betegség magány magasvérnyomás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Senki sem szeret magányos lenni, és - ha nem is hinnéd - valóban bele lehet betegedni ebbe az érzésbe, ráadásul nemcsak pszichés, hanem fizikai értelemben is.

Thinkstock
Thinkstock

A magányosság bármikor lecsaphat ránk, és nem csupán egy fájdalmas érzés formájában, hanem akár az egészségünkre is ártalmas lehet, hiszen számos betegség kockázatát megnöveli. Már az is bajt okozhat, ha például rosszabbul alszol, mivel emiatt napközben majd kevésbé leszel képes megküzdeni a stresszes helyzetekkel, aminek hatására megemelkedhet a vérnyomásod. De ez csak a kezdet, ha hosszabb távon fennmarad ez az állapot, az immunrendszered szép lassan legyengül, és kevésbé leszel védett a betegségekkel szemben. Sőt, gyulladások is kialakulhatnak szerte a szervezetedben, vagy akár elmeszesedhetnek az ereid is.
A kutatók ugyan még nem tudják, hogy a magány pontosan hogyan vált ki betegségeket, de abban biztosak, hogy fokozza a súlyosságukat. Persze amíg fiatal vagy, ezek a káros hatások kevésbé jelentkeznek, azonban az idő előrehaladtával már nem árt odafigyelni rájuk.

Te tudod élvezni a magányt?





Thinkstock
Thinkstock

Válogasd meg a barátaidat!

Bizony minden szerelmi és még a baráti kapcsolatban is vannak intő jelek, amelyekre már jobb odafigyelni az elején. Ha úgy érzed, a jövőben nem számíthatsz majd az újdonsült ismerőseidre, ne nyomd el ezt a megérzést, lépj tovább.

Legyél pozitív!

A magányos emberek gyakran hajlamosak borúsan látni a dolgokat, ezért már eleve gyakrabban számíthatnak elutasításra. Ez egy ördögi kör, amit úgynevezett szociális kognitív terápiával szoktak kezelni, amiből megtudhatod, hogyan látnak mások.


Gazdag Enikő pszichológus véleménye:
A magány nem azonos az egyedülléttel. Sok ember képes arra, hogy az egyedüllétet pozitívan töltse el, sok olyan dologra tud időt szakítani, amit csak így lehet kivitelezni, pl. egy új tanfolyam elkezdése, sportolás, egy jó könyv elolvasása.
Kellő önismereti munkával az előnyünkre fordíthatjuk az egyedüllétet, amíg nem találjuk meg a párunkat, hasznos dolgokra is lehet tudatosan időt fordítani, ezáltal gazdagodhat a személyiségünk.
Fontos erőforrások lehetnek a barátok, akikkel közös programokat tudunk szervezni, a gondjainkat megbeszélni és erőt meríteni a a kapcsolatból.
A magány akkor lehet negatív hatással a személyiségünkre, ha negatívan értékeljük azt, sajnáljuk magunkat, magunkba fordulunk, és bezárkózunk. Érdemes az egyedüllétben a pozitív lehetőségeket meglátni.


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.