Pánikbetegség: civilizációs mítosz vagy valóság?

hipnózis lélek kineziológia pánikbetegség pszichológia pánik gyógymód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Moziban ülsz, sétálsz az utcán, vagy a barátaiddal szórakozol, és egyszer csak azt veszed észre, hogy iszonyatosan ver a szíved, levegő után kapkodsz, és azt hiszed, most jött el a végzet? A jelenséget úgy hívják: bepánikoltál!

Tipp: Havi horoszkóp februárra



iStockphoto
iStockphoto


A bűnös stressz

Az örökös feszültség, az állandó idegeskedés a mai rohanó élet sajnálatos hozadéka, és szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki már legalább egyszer átélt pánikrohamot. Ha szaporábban ver a szíved, remegést, izzadást, légszomjat, fulladást, hányingert érzel, halálfélelem gyötör, vagy az ájulás kerülget, nem jelenti feltétlenül azt, hogy pánikbeteg vagy.
Ha azonban e tünetek közül legalább négy egy hónapon belül többször is jelentkezik, feltétlenül orvoshoz kell fordulnod. Ám az, hogy a gyógyuláshoz milyen módszert választasz, vagy miben hiszel, csak tőled függ, mert nincs általános recept. De a gyógyulást akarnod kell!

Elutasító környezet

A társadalom sajnos még mindig negatívan viszonyul a pánikbetegséghez és annak létezéséhez. A lelki nyomást, a félelmeket tovább erősítheti, ha barátaid, családtagjaid tüneteidet csupán egy múló hisztinek értékelik. Ha titkolod a problémákat, újabb lavinát indítasz, és a betegség úgy uralkodik el rajtad, hogy szinte észre sem veszed. Ezért is nagyon fontos, hogy szeretteid támogassanak és melléd álljanak a krízisben, hisz "kibeszélés", segítő kezek nélkül nem biztos, hogy képes leszel egyedül kikászálódni a gödörből.

Life-tipp: Ne gondold, hogy csak akkor kerülhetsz ilyen helyzetbe, ha eluralkodik rajtad a stressz. Sok esetben a pánikroham akkor jelentkezik, amikor megnyugszik a test és a lélek, egyfajta válaszreakcióként az előzményekre.

Félelem a félelemtől





iStockphoto
iStockphoto

pszichológus

Az alábbi gyógyulástörténetek szereplőiben szinte azonos folyamat zajlott le belülről, majd a különféle alternatív gyógymódokkal több önmegfigyelésre terelődött a figyelem, amit az amúgy is gyors, pörgős világban sokszor elfelejtünk. Ezek természetes velejárója az átértékelés (kognitív átstrukturálás), mely nélkül a szorongásos panaszokat nem lehet legyőzni.

Biztonsági játékos

Zsófi


iStockphoto
iStockphoto

Pirulaellenes

"A szokásos bevásárlásra indultam és minden rendben volt, amikor arra lettem figyelmes, hogy rengetegen vannak az áruházban és nincs elég hely" - emlékszik vissza Kata pánikbetegségének első mozzanataira. "Az idő múlásával odáig fajult a dolog, hogy pusztán a gondolattól is rosszul lettem, ha tudtam, olyan helyre kellene mennem, ahol tömeg van. A barátnőim figyelmeztettek, hogy keressek fel szakembert, de nem akartam sem orvost, sem gyógyszert. Ismerősöm a kineziológiát ajánlotta - ami neki is segített -, és végre komolyan vették a problémámat. A terápián különböző élmények pozitív elképzelése, testterületek masszírozása, speciális gyakorlatok, sőt házi feladat is volt. A kineziológus feltárta életem fontos és kisebb jelentőségű eseményeit, azok megértését más látószögbe helyezte, így sok mindenre rávilágított. A szükségtelen félelem lassan kikopott belőlem, újra eljártam emberek közé és a kezelések hatására közvetlenebb, kiegyensúlyozottabb lettem. Meggyógyultam."

Meditatív lélek

"A pánikbetegség első tünetei kislányom halála után jelentkeztek" - kezdi kálváriáját Anita. "Éjszakánként verítékben fürödve ébredtem, és nem tudtam, mitől kalapál a szívem, miért nem kapok levegőt. Először testi betegségekre gondoltam, ám később kiderült, nincs szervi bajom, ám a tünetek rendszeressé váltak és pokollá tették az életemet. Amikor rosszul lettem egy nyilvános helyen, már az utcára sem mertem kimenni, végül a munkahelyen is csődöt mondtam, a párkapcsolatom pedig tönkrement. A barátnőm javaslatára fordultam egy természetgyógyászhoz. A gyógyulásom teljes életmódváltással járó folyamat volt: áttértem egészségesebb, rendszeresebb táplálkozásra, gyógynövényteákat ittam és többet mozogtam. Időközben elkezdtem egy jógatanfolyamot és meditációt, így leltem a belső békémre. Nem állítom, hogy most teljesen tünetmentes vagyok, ám félelmeim nem torkolnak pánikrohamokba és tudom kontrollálni a reakcióimat."

A hipnózis híve

"Épp a gép előtt ültem, amikor szólt a főnököm, hogy menjek be a tárgyalóba" - meséli pánikbetegségét Zoli. "A főnök felvázolta a cég jövőképét és közölte, újabb létszámleépítés várható, ahol én is szóba kerültem. A metrón már kalapált a szívem, ömlött rólam az izzadság, és hányinger kerülgetett. A következő megállónál - őrült módjára - kirohantam a kocsiból, fel a levegőre. Aznap semmit sem aludtam, majd másnap reggel újra jött a roham. Az elkövetkező hetek a félelemről szóltak, és egyfolytában rettegtem valamitől. Párom kétségbeesett kérésére felkerestem egy hipnoterapeutát, aki kemény, hosszú munkával segített, hogy megtaláljam a belső erőforrásaimat, és segítségével végleg száműztem a félelmet. Azóta rendszeresen meditálok, többet törődök önmagammal, és olyan dolgokat csinálok, melyek örömet adnak. Megváltozott a tudatállapotom, sikerült feldolgoznom a negatív élményeket és már nem félek."

A depresszió országa vagyunk - Nézd meg videónkat!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=FHBYUc3zZi7HHjr2


L!FE Magazin - Minden nap 18 órakor a LifeNetwork televízió műsorán!



Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.