Lady Gaga - Miért kell a púder és az álarc?

zene Takács Nóra koncert Lady Gaga karrier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Soha többé ne hívj Stefaninak! A nevem mától Lady Gaga." A popzene kosztümös királynője, különc figurája ő. Az alig 26 éves sztár elmondhatja magáról: jól kitalálta az egészet. Ki lapul őladysége extrém sminkje mögött, miért kell a púder és az álarc?
Cikkünk szerzője Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozat háziasszonya
Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!
Ha tanácsra van szükséged, írj Nórának az info@jono.hu címre!

Lady Gaga 1986. március 28-án született New Yorkban, Stefani Joanne Angelina Germanotta néven. Szülei olasz származásúak, innen a kacifántos név, amit ugye később Gagára változtatott. Ha megkérdeznénk a családját, furcsállják-e a lány életpályáját, valószínűleg sóhajtanának és mosolyogva mondanák: ugyan, dehogy! A helyzet ugyanis az, hogy a kis Gaga már négyévesen zongorázott, tizenhárom évesen megírta első zongoradarabját, amivel egy évvel később már végigturnézta a szomszédságot, az iskolákat, a környéket. Nem volt kérdés tehát a zenei karrier, csupán annyi volt a bizonytalan, hogy mekkora is lesz majd a siker.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre és pillants be Gaga hétköznapjaiba!

Elnézve Gagát most, nehéz elhinni, hogy katolikus iskolába járt, ahol jól tanult. Szorgos volt, bár kissé különc, aki sosem tudott igazán beilleszkedni a többiek közé. Voltak ugyan barátai, főként fiúk, de a legnagyobb örömét az éneklésben lelte. Rendszeresen szerepelt iskolai előadásokon, ő alakította például Adelaide-t a Macsók és macák című musicalben. 17 éves korában bekerült a New York-i Egyetem művészeti iskolájába, zene szakra. Nagy dolog volt ez, csak 20 hely volt, és az egyiket Gaga csípte meg, köszönhetően éles eszének. A zenei vonal mellett egyébként remek tanulónak bizonyult, kiváló esszéket és dolgozatokat írt szociológia, politológia, művészet és vallás témában is, de hamar megunta az egészet. Azt mondta, kreatívabb az osztálytársainál, minek tanulna tovább. A családja támogatta döntésében, apjával azt az alkut kötötték, hogy egy évig hanyagolhatja a sulit, fizetnek neki albérletet, de a többiről már neki kell gondoskodnia. Ha egy év után nem lesz sikeres énekes, akkor irány vissza az iskolapadba.

vogue.it
vogue.it

Kattints a képre és nézz meg még több sokkoló fotót Gagáról! (+18)

A kezdet nem volt könnyű. Első próbálkozásra összeállt barátaival, és közösen megalapították a Stefani Germanotta Bandet, sőt, egy közös kislemezt is összehoztak. Ekkoriban Gagát kissé elkapta a gépszíj. Gondolom, élvezte, hogy független lett, messze a szülők fürkésző tekintetétől. Kisebb drogproblémái adódtak, amelyekből, becsületére legyen mondva, apjára való tekintettel, egyedül és viszonylag gyorsan kimászott. Hogy a megélhetéséhez szükséges pénzhez jusson, időnként bárokban is fellépett, no, nem mint énekes, hanem gogo-táncos. Ez mondjuk elég meglepő. Ha nem tudnám a hivatalos sztorit, hogyan lett Stefaniból Gaga, akkor azt hinném, a gogóból "gagásított". Pedig nem így történt. Elvileg. Úgy szól a fáma, hogy zenei producer barátja, Rob Fusari ahányszor csak meglátta Stefanit, mindig a Queen számát, a Radio Ga Gát kezdte énekelni a lánynak. A Gaga már megvolt, a Lady később érkezett, egészen pontosan egy SMS-ben. Rob éppen üzenetet írt Stefaninak, a szöveg a következő lehetett: blabla 'Radio Ga Ga' blabla. A lényeg, hogy a telefon valamiért a 'Radio' szót 'Ladyre' cserélte. Gondolom, a helyesírás-javító ügyeskedett. Na, a lényeg, hogy átment az SMS azzal, hogy 'Lady Gaga', amire Stefani csak ennyit írt: "Ez lesz az! Soha többé ne hívj Stefaninak!"

AFP
AFP

Kattints a képre és pillants be Gaga hétköznapjaiba!

2007-ben Lady Gaga találkozott egy másik ladyvel: a Starlight művésznevű gogo-táncosnővel, aki segített kitalálni extrém öltözködésmódját. Sőt, ennél több is történt! Nem csupán stylisttá, hanem partnerré is vált. Létrehozták saját látványos pop-rock revüjüket, amivel beindult a haknikörút. Eleinte belvárosi klubokban mutatkoztak be, később pedig már a Lollapalooza zenei fesztiválra is meghívást kaptak. A show ütős volt, tetszett a közönségnek és a szakmának is. A gépezet beindult. 2008-ban érkezett Vincente Herbert lemezszerződést lobogtatva, így került Gaga a Streamline Recordshoz. Emellett pedig leszerződött a Sony/ATV Music Publishing nevű céghez is, ahol dalszövegeket írt, többek között Britney Spearsnek, a PussyCat Dollsnak és Fergie-nek is. Ezzel már fél lábbal a hírnév útjára lépett. Gaga, RedOne művésznevű dalszövegíró-producerrel karöltve, kezdte elkészíteni saját számait, köztük például a Poker Face-t, az első igazi gigaslágerét. 2008-ban Gaga Los Angelesbe költözött, hogy közel legyen a tűzhöz és a stúdióhoz, ahol első albumán, a The Fame-en dolgozott. Az album kellemes kezdésnek bizonyult, a listák élére került Európa több pontján, Ausztráliában és az Egyesült Államokban is. Ez már elég lett volna egy átlagos tehetség szárnyaló karrierjéhez. Ő azonban akkorát dobbantott ezután, mintha valaki álló helyzetből egy tízemeletes épület tetejére ugrana.

Jött ugyanis a Poker Face kislemez, ami a célba röpítette. Száma felkerült a Billboard Hot 100 első helyére, ezzel pedig elérte, hogy ő lett a negyedik olyan énekesnő a világon, akinek sikerült a két első számával rögtön a trónra kerülnie. Elnyerte a legjobb dance felvételért járó Grammy-díjat, The Fame albuma pedig a legjobb elektronikus/dance lemezért járó díjat. Első önálló turnéjára 2009-ben indult, azóta pedig szinte meg sem állt: jótékonykodik, humanitárius programokban vesz részt, és ontja a jobbnál jobb, abszolút táncolható számokat. Itt van példának okáért a Bad Romance, a Born This Way és a The Edge of Glory, hogy csak párat említsek. Mióta Lady Gaga felbukkant, nincs olyan szórakozóhely és házibuli, ahol legalább egy remixe fel ne csendülne az éjszakában. Én egyébként szeretem a zenéjét, jó kis dallamos. Mondjuk az én zenei ízlésem nem mérvadó, a kollégáim szerint kifejezetten rossz. Viszont ha nekem tetszik és még sok millió embernek is, akkor vagy sokan vagyunk ízléstelenek, vagy visszautasítom a vádakat.

AFP
AFP

Kattints a képre és nézz meg még több sokkoló fotót Gagáról! (+18)

A The Sunday Times jól összefoglalja a lényeget. Szerintük Gaga olyan, aki jól kombinálja a zenét, a művészetet, a divatot és a technológiát, és megtalálható benne Madonna, Gwen Stefani, Kylie Minogue és Grace Jones stílusa. Egyetértek, bár nem kell szerintem szétszedni ízekre, így egyben jó. Olyan gagás. Miért kell a púder és az álarc? Ez a lány nagyon ügyes és okos, szuperül ráérzett, hogy kell egy kis plusz a hangzás mellé. Vitathatatlanul jó hangja van, viszont vitathatatlan az is, hogy az extravagáns megjelenése legalább annyit nyom a latban, mint a dallamos zene. Ott van Adele például. Semmi tüll, semmi húscafat, farkasköröm és égig érő haj, csak HANG. A fél világ tátott szájjal figyeli, pedig semmi bűvésztrükkre nem számíthatunk tőle. Lady Gaga esetében a parádé elengedhetetlen, ezzel emelkedett ki a többi énekesnő közül. Ő valamilyen - és ez sokat számít. Szerintem még sokáig figyelhetjük, kíváncsi vagyok, mi lesz a következő dobása!

Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.