Őszi szépségápolás - Így leszel gyönyörű drága csodaszerek nélkül

hajápolás bőr olívaolaj haj szépségápolás szépség ősz bőrápolás gyümölcssav
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az őszi, hűvösebb és szelesebb napokon a hajadra és a bőrödre is jobban kell ügyelned. A szél, az eső és a hideg nem tesz jót nekik: megtépázhatja fürtjeidet, kiszáríthatja bőrödet. Az alábbi tippekkel a hajad ősszel is szép és egészséges lesz, bőröd pedig megőrzi ragyogását.

Hajápoló a fűszerpolcról

Nem csak hajmosás közben és után ápolhatod a tincseidet, már a procedúra előtt is tehetsz értük valamit. A mosást megelőzően oszlass el a hajadon szezám-, mandula-, olíva- vagy jojobaolajat. Fésülöd bele az olajat a hajadba, majd miután hatott, kimoshatod, és így nem marad nyoma. Vásárolhatsz olyan sampont is, amely ezek valamelyikét eleve tartalmazzák. Az említett olajokat hajmosás után is használhatod, ekkor viszont vigyázz arra, nehogy zsírossá tegyék a hajad - inkább csak a hajvégek ápolására használd őket. A következő növényeket is használhatod hajkondicionálóként a hideg őszi napokon: a citromfű és a csalán táplálja a hajad, a ginzeng pedig pótolja az elveszett nedvességet. Utóbbi azért fontos, mert nyáron a sok sós és édesvíz, valamint az erős napsugárzás elvonják a természetes vizet a hajszálakból, ősszel viszont a szeles, esős idő van rá hasonló hatással.

Thinkstock
Thinkstock

Edd magad szépre!

Ősszel jóval kevesebb vitamin jut a szervezetbe, ezért fokozottan ügyelned kell a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásra. Érdemes vitaminokat, szépség-, haj- és körömtablettákat szedni. A haj számára a B-vitaminok, a C- és az E-vitamin a legszükségesebbek. A gabona- és diófélék, a tojás és a tejtermékek rendszeres fogyasztása biztosítja azt a mennyiséget, ami a szépséghez kell. A zöld-, csalán- és kamillatea akkor is ápolja a hajadat, ha nem elfogyasztod, hanem egyszerűen leöblíted vele a hajmosás után.

Olívaolaj: ne csak a hajadra kend!

Hogy bőröd puha és selymes legyen, érdemes hetente kétszer leradíroznod. A bőrradír eltávolítja az elhalt hámsejteket, ezzel is elősegítve a sejtmegújulást, valamint serkenti a vérkeringést is. Többször ne, mert a gyakori radírozás roncsolhatja a bőrt és szép, napbarnított színedet is elronthatja. Utána mindig használj arckrémet vagy testápolót! Az olívaolaj nemcsak a hajadra van jótékony hatással, a bőröddel is csodát tehet. Cukorral összekeverve élénkítő, frissítő hatású. Hagyd megszáradni az arcodon a keveréket, majd most le: a cukordarabkák leradírozzák a bőröd, az olívaolaj pedig táplálja, így két legyet üthetsz egy csapásra. A hasonló hatásért íme még egy recept: keverj össze két mokkáskanálnyi mandulaolajat, három evőkanál kávézaccot és két mokkáskanálnyi tejet, majd végezd el a fent leírt procedúrát.

Thinkstock
Thinkstock

Savas kezelés a szép bőrért

Ahogy a nyári napozás megviseli a bőrödet, úgy a közelgő hidegebb napok sem kímélik. Az UV-sugarak káros hatása mindenki számára ismert: a bőröd veszít a rugalmasságából, a felső hámréteg megvastagodik, a pórusok elzáródnak és akár pigmentfoltok is kialakulhatnak. Ekkor van szükséged gyümölcssavas kezelésre. Az alma-, a citrom- és a glikolsav oldják a szarusejtek közti kötőanyagot. Ide bejutva serkentik a sejtosztódást, vitalitást biztosítanak és új sejtek képzésére ösztönzik a bőrt. A savas kezelések előtt mindig konzultálj a kozmetikusoddal. Alapvetően minden bőrtípusra alkalmazhatók a kezelések, azonban óvni kell a bőr pH-értékét, ezért érdemes szakemberhez fordulni.

Life.hu tipp: Készíts kíméletes gyümölcssavas arclemosót két evőkanál almaecetből, egy evőkanál mézből és egy evőkanál szőlőmagolajból, és ezt a mennyiséget addig használd minden nap reggel és este, míg el nem fogy. Arcmosás után kend át vele az arcod, hagyd rajta tíz-tizenöt percig, majd mosd le!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.