Legyen gyönyörű a bőröd télen is: 6 hasznos tanács

tippek fürdés szépség bőrápolás tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tél gyönyörű a havas tájjal, a jégvirágos ablakokkal, a karácsonyi vásárok fényeivel, a forrócsokival, amit ilyenkor megengedünk magunknak. A tél ugyanakkor kegyetlen is: kíméletlen az arcunk, az ajkaink vagy a kézfejünk bőrével szemben. Ez viszont nem jelenti, hogy nem lehetünk ragyogóak a zord időjárásban. Minden az évszakhoz igazított bőrápolási praktikákon múlik.

1. Hidratálj gyakrabban és sokféleképpen!

Télen az egyik, ha nem a legfontosabb feladat a bőrünk hidratálása. A hidratált bőr egészségesebbnek és fiatalabbnak néz ki. Mennyivel jobban érezzük magunkat akkor, ha a bőrünk selymes, finom tapintású, nem fakó, egészséges színe van, és rugalmas, ugye? Ami viszont az esztétikai szempontoknál is lényegesen fontosabb, hogy a bőr a szervezet első számú védelmi rendszere. A száraz bőr gyakran repedezett, így a különböző allergének is könnyebben be tudnak hatolni a mélyebb rétegekbe. A másik, hogy a szervezetben található nedvesség 20 százaléka csak úgy elillanhat a száraz, berepedezett bőrön keresztül.
A téli hidratáláshoz viszont más készítményekre van szükség, mint nyáron. Télen általában száraz és hideg a levegő, ezért ilyenkor inkább gazdagabb, sűrűbb textúrájú, zsíros, olajos készítményekre van szükség. Fontos, hogy a sminkelés előtt készítsd elő az arcbőrt, és mindig használj hidratáló arckrémet, erre kerülhet a hidratáló alapozó, amely nemcsak jó fedést ad, hanem meggátolja, hogy a bőröd kiszáradjon. Naponta többször is használj kézkrémet, és minden fürdés után kend be a tested testápoló krémmel vagy testvajjal.

Thinkstock
Thinkstock


2. Tabu a hosszan tartó, forró fürdő

Apropó, fürdés! Bármennyire is jólesik egy kád forró vízben áztatni átfagyott tagjainkat, vagy hosszasan a zuhany alatt állni, miközben zubog a testünkre a forró víz, ezekről inkább mondjunk le a bőrünk érdekében. A forró víz ugyanis rossz hatással van a bőr vízmegtartási képességére.
Télen legyen a fürdési idő rövidebb, és a forró helyett inkább meleg vizet használj. Nem kell lemondanod a kádban való relaxálásról sem - csak önts a meleg (nem forró!) vízhez fürdőolajat, és ne feledkezz meg a testápolásról!

3. Napvédelem télen is

A káros UV-A- és UV-B-sugárzás nem szűnik meg télen sem, csak nem olyan erős, mint nyáron. Ha tudod, hogy hosszan leszel a levegőn, és szép, derűs az idő, kötelező fényvédő krémet használni. Sportboltokban, drogériákban lehet kapni olyan téli naptejet, amelyet kifejezetten a hideg és szeles időjáráshoz fejlesztettek ki.

4. Ápold az ajkaidat!

A sminkeléskor nemcsak a hidratáló alapozó használata ajánlott, hanem a hidratáló ajakbalzsam is. Az ajkak bőre sokkal finomabb és érzékenyebb, mint a többi bőrfelület az arcon, ezért könnyebben kiszárad és berepedezik. Sminkelés előtt külön figyelmet kell szentelned az ápolására: mindig használj olyan szőlőzsírt, amelyikről biztosan tudod, hogy az összetevői nem okoznak függőséget.

Thinkstock
Thinkstock


5. Radírozz rendszeresen!

A bőrápolás alapja, a testápolás és az alapozás előtt (persze a tisztálkodás után), a rendszeres bőrradírozás, ami eltávolítja a bőrről az elhalt hámsejteket. A bőr így nemcsak frissebb és ragyogóbb lesz, de a pórusok felszabadulnak, és a tápanyagban gazdag hidratálók is könnyebben és mélyebbre szívódnak fel. Mindig a bőrtípusodnak megfelelő terméket válassz, mert az nem fogja kiszárítani a bőröd.

6. Viselj kesztyűt!

Elég csak elszaladni a sarki boltba és hazahozni a szatyrot, máris vörös, kiszáradt és viszketős lesz a kezünk bőre. A kézfej bőre szintén vékonyabb, mint a test többi részén lévő bőr, és kevesebb faggyúmirigy található ezen a területen, ezért sokkal gyorsabban megviseli a téli időjárás. A kézkrémek mellett ne feledkezz meg a kesztyűről sem. Amikor csak teheted, viseld ezt a praktikus és divatos kiegészítőt!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.