fashion week a nap cikke férfiasság férfias divat Tilda Swinton Marlene Dietrich Greta Garbo Demi Moore Rihanna Lady Gaga botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha eddig nem vadásztál magadnak dögös holmikat a fiúd szekrényéből, itt a legfőbb ideje. Cserebere a barátnőkkel? Ez már a múlté. A Life.hu Divatbotrányok sorozatában ezúttal a férfiasan nőies, boyfriend stílusról olvashatsz.

A nők férfias szerelésekbe öltöztetése az elmúlt évtizedek alatt nem veszített a népszerűségéből. A boyfriend stílus szezonról szezonra megjelenik a legnagyobb divatházak kifutóin. Az összeállításokat ráadásul már nem csak egy-egy ruhadarabbal egészítik ki. Megengedett a ,,total-look" is, vagyis ha kedvünk tartja, akár fiúnak is álcázhatjuk magunkat tetőtől talpig. Korábban már az is feltűnő volt, ha valaki csak egy-egy darabot csempészett az öltözködésébe. Lapos, fűzős férficipő, borsalino kalap, nadrágtartó, nyakkendő vagy kockás ing - ezek a legutóbbi irányzatok.

Sztárok akkor és most - Nézegess képeket!


Forrás: AFP
Forrás: AFP

Alexander Wang, Louis Vuitton

Alexander Wang, Calvin Klein, Louis Vuitton vagy Givenchy csak néhány név azon tervezők közül, akik férfiasították a női ruhatárat, megalkotva a legszexibb kollekciókat. Ez nem is meglepő. A szakértők trendértelmezései szerint a divatdiktátorok korántsem a nőiességük takargatására biztatják a hölgyeket, és állítják, hogy a nő férfiruhában az egyik legizgatóbb jelenség. Hiszen a kontraszt épp a nő eleganciájára és törékenységére hívja fel a figyelmet. Emlékezzünk csak a Sztriptíz című film egyik jelenetére, melyben Demi Moore öltönyben és kalapban lép a színpadra, vagy akár Cameron Diaz alsónadrágos riszájára a Charlie angyalaiból. A kellő hatás egyiknél sem maradt el.

A maszkulin irányvonal már régről ismert, például az első világháború utáni évekből. Ekkor Franciaországban a garconne stílus hódított, ami arra törekedett, hogy közelítse egymáshoz a két nem öltözködését. A nők elkezdtek nadrágban járni. Jean Patou, Coco Chanel és Hermes elegáns darabjait viselték. Yves Saint Laurent női szmokingja után pedig már nem volt megállás. A férfiruhába bújtatott nőiesség meghódította a világot. Greta Garbo, Marlene Dietrich, Katharine Hepburn, vagy Catherine Deneuve és Diane Keaton. Hírességek, akik a férfias elegancia hívei. Akárcsak mostanában Victoria Beckham, Abbie Cornish, vagy éppen Winona Ryder. Azonban a divathullám elterjedése egyes sztárokat extrém megoldásokra is késztetett.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Katharine Hepburn, Marlene Dietrich
Kattints a képre még több Hepburn fotóért!

Rihanna 2009-ben a New York-i Costume Institute Gálán puffos ujjú szmokingban és csokornyakkendőben jelent meg az estélyiben pózoló hírességek közt, amit egy jól sikerült marketingfogásnak könyvelhetünk el.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

De ott van Tilda Swinton színésznő is, aki nem csupán a filmszerepekkel, de a nemi szerepekkel is szeret játszani. A W magazin címlapján hófehér kalapja alól néz ránk, akár egy viaszbábszerű férfi. Merev tartás, különleges vonások és hibátlan elegancia. Ő az a színésznő, aki leheletnyi sminkben is végigmegy a vörös szőnyegen, és bátran hangsúlyozza maszkulin oldalát. Swinton karaktere éppúgy elbírja egy földöntúli angyal, mint egy merev férfi szerepét.

Forrás: W Magazine
Forrás: W Magazine

Kattints a képre a galériárt!

Jóval nagyobb visszhangot keltett Lady Gaga, aki a Vogue Hommes Japan magazin fotózásán nem egyszerűen férfiruhába bújt, hanem teljesen férfivé is lényegült. A képeken öltönyben és fehér ingben, több helyen cigarettázva látható a sztár. A sorozat annyira tökéletesen sikerült, hogy egyes vélemények szerint a fotókon nem is Gaga, hanem az énekesnő egy férfi hasonmása látható. A stylist, Nicola Formichetti fejéből kipattant ötlet mindenesetre zseniális.

Forrás: Vogue Hommes Japan magazin
Forrás: Vogue Hommes Japan magazin

Mit üzenhetnek a sztárok és a tervezők ezzel az irányvonallal? Vajon a női egyenjogúságért küzdenek, vagy arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a világ mennyire elférfiasítja a hölgyeket? Az egyszer biztos, hogy Marlene Dietrich óta a trend nem sokat változott. Aki tudja, hogyan kell szexisen férfiruhát viselni, az után továbbra is döglenek majd a férfiak. Aki viszont nem tudja, csak hervasztóan fog kinézni. Hiszen ez nem egyszerű hóbort, annál sokkal több...

Divatbotrányok: Sztárszabászathttp://www.life.hu/legytrendi/20121219-a-lifehu-divatbotranyok-sorozataban-vilagsztarok-plasztikai-mutetei-szerepelnek.htmlDivatbotrányok: Metroszexuális férfiakhttp://www.life.hu/legytrendi/20121219-divatbotranyok-metroszexualis-ferfiak-akiknek-a-figyelemfelkeltes-a-fontos.htmlDivatbotrányok: Sokkoló testékszerek (18+)http://www.life.hu/legytrendi/20121213-a-lifehu-divatbotranyok-sorozataban-a-testekszerek.htmlDivatbotrányok: Pornó a színpadon (18+)http://www.life.hu/legytrendi/20121129-divatbotranyok-durva-ruhakban-lepnek-szinpadra-a-vilagsztarok.htmlDivatbotrányok: A miniszoknya születésehttp://www.life.hu/legytrendi/20121115-mary-quant-divattervezonek-koszonheto-a-miniszoknya.htmlDivatbotrányok: Yves Saint Laurenthttp://www.life.hu/legytrendi/20121026-divatbotranyok-yves-saint-laurent-divattervezo-a-tokos-trukkok-mestere.htmlDivatbotrányok: Női modellek méretes hímtaggalhttp://www.life.hu/legytrendi/20121018-divatbotranyok-noi-modellek-meretes-himtaggal-ime-hires-androgun-modellek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.