A nindzsák titkos önvédelmi tanácsai - csak nőknek

nindzsa ninjutsu önvédelem mozgás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sajátítsd el a nindzsák titkos tudományának alapjait! 10 tipp, hogyan védd meg magad a sötét utcákon a tradicionális japán harcművészet segítségével.

A nők elleni erőszak és az önvédelem

A nők és lányok elleni erőszak súlyos társadalmi és emberi jogi probléma. Riasztó statisztikák számolnak be arról, hogy ma Magyarországon hetente legalább egy nő hal meg férje, élettársa brutális bántalmazása következtében, és minden ötödik nő kerül élete során olyan partnerkapcsolatba, ahol rendszeresen erőszakoskodnak vele. Nemcsak fizikai sérüléseket szenvednek, hanem állandó rettegésben élik az életüket, titokban, magukra hagyva. A szerencsés többség elkerüli (vagy nem) azokat az utcákat és aluljárókat, ahol komolyan félnie kell attól, hogy megtámadják.

iStockPhoto
iStockPhoto


Az erőszaktól megvédeni nem tud sem a család, sem az iskola, sem az állami intézmények. Nem tanítanak meg a védekezésre sem. Egyre többünkben érik az a felismerés, hogy csak magunkra számíthatunk. De hogyan tudná egy nő megvédeni magát? Míg a férfiak kora gyermekkoruktól fogva rendszeresen püfölik egymást, a lányok legrosszabb esetben meghúzzák a másik haját. Így nem mondhatni, hogy fel lennénk készülve egy támadásra. Ha erőszakkal szembesülünk, egyszerűen lefagyunk, mintha semmit se tehetnénk ellene!
Ezért van jelentősége azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek felkészíthetnek elengedni a félelmeinket, hogy szembenézzünk és fellépjünk az erőszakkal szemben, amikor az elkerülhetetlen és szükséges. Ha szeretnél kipróbálni egy ősi, tradicionális alapokon nyugvó, mégis a mai kor szellemének tökéletesen megfelelő harcművészetet, ahol mind lelkileg, mind testileg tudatosabbá válhatsz, akkor jól teszed, ha ellátogatsz az első budapesti ninjutsu dojóban, ahol nőket is fogadnak és oktatnak.

10 tipp, hogyan védd meg magad:

1. Légy jelen!
Mindig tudd, mi zajlik körülötted! Gyorsabban reagálhatsz, és koncentrációs készséged is fejlődik, ha állandó figyelmet szentelsz a környezetedben zajló eseményeknek. Nem ajánlott egyszerre telefonálni, a táskádban keresgélni és magassarkúban kopogni olyan környéken, amit nem ismersz vagy veszélyesnek tartasz. Ha figyeled a környezeted, felismerheted a veszélyfaktorokat és nagyobb eséllyel menekülhetsz el!

2. Rejtőzz!
Nem érdemes miniszoknyában, nyitott dekoltázzsal, gardedám nélkül hazaindulni egy-egy buli után. Ha mégis egyedül mész haza, az önvédelem leghatékonyabb eszköze, ha nem hívod fel magadra a figyelmet. Rejtőzz, "takard el" magad, kérd kölcsön egy haverod pulcsiját, ha szükséges. Egy kapucni, egy napszemüveg, a kibontott haj segíthet elkerülni a túlzott figyelmet.

3. Kiabálj, kérj segítséget!
Evidens, de érdemes gyakorolni. Te el mered kiabálni magad egy lakatlan területen vagy forgalmas utcasarkon? Mivel a legtöbben úgy reagálunk a veszélyre, hogy lefagyunk, érdemes idejekorán levetkőzni gátlásainkat, álljunk neki, és ordítsunk!

iStockPhoto
iStockPhoto


4. Védd magad!
Ha üt, védd magad! Támadás esetén a leggyakoribb reakció, hogy hátat fordítunk, vagy szemünk elé tesszük a kezünket, hogy "elbújjunk". Egyik sem szerencsés. Képzeletünkben rögzítsük, hogy az utolsó pillanatig higgadtak maradunk, szemtől szembe állunk a támadóval. Akadályozzuk meg, hogy beléphessen a személyes terünkbe, így soha ne álljunk be egy sarokba, legyen menekülési útvonalunk! Leginkább fejünket és gyomorszájunkat, illetve mellünket kell védenünk, ezt leghatékonyabban úgy tudjuk, ha X-et formálunk a kezünkkel. Ennél jobb, ha táskánkat erősen megmarkoljuk, és pajzsként magunk elé tartjuk.

5. Használd, amid van!
A táskánkban kallódó kulcs, aprópénz, ásványvíz, esernyő, parfümös üveg és mobiltelefon is fegyver. A leghatékonyabb önvédelmi eszköz, amit még a repülőgépre is felengednek a kulcsunk. Akár markunkba szorítva ütünk, akár késként szúrunk vele, az okozott sérülés és fájdalom sokszorosan intenzívebbé válik, főleg, ha nyakra, orra, szemre támadunk! Ugyanígy fegyverként használhatod, bármi akad a kezed ügyébe, legyen az egy kő vagy fadarab.

6. Ne üsd, mozgasd!
Ha támadás ér, nem érdemes ökölbe tett kézzel hadonászni és minden erőnkkel ütni az elkövetőt. A támadó legtöbbször módosult tudatállapotban van, alig érez fájdalmat. Esélyünk akkor van, ha úgy tudjuk megütni, meglökni, megrúgni, hogy kibillentsük az egyensúlyából, ezért gyenge pontjait támadjuk!

7. Ismerd a gyenge pontokat!
Mivel mindig gyengébbek vagyunk a támadónál, csak a gyenge pontjait érdemes céloznunk. Az igazi utcai harc soha nem úgy néz ki, mint a filmekben. Nem olyan elegáns, inkább gyomorforgató! Igen, a kulcsoddal, a parfümöddel vagy a műkörmöddel erődhöz mérten "be kell zúznod" a támadó orrát, szemét, "elvágni" a torkát. Ha a támadásod ilyen érzékeny pontokon éri, jó esély van, hogy elhúzódik, így megbontod az egyensúlyát. Ilyenkor folytatod a támadást, és ha férfi, a lába közé, ha nő, a gyomorszájára rúghatsz vagy üthetsz.

8. Tanulj meg esni!
Gyakorold otthon, hogyan kell! Térdelj le, két kezed hüvelyk- és mutatóujjával formálj háromszöget, tedd a szemed elé, és nézz át rajta! Karjaidat tartsd párhuzamosan a testeddel, könyökeidet húzd szét, hogy karjaid és a két könyöködet összekötő képzeletbeli vonal egyenlő szárú háromszöget formázzon! Mintha lökés érne hátulról, hajolj előre úgy, hogy az alkarodra érkezz. Az alkarod tompít, a csuklód és könyököd csak követi. Fejedet esés közben fordítsd oldalra!

9. Nyerj időt!
Mivel nem tudod legyőzni a támadódat, a célod az, hogy időt nyerj a meneküléshez. Ezt sokféleképpen elérheted, például úgy, hogy kibillented az egyensúlyából, elesik, te pedig futsz. Vannak más - elsőre triviálisnak tűnő - cselvetések is, amelyekkel szintén megmenekülhetsz: Rablótámadás esetén ilyen simán dobd el a követelt mobiltelefont, vagy a táskád mélyén vergődő aprót vágd a rabló arcába. Megzavarhatja a támadót az is, ha zajt csapsz, akár a kulcsoddal, akár egy zacskóval. A szemébe fújt parfümről nem is beszélve.

10. Ne ragaszkodj!
Egyrészről bármi, amink van, használható a harchoz, másrészről nem szabad semmihez sem annyira ragaszkodni, hogy harcoljunk érte. Sem a mobil, sem a jegygyűrű, sem a pénztárca nem érhet annyit, hogy vállaljuk érte az erőszakot. Az önvédelem elvei csak akkor alkalmazhatóak, ha az erőszak elkerülhetetlen. Menekülés közben is egyszerűen el kell dobni az akadályozó tényezőket, legyen az a legdrágább táskánk teli kinccsel, vagy a kedvenc magassarkúnk!

iStockPhoto
iStockPhoto

Ninjutsu - a nindzsák titkos tudománya

A ninjutsu egy több mint ezer évig titokban tartott harcművészet. Bujinkan irányzata új kaput nyitott a nők számára, vezetői ugyanis érzékelték a jin és jang energiák egyensúlyának szükségességét a dojókban is. A női nindzsák kiképzése nem új keletű dolog, Japánban hagyomáson létezik ez az ág. A női nindzsákra a kunoichi elnevezést használják.
A régmúlt kunoichik gésának, szolgának, jövendőmondónak álcázták magukat, és fegyvereiket is álcájukba rejtették. Leggyakrabban késekkel harcoltak, melyeket ruhaujjukban, övükben, hangszerükben rejtettek el. Fegyvertáruk ugyanakkor ennél sokkal szélesebb volt: mérgezett hajtűket, vakító porokat, zsinegeket és legyezőket is fegyverként használtak, ezeket mindig közvetlen környezetükben, karnyújtásnyira tartották. Különös jártassággal rendelkeztek a pszichológiai hadviselésben, az ellenség manupilációjában. Rendkívüli intuíciós képességeikkel könnyedén játszottak az ellenség érzelmeivel.
A bujinkanban a nők ugyanazokat a technikákat gyakorolják, mint a férfiak. A hangsúly a hatékonyságon és a ninjutsu alapelveinek elsajátításán van, mivel a nők fizikai erejükre nem támaszkodhatnak. Az erő hiánya egyben előny is lehet, a nők kénytelenek egy technikát pusztán a dinamika segítségével végrehajtani, és ez elvezet a ninjutsu lényegéhez. Azt mondják, ha erőt kell alkalmazni, az már nem ninjutsu. A ninjutsu nem az erőre, hanem az alkalmazott intelligenciára épít.


Bővebben: http://ninjutsubudapest.com/


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!




Life.hu fitneszpercek - Szerdai body art Füzessy Balázzsalhttp://www.life.hu/tested-lelked/mozgas/20101124-lifehu-fitneszpercek-szerdai-body-art-fuzessy-balazzsal.htmlAz egészséges étrend sem előzi meg az elhízást!http://www.life.hu/tested-lelked/dieta/20101115-az-egeszseges-etrend-sem-elozi-meg-az-elhizast.htmlMutasd az alakod, megmondom, mit sportolj!http://www.life.hu/tested-lelked/mozgas/20101026-mutasd-az-alakod-megmondom-mit-sportolj.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.