fashion week politika miniszterelnök Michelle Obama Nancy Reagan First Lady
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1981-ben Jimmy Cartert Ronald Reagan váltotta a Fehér Házban. Négy év Rosalynn után, aki saját varrógépét vitte magával az elnöki rezidenciára, valamint ugyanazt a ruhát viselte férje kormányzói és elnökké választásának estéjén is, az Amerikai Egyesült Államok készen állt egy stílusforradalomra - vagy legalábbis egy olyan first ladyre, akit egy kicsit jobban érdekelt a divat. Nancy Reagan nem okozott csalódást. Férje beiktatási ünnepségén debütált - kicsit első bálozós stílusban - egy káprázatos fehér szatén estélyiben.


Northfoto
Northfoto

Jacqueline Kennedy

A fehéret viselő nők az elmúlt 50 év vitathatatlanul legstílusosabb és mindenképpen a divatban leginkább otthon lévő first ladyjei. A tény, miszerint választásuk szinte egyforma volt, nem származásuk vagy politikai nézeteik hasonlóságának köszönhető, hiszen ezek eléggé eltértek, hanem a divat és a ruhák iránti lelkesedésüknek. Ez megcáfolja az az állítást, mely kimondja, hogy a republikánusoknak és a demokratáknak sajátos, egymástól teljesen különböző stílusuk van.

Ahogyan szinte minden nőnek az Egyesült Államokban, úgy a first ladyknek sem a politikai nézetükhöz köthető az öltözködési stílusuk, hanem a korukhoz és kifinomultságukhoz, sajátos ízlésükhöz és testalkatukhoz. Frances Cleveland, az egyedüli first lady, aki a Fehér Házban ment férjhez, mindössze 21 éves volt, amikor a 49 éves demokrata Grover Cleveland feleségül vette 1886-ban. A fiatal, iskolázott és gyönyörű Frances, mint Michelle Obama, érthető módon szerette megmutatni szép karjait. A Keresztyén Nők Mértékletességi Egyesülete petíciót is indított követelve a first lady e testrészének eltakarását. A hihetetlenül népszerű Grace Coolidge, akinek republikánus férje 1923-ban lépett elnöki hivatalába, ugyancsak korának bátor asszonya volt. Sportos ruhákat hordott napközben, a mozgás, a fitnesz korai szószólójának szerepét is betöltötte. Szintén kivillantotta mindkét karját és egy kicsit lábait is sikkes flapper ruháiban, köztük abban a piros darabban, amit a hivatalos, Fehér Házban lévő portréjához választott.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Grace Coolidge, Laura Bush, Michelle Obama

Hillary Clinton és Laura Bush is szívén viselte a hazai tehetségeket. Hillary egy lila ruhát választott férje beiktatási báljára egy alig ismert tervezőtől, Sarah Phillipstől. Nyolc évvel később Laura a texasi Michael Faircloth piros csipkekölteményét viselte. Azonban mindkét nő hamar a sokkal hízelgőbb Oscar de la Renta csábításának áldozata lett, aki később lányaik menyegzőjeire is öltöztette őket.

A tervező vallomása, miszerint mindkét hölggyel imád dolgozni, további bizonyítéka annak, hogy nem a párt diktálja a választásokat a divat vagy a barátok terén, de kétség kívül néha a nők versengenek egymással, próbálják saját stílusukat megmutatni. Bár de la Renta öltöztette
Ann Romney-t beszédéhez, Michelle Obama továbbra sem viselte még a tervező egyetlen ruháját sem first ladyként, helyette feltörekvő amerikai márkákat támogat, a Row-tól kezdve Tracy Reese-ig.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Lady Bird Johnson, Barbara Bush, Hillary Clinton, Betty Ford és Nancy Reagan

Amikor George H. W. Bush Ronald Reagan alelnökeként dolgozott, állítólag feleségeik között nem volt harag. Miután Barbara Bush beköltözött a Fehér Házba, elkerülte a "Reagan pirosat", és inkább a zafírkéket választotta, mely a védjegyévé is vált. A legtöbbször Arnold Scaasi által tervezett estélyi ruhái tündököltek ilyen színben. Háromrészes Kenneth Jay Lane kosztümjeiről is híres volt, melyekkel szinte megegyező összeállítást Lane már tervezett korábban Jackie Kennedynek, aki gyakran hordta e darabokat, mielőtt eladományozta őket.

Természetesen még a legstílusosabb first ladyk is követhetnek el divat baklövéseket. Nancy Reagan kicsit furán nézett ki fekete szatén rövidnadrágjában, amit Galanos készített neki egy hivatalos párizsi útra. Hillary Clinton első beiktatási kalapját egy mókushoz és egy földönkívülihez is hasonlították. Mary Todd Lincoln fejviseletei annyira bonyolultak voltak, hogy egyszer egy szenátor azt mondta, úgy néz ki, mint aki egy virágcserepet hord a fején.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Hillary Clinton fura kalapban

Stílusikonnak lenni aligha előfeltétele egy first ladynek, azonban ez nem jelenti azt, hogy Amerika nem értékeli az erőfeszítést, melyet az elnök felesége tesz az elegáns, sikkes megjelenésért.

A nő, aki férfimodellként dolgozikhttp://www.life.hu/legytrendi/20121122-casey-legler-a-no-aki-ferfimodellkent-dolgozik.htmlEzt viseld ágybabújás előtthttp://www.life.hu/legytrendi/20121121-ezeket-a-fehernemuket-viseld-agybabujas-elott-bugyi-melltarto-csipke.htmlKényelmes ruhák otthonrahttp://www.life.hu/legytrendi/20121113-kenyelmes-es-trendi-melegitok-pizsamak-mamuszok-otthonra.htmlÁtalakítunk! Meglepetést okozott családjának Bettinahttp://www.life.hu/legytrendi/20121119-atalakitunk-nanasi-pal-fotomuvesz-es-holdampf-linda-az-xfaktor-stylistja.htmlA legtrendibb partiékszerekhttp://www.life.hu/legytrendi/20121119-a-legtrendibb-legcsillogobb-partiekszerek-gyuruk-lancok.htmlMinden ruhát feldob a gallér!http://www.life.hu/legytrendi/20121119-minden-ruhat-feldob-a-galler.html3 örök probléma csizmavásárláskorhttp://www.life.hu/legytrendi/20121115-csizma-vastag-vadli-szeles-labfej-alacsony-termet.htmlHajazz a dívákra! - A legjobb alkalmi frizurákhttp://www.life.hu/legytrendi/20121116-hajazz-a-divakra-a-legjobb-alkalmi-frizurak.htmlDivatbotrányok: A miniszoknya születésehttp://www.life.hu/legytrendi/20121115-mary-quant-divattervezonek-koszonheto-a-miniszoknya.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.