önismeret lélek mozdulat testbeszéd
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szavak nélküli beszéd sokkal árulkodóbb, mint gondolnád. Biztosan te is tudod, hogy mennyi mindent elmondasz magadról a mimikáddal, a gesztusaiddal vagy a testtartásoddal. És ugyanígy te is rengeteg dolgot megtudhatsz a beszélgetőpartneredről ezek alapján.

Thinkstock
Thinkstock

A lélek tükre

A szem a lélek tükre, tartja a mondás, de a testbeszéded is legalább annyira árulkodó lehet, mint a tekinteted. A tartásod, a mozdulataid akarva-akaratlanul közvetítik a belsődben dúló viharokat vagy az éppen tomboló örömöt. A testbeszéded másodpercről másodpercre megmutatja, hogy éppen mi zajlik benned. Tudományosan kifejezve: az érzelmekért felelős agyterület folyamatosan jelzéseket küld a testednek, ez pedig kiül az arcodra és befolyásolja a tartásodat. Például, ha beszédbe elegyedsz egy neked tetsző pasival, az agyad pozitív ingereket közvetít, hiszen ez egy kellemes élmény, te pedig mosolyogsz, és csábító pózba vágod magadat - ráadásul mindezt teljesen tudattalanul. A testbeszéd különösen fontos az első benyomásnál, hiszen az első blikkre kialakított képet nem könnyű átrajzolni...

Tipp! Különleges portrék hollywoodi sztárokról! Kattints a galériáért!



Mint a tükörképek

Érdekes jelenséget figyeltek meg a kutatók: ha valaki szimpatikus, a tükörképeként fogsz viselkedni. Két egymáshoz nagyon közelálló vagy egymáshoz vonzódó ember (szerelmesek, barátok vagy családtagok) egymáshoz igazítják a testbeszédüket. Mintha tükörképek lennének! Ugyanez játszódik le a flörtölők között is. Képzeld el vagy emlékezz vissza, hogy amikor egy sármos pasival kerültél szembe, akaratlanul is utánoztad őt, úgy ültél, mint ő, előredőltél, mint ő, mosolyogtál, ha ő is, mélyen a szemébe néztél, ha ő is a tiédbe, ittál egy kortyot, ha ő is. A véletlennek tűnő, röpke érintések is a közeledést, a vonzalmat és a szimpátiát tükrözik. Akaratlanul úgy gondoljuk, ha tükörképként lemásoljuk a partnerünket, vonzóbbnak és kedvesebbnek lát minket.

Thinkstock
Thinkstock

Nem tetszhet mindenki...

Persze azt sem tagadhatod le, ha valaki egyáltalán nem szimpatikus neked, hiszen negatívvá válik a mimikád és a gesztusaid. A kézfogásod túl erős vagy túl gyenge lesz, ezzel kifejezve, hogy határozottabb, erősebb vagy, mint a másik. Az erőtlen parolával pedig azt sugallod, hogy ehhez az egész találkozáshoz semmi kedved. Automatikusan felveszed a távolságtartó, védekező pózt. Például nem állsz szembe a kellemetlen beszélgetőpartnerrel, hanem kicsit oldalt, ezzel is tartva a távolságot, és a vállad felett veted oda a mondanivalódat. Ehhez "levegőnek nézlek" tekintet tartozik, nem mosolyogsz, vagy ha mégis, láthatóan muszájból, erőltetetten.

A testbeszéd irányítható!

Nem csalás, nem ámítás, működik! Tudd, hogy a testbeszédedet tudatosan irányíthatod. Ha jól használod a mimikádat, a gesztusaidat, szimpátiát ébreszthetsz a partneredben - egy állásinterjún vagy randevún -, de ehhez uralkodnod kell az érzelmeiden és a gondolataidon. Gondolj arra, hogy gyakran választasz könyvet is a borítója alapján. Kellemes benyomást keltesz, ha tudatosan határozottan viselkedsz, ha süt rólad a magabiztosság. Megfelelő fellépéssel nem is számít, amit mondasz. A verbális és nonverbális kommunikáció szinte egyenértékű, az érdektelen, semleges mondanivalódat is könnyebben eladhatod, ha szimpátiát váltasz ki. De! Ha nem elég "mutatós" a testbeszéded, a legérdekesebb közlendő sem arat sikert. Bevetheted a tükörtechnikát is, de ne majmold a beszélgetőpartneredet, mert az kimondottan rossz benyomást kelt.

Thinkstock
Thinkstock

Láttasd magadat határozottabbnak!

A magabiztos emberek könnyebben boldogulnak a mindennapi életben, sőt, népszerűbbek is. Ennek ellenére ne erőszakold meg magadat határozottság ügyben, ne akarj egyik napról a másikra nyusziból oroszlánná válni! Haladj inkább kis lépésekben, apránként sajátítsd el a magabiztosság jellemzőit. Például lesd el műsorvezetők, politikusok, színészek gesztusait, arcjátékát, és gyakorold addig a tükör előtt, amíg nem megy. Figyelj arra is, hogy ezt addig próbálgasd, amíg természetessé nem válik a számodra. Ha pedig már jól megy, alkalmazd!

...egy bizonyos határig

Természetesen a tudatosan alakított testbeszédnek is megvannak a hátrányai. Ha mindig ugyanazt a képet mutatod magadról, a begyakorolt testtartás, mimika és gesztusok elnyomják az érzéseid által kiváltott természetes mozdulatokat. Például indokolt helyzetben nem tudod majd kimutatni az érzelmeidet, nem tudsz sem örömöt, sem sajnálkozást kifejezni, sem együttérzést tanúsítani. Ez pedig mások szemében pontosan olyan ellenérzéseket válthat ki, mint a túlzott érzelgősség vagy bizonytalanság. Így a rólad kialakított első benyomás is téves lehet, azon pedig nagyon nehéz változtatni.

Tipp! Erotikus naptár a villalakókról! Kattints a képgalériáért! (18+)



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.