Sztárgardrób: Vágó Réka, a sztárok cipőtervezője

fashion week sztárgardrób Vágó Réka ruha cipő cipőtervező
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt állítja, ő bizony színes, magas sarkú cipő lenne, de imádja a lapos talpúakat is, egyik kedvenc ruhadarabja a szürke póló, amiből "vagy hatszáz" van a szekrényében. Vágó Réka cipőtervező nem a klasszikus értelemben vett sztár, de - ha közvetve is - köze van a világukhoz. A Life.hu Sztárgardrób sorozatában most a magyar divatvilág egyik nagy bennfentesének kedvenceit mutatjuk meg.

Amikor Liptai Claudia a legutóbbi Megasztár-széria adásában egy különleges formájú, napsárga cipőben vezette az egyik döntőt, a fél ország biztosan tudta, ki volt a feltűnő lábbeli tervezője. Vágó Réka tíz éve van a szakmában, ez idő alatt megannyi híresség lábát látta már közvetlen közelről. A műsorvezető-színésznőn kívül tervezett már egyedi cipőt Gubás Gabinak, Horváth Évának, Zsédának és Oroszlán Szonjának. Utóbbi például olyan cipőt kapott az egyik gálára, aminek fémkulcs-sarka volt.

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

Kattints a képre a galériáért!

Réka szerint ha valaki egyedi cipőt szeretne, teljesen mindegy, hogy sztár-e vagy sem, sőt! "Egy hírességnél számítasz arra, hogy vannak allűrjei. A legmeglepőbb az, hogy a legnormálisabb, leghétköznapibb emberből is előtör a díva, amikor egyedi cipőt csináltat" - mesélte. "Egyszerűen előjönnek azok az igények, amelyekre addig nem is gondoltál vagy nem tudtad, hogy neked fontos. Amikor elmész egy boltba, nem mondhatod meg, hogy itt vagy ott ne nyomjon az adott cipő. Amikor viszont csináltatsz valamit, akkor egyszer csak elvárod, hogy sehol ne nyomjon vagy szinte hozzád se érjen. Cipőtervezőként nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a megcsinálható és a kivitelezhetetlen igény között" - mondta Réka, aki szerint tökéletes láb nincs, viszont minél közelebb áll egy lábforma a konfekcióhoz, annál kevesebb problémája lesz az illetőnek a cipőkkel.

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

Kattints a képre a galériáért!

Eljátszottunk a gondolattal, ő maga milyen cipő lenne. "Természetesen magas sarkú" - vágta rá szinte azonnal. "Nagyon színes magas sarkú!" A találkozónkon viszont éppen egy maga által készített sarut viselt. "Csak és kizárólag akkor szeretem a kényelmetlen ruhákat és cipőket, ha meg kell jelenni valamilyen elegáns eseményen. Általában kényelmes, de nőcis ruhákat választok, a sűrűbb, rohangálós napokon lapos talpú vagy középmagas sarkú cipőben jövök-megyek, viszont mindig van nálam egy magas sarkú is. Ilyenkor fogok egy nagyobb méretű táskát, amiben benne van a váltócipőm, és mielőtt megérkeznék egy helyre, belebújok a magas sarkúmba, ilyen egyszerű."

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

Kattints a képre a galériáért!

Rékának egyébként hetvenvalahány pár saját cipő lapul a szekrényében és néhány további a lakás más pontjain, ezek 80-85 százaléka saját gyártás vagy tervezés. A cipőinél és táskáinál sokkal kevesebb ruhája van. Bár számos, ma már ismert hazai divattervezővel járt együtt az egyetemre, nem csak USE Unused-, Je Suis Belle- vagy Merő Péter-darabok találhatók a szekrényében. Az interjúra például egy csajos, fodros H&M-ruhában érkezett, de nagy kedvence egy F&F-overall vagy egy szintén az angol márka kínálatából való mintás nyári ruha is, amelyet legutóbb az új showroomja megnyitóján viselt és állítása szerint mindenki lenézi róla. A ruhatár legkülönlegesebb darabja egy eredeti, rózsaszín puffra emlékeztető Cicciolina-ruha, amelyhez egy árverésen jutott hozzá potom 3500 forintért. Ruhatárát - az előbb említett egyetlen felbecsülhetetlen értékű darabot leszámítva - az olyan egyszerű szabású ruhák jellemzik, amelyekben azért mindig valami izgalmas húzás. (Ez az általa tervezett cipőkre is jellemző.) Egyetlen kivétel van csupán, a szürkepóló-kollekciója. Szürke pólónak lennie kell, nem egynek, nem kettőnek, hanem rengetegnek. Ezek közül is nagy kevencei most azok a pólók, amelyeket az ETUA by Rideg Natali magyar márkával közösen hozott létre és amelyeket az ő grafikái - természetesen cipőkről készült skiccek - díszítenek.

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

Kattints a képre a galériáért!

Ahhoz, hogy a mostani stílusához eljusson, Rékának is át kellett esnie pár stílusváltáson. "Az a szórakoztató, hogy én mindent szőrmentén csináltam. Voltam például deszkás, de csak kicsit. Volt deszkás cipőm, de deszkám már nem volt, hiszen ki a franc akarta magát összetörni? Versenytáncoltam, vigyáznom kellett magamra" - mesélte. A versenytánc egyébként azt is meghatározta, hogy ő csak viszonylag későn, az egyetemen kezdett nőiesen öltözködni. "Mivel minden hétvégén köldökig kivágott kisruhában, full sminkben, lebarnítva táncoltam a versenyeken, így semmiféle igényem nem volt arra, hogy még hét közben is mutogassam és fessem magam." A másik nagy váltás akkor következett be az életében, amikor tíz év együttélés után a kutyája elhatározta, a Holdra költözik - ahogy ő fogalmaz. "Amíg nem lesz kutyám, addig biztosan csajosan fogok öltözködni. Ráadásul kezdem egyre jobban érezni magam ruhában: nem csúszik szét a felső és az alsó, nem lóg ki a hasad, a bugyid. Eltakarja a fenekedet, kiemeli a gyönyörű lábadat. Vagy ha nem gyönyörű a lábad, akkor azt takarja el, szép mellet csinál, tudsz ennél jobbat mondani? A ruha a legjobb találmány - a magas sarkú után!"

Vannak olyan ruhadarabjai, amelyek régóta vele vannak, ezek közül egyet meg is mutatott. "Ezt a farmersortot Londonban vettem és iszonyatosan drága volt. Az apukám akkor megkérdezte, hogy a lyukakkal együtt került-e ennyibe. Szerintem ő a világ egyik legtoleránsabb embere, mert nem érti a lyukakat, de ennek ellenére szinte mindent kifizetett. Ő vette életem legdrágább szandálját is, ami már rég nincsen meg, de az árára emlékszem: 32 ezer forint volt."

Sztárgardrób: Harcsa Veronikahttp://www.life.hu/legytrendi/20120723-divat-sztar-kedvenc-ruha-sztargardrob-harcsa-veronika.htmlSztárgardrób: Kozma Orsihttp://www.life.hu/legytrendi/20120618-sztargardrob-kozma-orsi.htmlSztárgardrób: Ördög Nórahttp://www.life.hu/legytrendi/20120604-sztargardrob-ordog-nora-1.htmlSztárgardrób: Janicsák Vecahttp://www.life.hu/legytrendi/20120521-sztargardrob-janicsak-veca-az-ez-zsir-arca.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.