Száraz, cserepes száj? Így lesz újra csókolnivalóan puha

ajakápolás olívaolaj cserepes ajkak szépségápolás cukor házi gyógymód szépség méz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hideg, szeles idő könnyen kiszárítja az ajkat, melynek bőre akár egy apró mozdulat hatására is berepedhet. A száraz, cserepes száj ellen azonban sokat tehetsz egy kis odafigyeléssel és törődéssel.

Az ajakradírok, kozmetikumok rendszeres használata és a tabuk kerülése mellett fontos, hogy betarts néhány alapszabályt: legalább másfél-két liter folyadékot igyál minden nap, ezzel az egész szervezetedet hidratálod, beleértve az ajkaidat is. Próbáld megállni, hogy a hidegben nyalogasd a szádat, ezzel ugyanis csak még inkább kiszárítod a bőrt. Ne harapdáld az ajkadat, és legfőképpen ne próbáld lehúzogatni a bőrdarabkákat, mert mélyebben beszakadhat a szád, és akár el is fertőződhet.

Thinkstock
Thinkstock

Gyógyír a kicserepesedésre

Egy kevés vazelin vagy olívaolaj hatékonyan gyógyítja az ajkaidat. Naponta négy-öt alkalommal egy-egy cseppel kenegesd, ennek hatására megpuhul a bőr. Így már könnyebben és problémamentesen távolíthatod el a bőrdarabkákat akár egy langyos vízbe mártott, tiszta gézlappal óvatosan dörzsölgetve, akár kifejezetten az ajak ápolására szolgáló radírral.

Utóbbiból számtalan típust találni a drogériákban, de nem kell feltétlenül ezekre költened: te magad is készíthetsz otthon. Elég egy kis méz, némi olívaolaj és cukor, és az ebből készült sűrű masszával radírozd át a szádat. A hatóanyagokban gazdag méz és a bőrpuhító olívaolaj csodát tesz az ajkaiddal, míg a cukor kíméletesen távolítja el a bőrt anélkül, hogy felsértené a szád. (Ha nincs időd kevergetni, nedvesítsd be az ajkaidat, és csak a cukorral dörzsöld át. Ezt csak akkor használd, amikor már a korábban használt ajakbalzsamtól vagy olívaolajtól felpuhult a bőr.)

Előzd meg a problémát!

Ha rendszeresen ápolod az ajkaidat, akkor nem okoz majd gondot a kicserepesedés. Használj természetes alapanyagokból készült, esetleg méhviasztartalmú ajakápolót, naponta többször: reggel, indulás előtt, minden alkalommal, amikor ittál vagy ettél, megtörölted a szádat vagy fogat mostál, és lefekvés előtt is tanácsos jó alaposan bekrémezned.

A fényvédelemről is gondoskodj. Télen keveseknek jut ez eszébe, pedig a káros napsugarak mennyisége ekkor sem csökken, tanácsos tehát a hideg hónapokban is fényvédőt tartalmazó terméket használnod. (Ha úgy érzed, ez csípi az ajkaidat, vagy csak fokozza a problémát, akkor ne erőltesd, vannak, akik allergiások az ajakbalzsamokban lévő fényvédőkre.)

Thinkstock
Thinkstock

A kiszáradásra hajlamos ajkaidat ápold kétnaponta mézes pakolással. Egy kevés mézzel kenegesd be a szádat, és 15 percig próbáld meg rajtahagyni. Ezután lenyalhatod. A mézben lévő hatóanyagok vitalizálják és táplálják az érzékeny bőrt.

Amit kerülj

Ne használj olyan ajakápoló terméket, ami kámfort vagy fenolt tartalmaz. Ezek fertőtlenítő hatással bírnak ugyan, ám emiatt elősegítik a bőr kiszáradását. Ha kiszáradt, sőt egy-két helyen ki is repedt már a szád, kerüld a savas, sós ételeket, melyek még jobban kicsípik a bőrt. A túlzottan mentolos, erős fogkrémek és szájöblítők sem javasoltak, ezek ugyanis folyamatosan irritálják az ajkakat.

Minél több B-vitamint!
A B2-vitamin hiánya fokozza a száj kiszáradását, kirepedezését, ezért fogyassz elegendő mennyiségű tejet, sajtot, tojást, továbbá teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket, de a máj, a hal és a leveles zöldfőzelékek is gazdag B2-vitaminforrások, ezért azokat se hanyagold.


Bársonyosan puha, ragyogó bőr télen ishttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20121125-borapolas-barsonyosan-puha-ragyogo-bor-telen-is.htmlSminkelj úgy, mint Katalin hercegnő!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20121122-hogyan-legyek-jo-no-katalin-hercegno-sminkje.html25 év, 25 frizura - Kylie Minogue hajkölteményeihttp://www.life.hu/szepulj/20121121-25-ev-25-frizura-kylie-minogue-hajkoltemenyei.htmlFilléres csodaszerek a téli hideg ellenhttp://www.life.hu/szepulj/20121113-szepsegapolasi-tippek-a-hideg-ellen.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.