez már önmagában is irracionális volt. A történet akkor vált igazán hátborzongatóvá, amikor a nyomozás részeként megvizsgálták a falu temetőjét is és megállapították, hogy a sírokból hiányoznak az ott nyugvó testek. Az egyetlen használható nyomot egy közelben lakó farmer, Armand Laurent vallomása adta, aki beszámolt róla, hogy ő és fiai szokatlan fényességet láttak a falu fölött egyik délután, nagyjából akkor, amikor az inuitok eltűnhettek.

A világ legbizarrabb kápolnája


Ufók vagy kitaláció?

A különös történetről egy Emmett E. Kelleher nevű újságíró számolt be az 1930 novemberében megjelent cikkében a Danville Bee hasábjain. Akkoriban sokak képzeletét megmozgatták a rejtélyes események, ám lassanként feledésbe merült a történet. 1966-ban azonban Frank Edwards felélesztette, ugyanis Stranger than Science című könyvében írt az azóta is megoldatlan esetről. Ezután több sci-fi- és horrortörténetben is felbukkant a sztori, mely közben egyre több részlettel gazdagodott.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Természetesen a megoldatlan ügy sokak fantáziáját megmozgatta, elfogadható megoldásra azonban senki sem jutott. Az ufóhívők Laurent vallomásából kiindulva meg vannak győződve arról, hogy földönkívüliek rabolták el a falu lakosságát, hogy tanulmányozhassák őket. A Royal Canadian Mounted Police hivatalos álláspontja szerint viszont a történet nem igaz, városi legendáról van szó, hiszen nem lehetséges, hogy egy egész falu nyomtalanul eltűnjön. 1976-ban a Fate Magazine is megvizsgálta az esetet és hasonló következtetésre jutott. Hogy valóban megtörtént-e az eset, és ha igen, mi állhat a titokzatos eltűnés hátterében, máig nem derült ki, és talán soha nem is fog.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.