Hétköznapi mágia - Az amulettek hatalma

mágia varázslat amulett ezotéria talizmán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan csak legyintenek rá - még azok is, akik mindennap viselik az amulettet. Hiszen mi más lenne egy csillogó karikagyűrű a kedvesünk ujján, ha nem szerelmünket hirdető, védő, bennünket egybeolvasztó, mágikus erővel bíró amulett?

A mágia legnépszerűbb és egyben legegyetemesebb tárgyai az amulettek és a talizmánok. Az amulettek apró tárgyak, melyeknek feladata viselőjük mágikus védelmének elősegítése. Régebben ez a rontás elhárításában, a szemmel verés ellen játszott nagy szerepet, esetleg szellemek és démonok távoltartása reményében hordták, ám ma is mágikus erővel bírnak. Persze csak akkor, ha viselője bízik az általa viselt, kedvelt tárgy "varázserejében". Itt ugyanis a hit védelmező, gyógyító szerepéről van szó. Vagyis egy olyan belső erő kivetítéséről egy bizonyos tárgyra, amely ilyen módon segít akár a lehetetlen feladatok megoldásában is.

Thinkstock
Thinkstock

Varázslatos kavicsok

Amulett lehet valamely természet alkotta tárgy - akár egy izgalmas formájú kavics vagy fadarab is, esetleg drágakövek, féldrágakövek. És persze minden emberi kéz által készített tárgy: ékszer, egy gomb, vagy egy apró szobrocska. Amulett tulajdonképpen bármi lehet, amely viselője számára jelentéssel és erővel bír. A nagypapa szemüvege is...
A kabalatárgyak és az amulettek között éppen ezért nehéz lenne éles vonalat húzni, hiszen céljukat és működésüket tekintve hasonlóak: a személy saját, belső erejének megmozgatásával érik el hatásukat.

Az amulettek érzelmi alapon működnek. Talán éppen azért, mert amulettet általában attól kapunk ajándékba, aki nagyon szeret minket. És ez a szeretet az, amely - ha az ajándékozó távol is van tőlünk - de segít előcsalogatni a lélek rejtett erőtartalékait. Nem véletlen, hogy az érettségiző diákok előszeretettel visznek be apró tárgyakat, akár plüssmacikat, gyerekkori játékokat az érettségire. Ezek érzelmi erejében bíznak, ahogy a műtétjére készülő nagymama is - ha teheti, a keze ügyében tartja az unokája által eszkábált gesztenyebabát vagy a rajzait.

Thinkstock
Thinkstock

A szimbólumok erejével

A talizmánok ennél bonyolultabban működnek. Először is, szinte mindig valamilyen emberi kéz által létrehozott tárgyat nevezünk talizmánnak, és minden esetben valamilyen mágikus ábra van rajtuk. A kör alakú talizmánok gyakori szimbólumai a démonok, istenek, angyalok jelképei, nevüknek betűi, karakterei, képmásai és szigillumai lehetnek. A talizmánok anyaga meghatározott és szigorú szertartások során, egy tulajdonképpen felszentelési rítuson át nyerik el "varázserejüket". A talizmán készítésénél semmi sem esetleges. Határozott céllal és módon készülnek és hatása akkor igazán erős, ha azt a birtokbavétel után csak tulajdonosa érinti meg. Minden más érintés csökkenti annak hatékonyságát.

Hogyan tudjuk személyessé tenni és felizzítani a vásárolt talizmánt?

Sokan a holdfény tisztító hatására esküsznek, és azt javasolják, hogy a talizmánt, amelyet aztán hosszú időn át használni szeretnénk, legalább egy teljes holdhónapig minden éjjel tegyük ki az ablakpárkányra, olyan helyre, ahol hosszú órákig tud fürödni a holdfényben. Ez idő alatt nemcsak megtisztul a "gyártása" során összeszedett szennyeződésektől, de fel is töltődik energiával.

Thinkstock
Thinkstock

A megtisztított, feltöltött talizmánt ruha alatt kell viselni, úgy, hogy érintkezzen a bőrünkkel, így tud majd azonosulni velünk. Néhány nap múlva karcoljuk a hátuljába a saját monogramunkat, vagy valamilyen olyan jelképet, ami ránk jellemző - akár a mosoly szimbólumát, egy szívet, könnycseppet, virágszirmot. De lehet ez bármilyen, számunkra sokat jelentő, kedvelt szimbólum. Ilyen lehet szerelmünk születési dátuma is, vagy kedvesünk nevének matematikai számsora.

Ha a személyre szabás megtörtént, ha már szinte a bőrünkön érezzük a talizmán simogató erejét, akkor megkérhetjük arra, hogy segítsen. A tenyerünkbe ültetve koncentráljunk erősen a rajta lelhető szimbólumra, majd arra a célra, amelyet szeretnénk elérni. Ha elég erősen tudunk összpontosítani, akkor beindul egy láthatatlan, mágikus folyamat, amelynek hatása nem lesz kézzelfogható egyik napról a másikra, de biztosak lehetünk abban, hogy a kérés nem talált süket fülekre.

Minden kornak és kultúrának megvoltak a kedvelt talizmánjai

Néhány ezek közül:

Az asztro-navigációs talizmánok a XVIII. századból maradtak fenn és a Földközi-tengeren hajózó tengerészek viselték annak érdekében, hogy a talizmán segítsen a helyes út megtalálásában, a hullámok lecsendesítésében és a szerencsés hazatérésben a családhoz.



Egy különleges talizmánnak a serleg a szimbóluma. És hogy mit jelent? A serleg a nőiség legősibb jelképe, a szerelem és a termékenység (mindenkori) istennőjének jele. A kereszténység eszköztárában is jelentős szerepe volt, kehely, mint Mária teste, kehely: a Szent Grál.

Ízisz-csomó: az ókori Egyiptomban élő nők kedvelt szimbóluma, a mágikus támadások elhárítására és a menstruációs fájdalmak enyhítésére szolgált.

Az élet-, világfa motívuma minden kultúrkörben fellelhető, nem más, mint a világ tengelye, az egymás fölött elhelyezkedő világszférákat jelképezi. Gyökere a démonok, a közepe az emberek, a lombja pedig az istenek otthona.

Buddha lábnyoma: ez a buddhizmus nyolc szimbólumát foglalja magába, például a könyörületet, tisztaságot, bölcsességet, szabadságot, a gyógyítás erejét, a védelmet.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.