önismeret lélek pszichológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha folyton a múlton rágódsz, vagy önsajnálatba burkolózol, és elfogadod, hogy veled csak rossz dolgok történnek, könnyen depresszióba zuhanhatsz. Változtass eddigi hozzáállásodon, és ha pesszimista vagy, tanulj optimizmust a semmittevés helyett!

Működj magasabb energiaszinten!

A pozitív pszichológia a pszichológia egyik legfiatalabb területe. Szárnybontogatását egy magyar származású tudós, Csíkszentmihályi Mihály kutatásai segítették elő. Elmélete szerint a munkavégzés fontos eleme a FLOW (áramlat) élmény, mely hathatós védelmet nyújt az elfásulás és kiégés ellen, valamint alkotó, teremtő jelenlétet biztosít a munkát végző egyén számára.

iStockPhoto
iStockPhoto


A "tanult tehetetlenség" elméletében Martin Seligman bebizonyította, hogy bizonyos gyakorlati módszerekkel megtanulhatunk "optimistán élni", és pozitív gondolatokkal feltöltve jobban tudunk koncentrálni, tanulni, és rugalmasabban, hatékonyabban tudjuk megoldani felmerülő problémáinkat is. Az érzelmi kutatások pedig megerősítették, hogy az olyan vágyott cél, mint a kooperatív, empatikus, kitartó és kreatív működésmód mennyire függ a bennünk működő pozitív érzelmektől.
"A pozitív pszichológia összefoglaló neve a különböző kutatások nyomán létrejött irányzatnak" - mondja Kovács Piroska pszichológus. Abban segít bennünket, hogy kihozzuk magunkból a maximumot, azaz hogy eljuthassunk saját lehetőségünk, teljesítőképességünk csúcsára és tartósan így éljünk.
A pozitív pszichológia képviselői nem a betegségek gyógyítását helyezik fókuszba, hanem azt vizsgálják, hogy milyen környezeti és belső feltételek megteremtése, megőrzése mellett kerülhetjük el a pesszimizmust, a depressziót, a motivációnk elvesztését és ennek nyomán a betegségeket. Vagyis az eddig megszokottól ellentétes gondolkodási keretet kínál, ami egyszerűnek tűnő folyamat, azonban hiába dörzsölgetjük fejünket, mint Micimackó, és mondogatjuk magunknak, hogy "Gondolkozz pozitívan!" - ettől még nem lesz sajátunk ez a látásmód, ám mint minden, ez is megtanulható!

Élhetőbb életet mindenkinek!

A pozitív pszichológia megközelítése az életünkben történő kellemes, örömöt okozó dolgok kialakítására és megőrzésére irányul. Örülnünk kell az életnek, elköteleződve szeretni, egymásra figyelni, segítőkészen és felelősséget vállalva fordulni a másik felé, egyszóval: szeretetkötelékekben élni! Ehhez olyan lélekápoló erők segítenek, mint a megköszönni tudás és a megbocsátás, melyek segítségével javulhat egészségünk és megújulhat életérzésünk. Egy baráti jó szótól, az értő, figyelmes meghallgatáson át a pszichoterápiáig minden segítségünkre lehet, ami segíti a gondolkodásnak és a viselkedésnek ez irányú átalakítását és megváltoztatását. A pozitív pszichológia mindannyiunk egészséget szolgálja, kiváló lehetőség a testi-lelki-szellemi harmóniánk megteremtéséhez és megőrzéséhez. Segítségével megtanulhatjuk, hogy a legjobb befektetés, ha az egészségünkért teszünk. Lelkünk legalább akkora - ha nem nagyobb - törődést igényel, mint testünk, ezért ugyanúgy ápolni kellene, mint testünket, ám előítéleteink, hiedelmeink rendre megakadályoznak ebben.

Ne szégyelld, ha pszichológushoz jársz!

A pszichológus úgy tapasztalja, nem ritka, hogy betegei a hosszú ideje fennálló problémáiktól, melyek az életük egyre nagyobb területére rátelepednek, villámgyorsan szeretnének megszabadulni. Ám a változás beindulásához, majd az eredmények megszilárdításához idő és kemény munka szükséges. Ebben segítségül hívható a FLOW, ami a pokolra szállás gyötrelmét elviselhetővé, sőt kreatívvá teheti.
Szakértőnk úgy véli, hogy a fiatalabb korosztály szerencsére már azt gondolja, érdemes az egészségre költeni. Azonban a gondolatot nem minden esetben követik konkrét lépések, ezért a gondolat és a cselekvés összekapcsolását kell bátorítani, és eloszlatni végre a tévhitet, hogy a pszichológus igénybevétele csupán úri passzió. Fontos tudnunk, hogy ma már számtalan egészségpénztár finanszírozza ezt a tevékenységet, másrészt gondoljunk bele: mennyivel olcsóbb betegnek lenni? Számoljuk csak össze a kieső munkaidőt, a vizsgálatokra, a gyógyszerekre kiadott pénzt.

iStockPhoto
iStockPhoto

Dobd el a pesszimizmust!

Mind a családi, mind az intézményes szocializációnk a "bajra, a rossz megjavítására" irányul. Ezzel szemben az angolszász területen a "miben vagyunk jók, hogyan tudjuk erről meggyőzni a többieket" szemlélet dívik, és ezt támogatja oktatási gyakorlatuk, amit érdemes lenne nekünk is átvenni, ahelyett, hogy folyton siránkozunk, és másokra irigykedünk. Szakértőnk véleménye szerint a magyarok életminősége messze elmarad a nyugati társadalmakétól, és a lestrapáltság, a kifacsartság az embereket éppúgy jellemzi, mint az országunkat. A bizonytalanság a legmegbetegítőbb tényező a stressz mellett, és nekünk mindkettőből kijutott, ahogy a legújabb kutatások is jelzik. Az a társadalom, ahol minden örök mozgásban, bizonytalanságban van, ellene dolgozik azoknak az értékeknek, mint a család, az erkölcsi stabilitás, a házasság. A gyermekvállaláshoz nyugalom, biztonság, kiszámíthatóság, legfőképp pedig nagy adag optimista hit szükséges, ehhez a szemléletváltáshoz segíthet a pozitív pszichológia a maga eszközeivel. A pozitív hozzáállás olyan gondolkodási reláció, ahol a figyelem az egészségre, a jóllétre mint alapélményre irányul, és szerencsés esetben erre kapunk is indíttatást felnövekedésünk során. Ha mégsem, ezt is megtanulhatjuk, de a módszer mindig személy- és problémafüggő.

Ne rágódj mindenen!

Hatékony életvezetési 1x1 szakértőnk szerint, ha erősségeinkre koncentrálunk a múlton való rágódás helyett. Tanuljuk meg súlyozni a dolgokat, legyen rendszeresség életünkben, találjuk meg kis, közepes és nagy céljainkat és törekedjünk rendezett, harmonikus emberi kapcsolatokat ápolni.
Ne dédelgessük sérelmeinket vagy problémáinkat, hanem mielőbb oldjuk meg és tegyük le őket. Őrizzük meg kíváncsiságunkat! Ismerjünk meg új dolgokat, és találjunk olyan tevékenységet magunknak, melyet szívesen végzünk. Töltsünk minél több időt aktívan a szabadban. Tegyünk lépéseket, hogy minél jobban megismerhessük önmagunkat! Kerüljük a stresszhelyzeteket, tanuljunk meg relaxálni, és sajátítsuk el a "minden rosszban van valami jó" látásmódot, ami nemcsak optimista szlogenként működik, de kiváló ellenszere a depressziónak. Tudjunk a hibáinkon nevetni, így könnyebben vesszük az akadályokat, és nem zuhanunk a padlóra, ha a dolgok nem akaratunk szerint történnek. A szemléletváltás nem megy egyik pillanatról a másikra, ám apró lépésekben haladva, új pozitív élményekkel gazdagodva elérhetünk egy harmonikusabb életet.


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.