fashion week idegkárosodás farmer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerikai orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy a széles körben nagy népszerűségnek örvendő csőfarmerek akár érzőideg-károsodást is okozhatnak viselőik combjában.

A szaknyelvben meralgia paresthetica néven ismert jelenség lényegében a combon jelentkező égő, bizsergető, zsibbadó érzést jelenti, amelynek fő okozója a túl szoros farmer viselése, ami magas sarkúval párosítva még tovább fokozhatja a problémákat.

Thinkstock
Thinkstock

Dr. Karen Boyle, a Greater Baltimore Orvosi Központ munkatársa is egyre több ilyen esettel találkozik, noha a jelenség nem új keletű. A panaszosok többsége túlsúlyos hölgy, akik az elmúlt hat-nyolc hónap során rendszeresen viseltek szűk farmert. Valamennyien a combjukban tapasztalt égő, bizsergő érzésről számoltak be, ám a tünetek a ruhadarab viselésének beszüntetése után néhány héttel elmúltak.

Dr. Boyle azt tanácsolja a megrögzött divatkövetőknek, hogy csőnadrágjukat cseréljék le farmer anyagú leggingsre, azaz jeggingsre, vagy legalább olyan farmerra, amelynek anyagában lycra is található, ezért rugalmasabb és kevésbé szoros. A szakember szerint aki folyamatosan visel szűk farmert, akár tartós idegkárosodást is szerezhet.

A csőfarmer okozta veszélyekre nem most hívták fel először az emberek figyelmét, korábban már sokat foglalkoztak azzal, hogy férfiak esetében ez a divatos darab akár nemzőképtelenséget is okozhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.