Márkás göncök pár ezerért - Kincsvadászat a belvárosban

fashion week a nap cikke turkáló üzlet Budapest vintage
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akik nem ódzkodnak a turkálóktól, pontosan tudják: a másodkézből származó ruhák a legtöbb esetben nem elnyűtt, bolyhos vagy kopott darabok. A silány minőséget kínáló turkálók nem rúghatnának labdába a leválogatott ruhákat és kiegészítőket kínáló second hand vagy éppen az exkluzív darabokra specializálódott, de nem elszállt árakkal dolgozó vintage üzletek mellett.

Tipp! A nő, aki divatot csinált a mozgásból. Kattints a galériáért!

Ez utóbbiak minimum 15 évnél régebbi, különleges ruhákat és kiegészítőket kínálnak, amelyek a ruhatárad igazi különlegességei lehetnek. Arról nem beszélve, hogy a felgyorsult termelés előtt, futószalagon készült ruhák minősége is sokkal jobb, mint a legtöbb mai darabé. Cikkünkben három budapesti vintage lelőhelyet mutatunk be, amelyeket nem csak akkor érdemes felkeresned, amikor vásárolni szeretnél.

Antifactory Vintage Home Shop

A város egyik legújabb kincsesbányája idén márciusban kezdte meg működését. A két tulajdonos, Stefánkovits Fanni és Haliti Diána már jó ideje rendszeresen vásárolnak régi ruhákat, hogy a saját ruhatárukat feldobják egyedi és minőségi darabokkal. Ahogy a ruhák gyűltek, úgy jött az ötlet, hogy a boltnyi készletet értékesítsék is: előbb webshopot terveztek, végül a lakásbolt mellett döntöttek.

Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu
Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu

Kattints a képre a galériáért!

A Nagymező utcában, egy körgangos ház egyik lakásában bújik meg az egyszobányi üzlet. A különleges atmoszféra titka, hogy ez a szó valós értelmében vett lakásbolt, hiszen Fanni itt lakik. "Könnyen lehet, hogy megkínállak egy kis friss házi sütivel, ha betérsz, vagy ihatunk egy pohár bort" - mondja. A ruhák egy részét a galéria alatti tyúkrácsos ketrecbe és egy vastag faágra akasztotta, de ha klasszikus turkálóélményre vágysz, a fotelekben felhalmozott különleges darabok között csemegézhetsz. A lányok elhatározták, hogy a többi hasonló elven működő bolttal szemben igyekeznek alacsonyan tartani az árakat. A legdrágább ruha e cikk készültekor 8000 forint volt. Ezek a drágább darabok általában valódi bőrből vagy szőrméből készülnek. És milyenek maguk a ruhák? "Olyan darabokat gyűjtünk össze, amilyeneket mi is hordanánk. Ezáltal kritikus szemmel vizsgáljuk őket. Olyanok vagyunk, mint egy múzeumi kurátor. Rengeteg értékes darabunk van, DKNY vintage farmersort (4000 forintért) vagy tízcentis, arany biztosítótűkkel összetűzött Versace bőrnadrág (5000 forintért)."

Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu
Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu

Kattints a képre a galériáért!

Tippek az Antifactory Home Shoptól:

"A legjobb, ha a nagyszülők vagy a szülők régi ruháit kutatod fel. Persze csak ha van olyan szerencséd, és megtartották őket. Egyébként érdemes benézni olyan régimódi üzletekbe is, ahol bizományban raknak ki ruhákat!"

Még több információ az Antifactory Home Shop oldalán.

LoveBug Vintage

Egyedi és valóban csak vintage holmikat találsz egy másik üzletben is, amelynek egy Margit körúti lakás ad helyet. A már két éve működő LoveBug Vintage nem csupán ruhák, táskák és cipők lelőhelye, hanem rengeteg egyéb apróságra is bukkanhatsz a kalaptűtől kezdve a brosson át a kerámia őzikéig.

Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu
Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu

Kattints a képre a galériáért!

"Egy hónapja önálló showroomként működünk új helyen" - meséli Kertész Violetta, a LoveBug Vintage nevű imádnivaló üzlet kitalálója és vezetője. Ő is webshopként indította el a vállalkozást, ami most is üzemel, de érdemes tudni, hogy a showroomban nemcsak a választék sokkal nagyobb, de még alkudni is lehet. Nemcsak ezért, hanem a különleges miliőért is érdemes elugrani a hetente kétszeri nyitva tartással működő kincses szentélybe, amely sokkal több mint egyszerű bolt. "Havonta fiatal képző- és iparművészek állíthatják ki képeiket, munkáikat, ruháikat, most tehát valóra vált az a távlati cél, hogy a Bogárbirodalom kulturális töltetet kapjon." Ami az árakat illeti, Violetta középkategóriásnak írja le őket: "Bár előfordulnak designer holmik, inkább a megfizethető, de mégis egyedi darabok jellemzik a repertoárt. Most a legdrágább egy eredeti Escada táska az 1990-es évekből, ez 19 000 forint, de az átlag bőrtáskák árai 2500-6500 forint között mozognak." A Bogárbirodalomban gyakran vannak a Facebook-oldalon meghirdetett akciók is. Ilyenkor a szemfülesek míves bőrtáskát és tündéri brossokat is találhatnak mindössze ezer forintért.

Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu
Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu

Kattints a képre a galériáért!

Tippek a LoveBug Vintage-től:

"Érdemes nyitott szemmel járni, és a nem túlságosan csábító turikba is bekukkantani. A bolhapiacokon sok kincset lehet jó áron lelni, nem csupán Budapesten, hanem vidéken is. Amire ügyelj, hogy alaposan nézd meg a kiszemelt darabot, nem lyukas, foltos vagy hibás, és ha minden stimmel, mindenképp alkudj egy kicsit!"

Még több információ a LoveBug Vintage honlapján.

Szputnyik D20

A Dohány utcai Szputnyik, amely a második üzlet Budapesten ezen a néven, tavaly március óta várja az egyedi ruhákra vagy egyedi vintage, valamint retro ihletésű darabokra vágyó csajokat és pasikat. Vásárolt már itt többek között Parov Stelar énekese, aki egy különleges kalapra csapott le, de járt itt a Szex és New York sztárja, Cynthia Nixon is. Tele vannak sztorikkal, a legjobbak szerintük azok a történetek, amikor egy vásárló és egy ruhadarab szerencsésen összeakadnak. "Az egymásra találás egyértelmű bizonyítéka a vásárló felcsillanó szeme. Ez mindent megér."

Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu
Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu

Kattints a képre a galériáért!

A több mint száz négyzetméteres butik nem kicsi, a két galéria és a jól tagolt elrendezés miatt izgalmas és kellemes térélményben van részünk, tele felfedeznivaló sarokkal. A bolt tulajdonosát a párizsi vintage üzletek hangulata ihlette, hogy itthon megpróbáljon beindítani hasonló jellegű kincses kuckót. Törekvése összecsengett azzal, hogy egyre többen vannak itthon is, akik nem szeretik, ha az utcán azonnal szembejön velük a legújabb ruhájuk, táskájuk vagy egyéb kiegészítőjük. Aki itt vásárol, az biztos lehet abban, hogy nem kell a fentiek miatt aggódnia, hiszen a boltban sok az egyedi ruha és kiegészítő, de ugyanitt limitált számú új darabok is kaphatók. Mi az, ami kifejezetten a Szputnyikra jellemző? "A középpontban sokkal inkább a ruhák karaktere, mint márkája áll. A jó minőség természetesen elengedhetetlen. Az árukészlet különféle korok, stílusok, irányzatok jegyeit viseli magán a 40-es évektől egészen napjainkig. Az egyediség éppen ebben a változatosságban rejlik. Értékeljük a stílusost, mellőzzük a tipikust." Egyik nagy kedvencük a Michael Hoban tervezte kék bőrruha az 1980-as évekből, melyet Amerika kapitány ihletett. A tervezőről tudni kell, hogy többek között Tina Turnernek, Elton Johnnak, Sammy Davis Jr.-nak és Elvis Presley-nek tervezett ruhákat. "Kétségkívül a különleges kincsek közé soroljuk az 1950-es évekbeli napszemüveget, az 1980-as moszkvai olimpia pólóját, Haider Ackermann designer ruháját és a régi bőr iskolatáskát."

Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu
Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu

Kattints a képre a galériáért!

Tippek a Szputnyik Shoptól:

"Szükséges egyfajta nyitottság, érdeklődés az egyedi, különleges ruhák és kiegészítők iránt. A legfontosabb az, hogy a személyiségedhez leginkább passzoló darabokra akadj rá. Ennek érdekében érdemes rászánni az időt és elveszni a bolt egyik-másik zugában. Azt tanácsoljuk a vásárlóknak, hogy ne féljenek öltözködni, merjék megmutatni a személyiségüket, válasszanak bátran és merészen. Érdemes egy próbát tenni, hogy mennyire jó kombinációt alkothatnak ezek az egyedi darabok a már meglévő ruhákkal."

További információk a Szputnyik Shop honlapján.


Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!





Ezt imádják a fiatal magyar tervezők - 5 különleges összeállításhttp://www.life.hu/legytrendi/20120322-tavaszi-trendek-ezt-imadjak-a-fiatal-magyar-tervezok-.htmlMagyar szupermodell a vörös szőnyeg sztárja - Heti stílusmustrahttp://www.life.hu/legytrendi/20120210-magyar-szupermodell-a-voros-szonyeg-sztarja-heti-stilusmustra.htmlBeyoncét másolják a hazai hírességek - magyar tervezők ruhái videoklipekbenhttp://www.life.hu/legytrendi/20111123-beyoncet-masoljak-a-hazai-hiressegek-magyar-tervezok-ruhai-video.htmlA legstílusosabb férfiszínészek, akiktől a magyar pasik is tanulhatnánakhttp://www.life.hu/legytrendi/20111028-a-legstilusosabb-ferfi-szineszek-akiktol-a-magyar-pasik-is-tanulhatnanak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.