hajápolás hajfesték haj szépség fodrász
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csodás hajkoronát szeretnél, de mégis töredezett és fénytelen a hajad? Most sorra vesszük, mi árt a legjobban a hajadnak.  
A haj anatómiája

Egy hajszálban több rost található, mint egy szál gyapjúban - állítják a kutatók. Minden hajszál három rétegből áll: a belső rostok alkotják a medulát (hajmag), amit egy kéreg vesz körül, majd következik a külső védőréteg, a kutikula. A külső réteg védi a belső érzékeny réteget a károsodástól. Minden szál 6,35 milimétert nő havonta. Egy hajszál akár hat évig is nőhet, azonban van, akinél csak 2 évig tart ez a növekedési ciklus. Ez utóbbitól függ, hogy kinek milyen hosszúra tud megnőni a haja. A haj vastagsága a hajtüszők méretétől függ: ha a tüsző vékony, a hajad is vékonyszálú. Ha a kutikula sérül, a haj fénytelen és száraz lesz, mivel a belső rész védtelen a károsodással szemben.

Istockphoto
Istockphoto


1. Szőkítés

A szőkítő vegyi anyagai behatolnak a kutikulán keresztül a haj belsejébe, és eltávolítják a természetes pigmenteket. Ezzel gyakorlatilag megváltoztatod a hajad struktúráját, és sokkal érzékenyebb lesz.

2. Dauer

Lényegtelen, hogy a tartós göndörítést vagy éppen az egyenesítést választod, a dauer mindenképpen nagyon káros. Gyakorlatilag széttöri a hajszálak belső szerkezeti kötését, majd újraformázza azt. A szőkítéshez hasonlóan fénytelen és száraz lesz a hajad, ráadásul a színe is kifakul, ha gyakran ismételed.

Istockphoto
Istockphoto



3. Melír és festés

A melír és festés nem olyan károsak, mint a szőkítés, de azért ezek sem következménymentesek. A hajadat ugyanúgy fakóvá és fénytelenné tehetik, főleg, ha az vékonyszálú.

4. Hajszárítás és vasalás

Hő hatására ideiglenesen megváltoznak a hidrogénkötések a hajadban. A gyakori hajvasalás ezért töredezetté teheti a hajvégeket.

5. Lófarok és fonás

Ha gyakran kötöd össze a hajad, vagy fonod be, ráadásul szorosan, akkor könnyen eltörhetnek a hajszálaid.

Istockphoto
Istockphoto


6. Fésülködés

Szerinted is százszor kell átfésülnöd a hajad ahhoz, hogy szép fényes és sima legyen? Gondold újra! Ugyanúgy, mint amikor túl sokat és erősen dörzsölve mosod a fogad, a hajad is károsodhat az intenzív fésülködéstől. Az sem mindegy, hogy milyen fésűt vagy kefét használsz, megéri egy jobb minőségűt beruháznod - még ha drága is -, hiszen kevésbé sérül tőle a hajad.

7. Gyakori hajmosás

A hajmosás célja, hogy megtisztítsd a fejbőröd. Azonban a túlzásba vitt hajmosás kiszáríthatja a hajad, mivel a természetes nedvességtartalmát is elvonja. Bár sokan vizsgálták és kutatták, hogy valóban káros-e a napi hajmosás, kiderült, ez valójában egyénfüggő. Ha túlságosan száraznak érzed a hajad, akkor mosd inkább ritkábban.


8. Hajhosszabbítás és afrofonás

Mindkettő egyértelműen széttöri a hajszálakat. Ha fáj vagy kellemetlen, kérd lazábbra, mivel ez a szoros hajviselet idővel akár hajhulláshoz is vezethet.

Végül egy jó hír: a manapság használt minőségi festékek és formázó termékek már nem annyira veszélyesek, nem károsítják annyira a hajadat. Azonban ha már nagyon sérült a hajad, a legjobb, ha a fodrásszal levágatod a töredezett részeket.

Próbáld ki Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? háziasszonyának pompás trükkjét a gyönyörű hajért:

Durván eltorzult az énekesnő lába - fotó!http://www.life.hu/szepulj/szepseghirek/20110126-eltorzult-beth-ditto-terde.htmlA legszebb és legcsúnyább frizurák a Golden Globe-onhttp://www.life.hu/szepulj/haj/20110120-a-legszebb-es-legrosszabb-frizurak-a-golden-globeon.htmlCiki volt Jennifer Aniston frizurájahttp://www.life.hu/szepulj/szepseghirek/20110120-jennifer-aniston-frizuraja.htmlOlyan a szagod, mint amit megeszel!http://www.life.hu/szepulj/szepseghirek/20110117-izzaszto-etelek.html8 frizura, amit ki kell próbálnod, mielőtt meghalsz!http://www.life.hu/szepulj/haj/20110117-nyolc-frizura-amit-ki-kell-probalnod-mielott-meghalsz.htmlMilliókat költöttek Kate Middleton fogairahttp://www.life.hu/szepulj/szepseghirek/20110116-kate-middleton-szepul.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.