átverés pszichológia hiszékenység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hiszékenység, hogy bizonyos dolgokat készpénznek veszünk és kritika nélkül fogadunk el, meghatározó vonása az emberi természetnek. Talán azért, mert bizalom nélkül nem megy... vagy mert szívesen halljuk azt, amit hallani szeretnénk, vagy mert az utolsó szalmaszálba is belekapaszkodunk és az utolsó pillanatig elhisszük, amit mond vagy ígér az a másik. De hol van a határ bizalom és hiszékenység között? 

Szívesen hisszük azt is, hogy a tudás és a tájékozottság megfelelő vértezet az átverésekkel szemben, de a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy ez mégsem igaz, hiszen diplomás, az életben kifejezetten jól működő emberek is becsaphatóak egy jól megrajzolt, felépített hazugsággal. Némi védelmet azért adhat a tudás, így például nem feltétlenül fogja elhinni egy, a szervezete működését jól ismerő ember a legújabb csodaszernek kikiáltott fogyókúrás bogyó vagy módszer varázslatos hatását, vagy mégis? Mert annyira szeretné már szépnek látni magát?

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Egy biztos, a kereskedelem jól ismeri azt a pontot, amin keresztül a vásárló megfogható: és ez pedig az elérhetetlen tárgyak utáni vágyódás. Lehet ez szupergyors fogyás, vagy babasimaságú arcbőr, dús haj, vagy elképesztő potencia a férfiak számára... A vágy nyomán keletkező impulzus, az azonnali vásárlás igénye egy ésszerűbben gondolkodó ember számára mulatságos lehet, de a legtöbb esetben veszélytelen a dolog. Ami pedig a legfontosabb: nem okoz fájdalmat, ha szembesülünk azzal, hogy ismét bedőltünk valamilyen terméknek, és elmaradt a kívánt változás. Ráadásul a hiszékenység általános, nem személyre szabott az "átverés", és így nem is borzolja fel a kedélyeket, legfeljebb kínos a szembesülés a kudarccal.

Téged átvertek már csúnyán?



A nők hiszékenyebbek?

Egy internetes felmérés azt bizonyítja, hogy igen, ám kifejezetten csak azokon a területeken, amelyek az érzelmeiken keresztül fogják meg a nőket.
A gyengébb nem könnyebben lépre megy a feljebb is említett szépséggel vagy külalakkal kapcsolatos termékekkel kapcsolatban, illetve akkor, ha szociális vagy női, anyai ösztöneiket célozza a tudatos átverés. A nem megfelelő célra felhasznált adományok jelentős részét nőktől tudják kicsalni, mert a segítségkérés nyomán felcsapó érzelmek miatt, a körülmények mérlegelése nélkül nyitják ki a pénztárcáikat, és nem tesznek fel kérdéseket.

Rózsa, 34 éves könyvelő
"Számokkal, pénzzel bánok, és úgy általában realista vagyok, röhejes, hogy így átverhettek, de amikor az utcán odajött hozzám az a lány, egy angyali szépségű kislány fotójával, aki szomorú szemmel mosolygott a képen, hát elszorult a szívem. A lány azt mondta, szívműtétre kell a pénz, és rám bízza, mennyit adok. Megmondta az alapítvány nevét is, amelynek gyűjt (köztük a fotón szereplő gyereknek is). Nem volt nálam sok pénz, talán kétezer forint, de azt gondolkodás nélkül odaadtam, miközben éreztem, hogy nem stimmel a dolog. Hazáig morfondíroztam, majd otthon rákerestem az alapítványra. Mondanom sem kell, hogy az említett alapítvány nem létezik."

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

A szerelem hálójában

A szerelem ígéretével és a gyengédség álcája mögé bújva azonban mindkét nem egyformán becsapható. Hiszen azt, hogy szerethetőek vagyunk, mindannyian szeretjük elhinni. Mi több, hiszékenységünk nem ismer határokat, ha szenvedélyről van szó.

Sára, 41 éves, könyvkötő
"Már három éve egyedül voltam, amikor Péter leszólított egy boltban. Néha akadt egy-egy rövid kaland, de semmi komoly. És Péter annyira kedves volt. Szemlátomást izgult, alig tudott megszólítani. Tetszett a félénksége és egyszerűen éreztem, mennyire tetszem neki én is. Beültünk egy kávézóba, végigdumáltuk a délutánt, aztán hazamentünk. Természetesen hozzám. Fergetegeset szeretkeztünk. Valamikor éjfél felé azt mondta, neki nagy kedve lenne inni még egy kis pezsgőt, de látta, hogy elfogyott, leugrik a legközelebbi boltba és hoz egyet. És hogy nagy baj lenne-e, ha az én kocsimmal szaladna el. Mosolyogva dobtam oda neki a kocsi kulcsait. Nos, se Pétert, se az autómat nem láttam többet... és annyira szégyelltem a dolgot, hogy ilyen könnyen rászedhető vagyok, hogy egy hétig a rendőrségre se mertem elmenni."

Nándor, 43 éves, kereskedő
"Nekem sokáig fel sem tűnt a dolog, hiszen fülig szerelmes voltam Évába. Eszembe se jutott ellenőrizgetni, hogy amíg én dolgozom, merre jár, mit csinál. Nem éltünk együtt, de hetente többször találkoztunk. Happy volt minden: mozi, színház, éjszakai mulatságok... és kétszer utaztunk is. Persze külföldre, oda, ahova ő akart, és rendszeresen vásároltam is neki, mert ő mindig bajban volt. Számolatlanul költhetett a boltjaimban és máshol is. Aztán egy nap egy barátom szólt, hogy mintha Évát látta volna a Duna-parton egy másik pasival. Először tagadott, de aztán kiderült, hogy valóban nem én vagyok az egyetlen. De nem is a második. Éva ugyanis 'életforma szerint' ismerkedett meg tehetős pasikkal és húzta le őket. Úgy, mint engem is..."

A gazdagság ígérete

Szinte nincs is ember, aki ne szeretne hirtelen sok pénzhez jutni, minőségibb, gondtalanabb életet élni, és ha hirtelen felcsillan a remény, kevés ember mond nemet, mondjuk egy remeknek tűnő befektetésre, vagy a nagy nyereség reményében teszi kockára az addig nehezen megszerzett házát, vagyonát. Néha nem ennyire sok az, amit kockáztatnak, de mégis, az átlagember lehetőségeihez képest sok lehet, akár egy, a piramisjáték elvén alapuló kereskedelmi láncba való beszállás is.

Átokűzés, rontáslevétel

Alig néhány hete röppent fel a hír, hogy egy vidéki kisvárosban élő kereskedőcsaládtól kicsaltak egy meglehetősen nagy összeget. A csalók azt ígérték "tisztára mossák" a pénzt és az aranyékszereket, mert hogy szemlátomást rontás van rajtuk. Természetesen az értékek átvétele után nyoma veszett a csalóknak, ám ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen számtalan történet akad még, amely spirituális énünkre gyakorol hatást:

Andrea, 39 éves, fodrász
"Én a válásom után fordultam egy jósnőhöz, aki hetente visszarendelt magához és újabb és újabb elemekkel szolgált a további sorsomat illetően. Persze nem ingyen. A jóslatok minden esetben pozitív jövőt ígértek: pénzes pasi, szép autó, nagy szerelem, de mégsem akart semmi teljesülni a dologból. Akkor azt mondta, úgy nem lehet segíteni rajtam, ha nem hiszek a jövőben, és hogy alapvetően bennem van a hiba. Túl görcsös vagyok. Akarnok és hisztis. Felháborodtam és visszakértem a pénzt. Megfenyegetett, én meg, bár (már) nem hittem neki, jobbnak láttam csendben maradni... ki tudja... lehet a rossz beteljesül."

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

A gyógyulás ára

Nincs az a pénz, amit ki ne fizetnénk, ha beteg családtagról van szó, ha a remény feltámad, ha azt hisszük, az új ember, az új módszer eredményes lesz:

Levente, 29 éves
"A kisfiam egy ritka genetikai betegséggel jött a világra, és emiatt, hogy meg ne fulladjon, naponta kell a tüdejét tisztítani. Annyi, de annyi mindent kipróbáltunk már, és Beán, a feleségemen láttam, hogy az ereje végén jár. Akkor szólt egy ismerős, hogy látott egy hirdetést: kézrátétellel gyógyít az illető, próbáljuk meg. Kértünk kölcsön pénzt a szüleimtől és elutaztunk abba a városba, ahol a 'csodadoktor' rendel. Tíz percig sem tartott a kezelés, és meglepetést okozok, ha azt mondom, hogy semmit nem használt? Cserébe aznap majdnem megfulladt a kicsi, hiszen kibillentettük a napi kezelés ritmusából. Húszezer forintba került a remény elvesztése, és majdnem a gyerek életébe."

Gazdag Enikő, a Life.hu pszichológus szakértőjének véleménye:
"A kézrátéttel gyógyító csodadoktorok sikerére már találtak a pszichológusok különböző magyarázatokat. A 'terápiás érintés' (=gyógyító simogatás: ha elesik a gyerek, megsimogatjuk a sebét, és elmúlik a fájdalom) placebo hatást indít be a szervezetben, melynek következtében a test öngyógyító mechanizmusa működésbe lép, hormonok szabadulnak fel (pl. endorfin), amelyek elősegítik a gyógyulást. Ez lehet a tudományos magyarázat különböző természetgyógyászati, alternatív módszerekre, amelyek akár hatékonyan is működhetnek. Másrészt az egyének életében jelentős szerepet játszik az, hogy milyen fokú 'hiszékenységet' hoz otthonról, tehát a szülei mennyire voltak naivak, esetleg mennyire hagyatkoztak akár időnként a 'hatodik érzékükre'. Akik ún. racionális hátteret kaptak, kevésbé hajlamosak egyéb spirituális módszerekben hinni, mint akik esetleg erősen vallásosak, stb.
Továbbá lehet bizonyos kapcsolat az intuíció mint személyiségvonás-dimenzió és a 'hiszékenység' között. Az intuíció mint tulajdonság a skála egyik végpontján helyezkedik el, míg a másikon a a tapasztalat (Jung). Az intuitív típus a 'hatodik érzékével' történő jelekben, érzésekben hisz, míg a másik típus a tapasztalataiban, azok által ismeri meg a világot. A skála 2 végpontja között bárhol elhelyezkedhetünk, és minél intuitívabbak vagyunk, annál inkább hajlamosabbak lehetünk megérzéseinkre támaszkodni, és ezek nem minden esetben 'súghatnak' jót.
A legjobb megoldás lehet az, ha a döntés előtt mérlegeljük azt, hogy mit teszünk kockára, és mennyi 'racionalitása' van annak, ami alapján elhatároztuk magunkat."

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Miért akarnak a nők nagyobb melleket?http://www.life.hu/tested-lelked/20110411-mi-all-a-mellnagyobbito-mutetek-hattereben.htmlTeszteld magad! Milyen barát vagy?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110408-szemelyisegteszt-milyen-barat-vagy.htmlSokszor fáj a fejed? A fogaid is okozhatják!http://www.life.hu/tested-lelked/20110408-fogaink-miatt-is-fajhat-a-fejunk.htmlSegítség! Egyre korábban őszülünk!http://www.life.hu/tested-lelked/20110404-oszulnek-a-fiatal-nok.htmlVerekedés helyett: női módszerekkel küzdenek a férfiakhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110404-uvoltes-helyett-szocialisan-agressziv-ferfiak.htmlTeszteld magad: Mennyire kerít hatalmába a bűntudat?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110331-teszt-buntudatos-szemelyiseg-vagy.htmlA nevünk befolyásol minket a döntéseinkben?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110329-a-nevunk-befolyasol-minket-a-donteseinkben.htmlÍgy fogyókúráztak nagyanyáinkhttp://www.life.hu/tested-lelked/dieta/20110311-igy-fogyokuraztak-nagyanyaink.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.