plasztikai műtét fashion week Lindsay Lohan a nap cikke plasztikai beavatkozás Halle Berry Donatella Versace botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha esztétikai műtétekről van szó, az emberi lelemény köztudottan határtalan. A szépülni vágyók időt, pénztárcát és fájdalomküszöböt nem kímélve fekszenek kés alá. Mi több, van, aki műtétek egész sora után is köszöni szépen, még repetázna. A Life.hu Divatbotrányok sorozatában ezúttal a sztárok plasztikai műtéteiről olvashatsz.

Talán sokak szerint a plasztikai sebészet viszonylag új keletű, de a műtéti úton helyreállított testi hibák eredete már közel 4000 éves múltra tekint vissza. Ilyen beavatkozásokat már az ősi Egyiptomban is végeztek, főként a társadalom legfelsőbb rétegeinél, különösen a fáraóknál. Az altatás hiánya, a fájdalom és a vallási előírások miatt azonban az operációk csak felszíni sérülésekre korlátozódtak. A komolyabb sebészeti beavatkozások egészen a XIX. századig várattak magukra. Végül a műtéti technika és a biztonság fokozatos fejlődésével kialakulhatott a plasztikai sebészet másik ága, a ma már sokkal népszerűbb esztétikai sebészet, főszerepben a mellkorrekcióval, a szilikon-implantátummal és a botoxszal.


Timmie Jean Lindsey

Az első hölgy, akinek orvosa implantátumot ültetett be, Timmie Jean Lindsey volt. Azóta ötven év telt el, de a nyolcvanéves hölgy a mai napig nem bánta meg a mellplasztikai beavatkozást. Eredetileg a megunt tetoválását szerette volna eltávolíttatni a melléről. Ekkor tette fel orvosa a kérdést: szeretne-e önkéntes alapon részt venni egy korszakalkotó mellnagyobbító műtéten? Mivel udvarlói éppen nem tolongtak, belement az operációba, ha elálló füleit is megműttetheti. Az érdekes alku megköttetett, amivel orvosai, Frank Gerow és Thomas Cronin bevésték nevüket a plasztika történelmébe. Eleinte csak négy különböző méretű implantátum létezett: mini, kicsi, közepes és nagy. Azonban a '80-as, '90-es évekre az igények formálta lehetőségek egész tárháza állt a páciensek rendelkezésére. A mellnagyobbítást igazán Pamela Anderson, a világ első számú szilikoncsodája hozta divatba, aki a hírnevét is ennek köszönhette. A Baywatch-láz kitörésében nagy szerepet játszó bombázó hosszú éveken át több millió férfi álmát testesítette meg. Szőke fürtök, telt ajkak, formás hátsó és persze lépten-nyomon kivillanó, hatalmas keblek. Az elmúlt évtizedekben pedig mit sem változott. Ugyanaz a plasztikbarbie, mint korábban, igaz, kicsit több ráncccal, de ez persze már rutinfeladat a sebészeknek.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Pamela Anderson

Hosszú ideig Cher is legendás megszállottja volt a különböző esztétikai beavatkozásoknak. A hatvankét esztendős díva élete során számtalan szépészeti műtéten esett át. Többször megoperáltatta az orrát, az arccsontját, valamint a melleit, sőt, alsó lengőbordáit is kivetette. Mostanra úgy néz ki, akár egy viaszbaba, erre azonban végre rádöbbent ő maga is. Állítása szerint ezek után több műtétre már nem vállalkozik és még a botoxkezeléseket is hanyagolni fogja.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Cher

Van azonban, aki nem tudja, hogy hol a határ. Jocelyn Wildenstein a mandula vágású szemeket "tökélyre" fejlesztve, komplett macskanő pofit szabatott magának. A 68 éves svájci milliomosnő nemcsak a cicusok, de a plasztikai műtétek megszállottja is. A végletekig botoxolt bőrén egy árva ránc sincs. Operációk százától eltorzult arcával akár gyerekeket lehetne ijesztegetni, sőt talán még felnőtteket is. A fiatal hírességek a plasztikai sebészet ellenpéldájaként szolgáló Jocelyn esetéből sem tanultak. Lindsay Lohan színésznőt például szinte hófehér hajjal és alig felismerhető arccal kapták lencsevégre a New York-i divathéten. A 25 éves színésznő Cynthia Rowley divatbemutatóján tűnt fel és egyértelműen ő lett a show legnagyobb látványossága. Többen azt gondolták, hogy az ötvenhat éves plasztikafüggő Donatella Versace tette tiszteletét a bemutatón. Lohan kisasszony közel 30 évvel fiatalabb, mint Donatella és munkája egyik legfontosabb "eszköze" lenne az arca, amit igencsak elkezdett tönkretenni.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Jocelyn Wildenstein és Lindsay Lohan

Azért az megnyugtató, hogy vannak, akik kevésbé tökéletes génjeik ellenére is ismerik a mértéket. Halle Berrynek például jellegzetes afro-amerikai krumpliorra volt. A műtét után a változás szembetűnő: látványosan keskenyebb lett az orrnyereg, az orrhegyből is levettek, sőt a külső cimpákat is kicsinyítették. A végeredmény pedig egy elegáns, nőies orr lett. A csinos Halle Berry valószínűleg a melleit is felvarratta a szülés után, de ettől még nem szaporítja a műnők táborát. Ő tudja, hol a határ. "Nem vagyok híve a plasztikai műtéteknek, de ha valakinek szüksége van rá, nem ellenzem" - állítja Berry. Ezt pedig mi sem vitathatjuk.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Halle Berry


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.