A legfurcsább fóbia: Amikor a hányás tart rettegésben

hányás emetofóbia lélek lelki betegség félelem fóbia rosszullét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kerülsz minden olyan szituációt, ami öklendezéssel járhat, és a gondolattól is rosszul vagy, ha összegörnyedve látod magad a fürdőszobában? Esetleg a terhességtől rettegsz, vagy félsz attól, ha valaki hányni kezd melletted? A bizarr jelenség neve: emetofóbia, ami nem csupán az orvosi szótárban létezik. 

Pókok, hidak, mennydörgés

"A félelem és a fóbia közötti lényeges különbség, hogy míg előbbi a szervezet természetes védekező reakciója egy adott élethelyzetre, a fóbia olyan intenzív, extrém, irracionális félelmet jelent, mely spontán, kiváltó okok nélkül, konkrét és jól meghatározott dolgokra irányul" - mondja dr. Németh Attila, a Semmelweis Egyetem Pszichiátria és Pszichoterápiás Klinika docense. A fóbiák kialakulásában számos tényező játszhat szerepet (genetikai, öröklött hajlamok stb.), és bármikor kialakulhat egy szituációra, személyre, természeti jelenségre, tárgyra vagy állatra.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


A fóbiák három csoportba sorolhatók: az agorafóbiás személy retteg a nyílt vagy zárt terektől, legyen szó liftről, plázákról vagy tömegközlekedési eszközökről.
A szociális fóbiában szenvedőnél nagymértékű szorongást vált ki, ha mások előtt kell megszólalnia, de extrém szorongást él át azzal kapcsolatban is, ha akár 3 ember előtt kell szerepelnie. Az illetőnél a fizikai tünetek (elvörösödés, dadogás) mellett megjelennek vegetatív jellegűek is (fulladás, légszomj, verejtékezés), és legtöbbször elmenekül az adott szituációból.
A harmadik csoportba az ún. speciális fóbiák tartoznak, melyeknél a beteg mindig valamilyen meghatározott dologtól fél (például kígyó, sötétség, injekciós tű, hullámok), és sokszor maga a gondolat is pánikreakciókat eredményez.
Valamennyi fóbiában közös, hogy a túlzott mértékű szorongás olyan helyzetekben jön elő, ahonnan a beteg nehezen menekül, nem lát kiutat, és rosszul lesz. Fontos tudnunk azonban, hogy ezek a pszichológiai tünetek csak bizonyos határon túl tekinthetők kórosnak - mondja szakértőnk.

Life-tipp: Ha nem nézel szembe a múlt árnyékaival, vagy nem kezelteted időben magad, tönkreteheted a környezetedet és rémálommá válhat az életed.

Az emetofóbia is legyőzhető


A hányástól való rettegés kóros megnyilvánulása különösen a nőket érinti, ám az irracionális félelmek önmagukban nem, csak a kiváltó okokkal együtt értelmezhetők, kezelhetők. Az emetofób tipikus jellemzője az önbizalomhiány, a betegség titkolása, a szégyenérzet, a fokozott érzékenység és a szorongásra való hajlam.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



"Általánosságban elmondható - fűzi hozzá dr. Németh Attila -, hogy többnyire egy negatív kulcsélmény hatására rögzül az illető hányástól való rettegése, és ezt követően a már minden közelítően hasonló helyzetben fellép a szorongás. Sok esetben az emetofób személy családjában is van, aki valamilyen szorongásos zavarban szenved. A fóbia elhatalmasodása során a beteg élettere beszűkül, és egy idő után kerülni fog minden olyan helyzetet, ahol félelme tárgyával szembesülhet. Noha a beteg pontosan felismeri és tudja, hogy félelme alaptalan, mégis képtelen legyűrni önmagában a rossz érzést."




Life-tipp: A gyógyulás mindig egyénfüggő, és csak fokozatos munkával érhető el hosszú távú siker. Dr. Németh Attila véleménye szerint az emetofóbiás környezete többnyire nem hajlandó elfogadni a betegség tényét, vagy nem érti, hogy az illető miért szorong a hányástól. Ha a család támogató, elfogadó magatartása hiányzik, a szakember jelenti az egyedüli segítséget.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


Emetofóbiában szenvedő betegek mesélik, hogyan gyógyultak meg:

Kata:

Ákos: "Kiskoromban a szőnyegre hánytam, emiatt anyám úgy elvert, hogy azt soha nem felejtem el. Pontosan nem emlékszem, mikor kezdődött a hányás-mizériám, de arra igen, hogy később attól is remegtem, ha valaki más lett rosszul mellettem. Barátnőm javaslatára felkerestem egy szakembert, aki a szorongásaim csökkentésére tablettákat írt fel. A gyógyírt végül a pszichodrámában találtam meg, a csoportmunka során rádöbbentem, hogy a konfliktusaim hátterében gyermekkori traumák állnak. Mostanában rendszeresen meditálok, a félelmek csak elvétve jelentkeznek."

Tamara: "Tudom, hogy a hányás teljesen természetes dolog, mégis rettegek mindentől, ami ezzel kapcsolatos. A párom szeretne kisbabát, de én iszonyúan félek a terhességtől, és attól, hogy hányni fogok közben. A legtöbb szakember nem vállalta a kezelésemet, csak széttárták a kezüket, hogy ők ilyen esettel még nem találkoztak. Betegségem leküzdésére igyekszem megtalálni azokat, akik hasonló problémákkal küzdenek, addig pedig marad a remény, hogy a párkapcsolatom túléli mindezt."

Tudod, mi az a niktófóbia? - Videónkból kiderül!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=vUMfIlRVlgAALLZk

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


A pajzán harmadik - Vibrátorfóbia pasiszemmelhttp://www.life.hu/szeress/szex/20110128-vibrator-igy-hasznaljak-a-szexualis-segedeszkozoket-a-nok.html10 elképesztően furcsa fóbiahttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101002-10-hihetetlen-fobia.html5 biztos jel, hogy szorongásos zavarban szenvedszhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110222-pszichologia-a-szorongasos-zavar-jelei.htmlTéged is veszélyeztet a depresszió?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110221-hetkoznapi-dolgok-amik-a-depresszio-kialakulasahoz-vezetnek.htmlAmikor a nagyi üzen - Holtak, akik visszatérnekhttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20110215-igazsag-vagy-amitas-mit-tud-egy-lato.htmlItt élheted túl a 2012-es világvégét!http://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20110215-franciaorszag-bugarach-itt-elhetjuk-tul-a-vilagveget.htmlMikor születtél? Ilyen kutya illik hozzád!http://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20110215-csillagjegyd-elarulja-milyen-kutya-illik-hozzad.html4 változás a testünkön, amitől totál kiakadunk!http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110211-testunk-valtozasaira-a-lelek-is-reagal.html





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.